用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實會唔會有人放培正?? 放的原因係咩?
樓主: BabyBookBu
go

其實會唔會有人放培正?? 放的原因係咩? [複製鏈接]

回覆:其實會唔會有人放培正?? 放的原因係咩?

其實不同幼稚園都有唔同嘅特質,每個家庭都有自己的考慮,冇話邊間學校係非讀不可。

keep-calm 發表於 17-2-15 22:23
其實不同幼稚園都有唔同嘅特質,每個家庭都有自己的考慮,冇話邊間學校係非讀不可。

...

absolutely agree

JaneLou 發表於 17-2-15 20:27
回覆 nic_bb 的帖子

我舊年都好希望我囡考倒GH,但今年同一班GH家長好熟後,知道GH升中只有50%, 加上GH家 ...

這都是我鍾意培正的原因, 一手一腳教學生十幾年作育英才,春風化雨。 而唔係靠踢走跟唔上的學生, 再由外面加勁人就話自己學校好勁。 一唔升到還好,被迫轉校打擊都幾大。大家只講考到入去的學生點點點, 但從無聽過離開既學生點點點。

每個家庭有不同考慮,朋友大仔讀培小,不過細仔沒有考慮培幼/培小 。

回覆 supermom1 的帖子

why not choose ?

JaneLou 發表於 17-2-15 20:27
回覆 nic_bb 的帖子

我舊年都好希望我囡考倒GH,但今年同一班GH家長好熟後,知道GH升中只有50%, 加上GH家 ...

我都識一個德望小學家長,見佢囡囡咁谷法,我慶幸我女無offer

我自己揀左LH,有D同學都係棄PC選LH。
我識大部份揀PC既朋友仔都係貪佢一條龍,個個都話唔會再考直私。好多人知道今年PC唔再係100%龍,佢地就開始猶疑。
我自己本身唔鍾意PC教學模式,而比較鍾意LH既教學模式。而我覺得我冇揀錯,2個囡返學好開心,一放長假就問我幾時返學。佢地而家亦唔怕同人講野,無論廣東話、普通話定英文 (屋企個個人都係講廣東話,學校就英普)。

konew720 發表於 17-2-17 12:09
我自己揀左LH,有D同學都係棄PC選LH。
我識大部份揀PC既朋友仔都係貪佢一條龍,個個都話唔會再考直私。好多 ...
如果上年已入培正既, 根本無需要擔心, 為何要猶疑呢?

選龍校, 主因係想有直升保障, 有龍校但唔選, 主要係"有信心"可以考到好既小學

不過有信心還有信心, 現實可以好殘酷, 家長必需有心理準備
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-18 19:27

選龍校, 主因係想有直升保障, 有龍校但唔選, 主要係" ...

係我眼中學校沒有好壞之分,只有適合或不適合。我知道2個囡係唔適合培正,唔會因爲升小有100%保障而選擇。

konew720 發表於 17-2-18 21:40
係我眼中學校沒有好壞之分,只有適合或不適合。我知道2個囡係唔適合培正,唔會因爲升小有100%保障而選擇。 ...
當然, 適不適合也重要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

OP妮歌 發表於 17-2-16 23:18
我都識一個德望小學家長,見佢囡囡咁谷法,我慶幸我女無offer
我識朋友仔仔讀PC,好多外補好谷下,我覺得谷吾谷係在於家長問題比較多。

選龍校, 主因係想有直升保障, 有龍校但唔選, 主要係" ...

大半年前瀏覽小一選校,不難發現城中所謂三大「名幼」,不少家長在數年前留言感激或感謝學校在短短數年間令其子女如何變得很有自信心,又讚揚學校學術如何如何,結果到六至八月時還是等待幸運輪轉動,同意你所説,自信還自信,現實有時是殘酷的

記得還有一位家長子女就讀某所盛傳叩門強的名幼,那位家長自誇自已子女共收六間直私官小offer,本以爲他最終考獲神級小學,原來最終情歸的只是新油天。
聽到很多來自以上三所所謂名幼說甚麼全級大部份有兩、三間直私offer,但直私也有份級數吧!有些直私連校名也未聽過

Forgetmenot999 發表於 17-2-18 23:49
記得還有一位家長子女就讀某所盛傳叩門強的名幼,那位家長自誇自已子女共收六間直私官小offer,本以爲他最 ...

這個現實都真好殘酷。

講返教學模式,都真係要同學校配合。我小朋友已在傳統宗教背景學校, 據家長同老師觀察,佢可能是最守規範果10%學生,我自己反而覺得有點點太過循規蹈矩未必是好事。若將佢放在太自由的環境,我擔心佢接受唔到囉。

星星的後裔 發表於 17-2-19 00:49
這個現實都真好殘酷。

講返教學模式,都真係要同學校配合。我小朋友已在傳統宗教背景學校, 據家長同老師 ...
太過循規蹈矩未必是好事, 不過一定比太自由好.

香港每年至少80%學生最後都係要讀傳統學制既官津小學. 官津小學中9成都係要求學生循規蹈矩.

所以如果小朋友唔一早懂得循規蹈矩, 上到小學既適應會更難.

星星的後裔 發表於 17-2-19 00:49
這個現實都真好殘酷。

講返教學模式,都真係要同學校配合。我小朋友已在傳統宗教背景學校, 據家長同老師 ...

太自由的環境永遠都比太過循規蹈矩的環境容易適應

Forgetmenot999 發表於 17-2-18 23:49
記得還有一位家長子女就讀某所盛傳叩門強的名幼,那位家長自誇自已子女共收六間直私官小offer,本以爲他最 ...
唔知係唔係同一間,朋友仔就是讀一間叩門強名幼,到現在一個offer 也未有,2nd in 亦甚少。他說班中同學考直私也麻麻,未有offer 的大不乏人。

所以有PC應該唔好放? 如期等抽,有PC會安心些? 但PC幼稚園叩門成績又如何?

BabyBookBu 發表於 17-2-22 08:45
所以有PC應該唔好放? 如期等抽,有PC會安心些? 但PC幼稚園叩門成績又如何?
道理應該好簡單,不直升培小好大可能係找到比培小更好或培小沒有的東西,例如英小或神校。亦有可能係家庭狀況轉變所以唔上培小。放不放棄沒有一面倒原因。
但我沒有實質數據喺手,所以不清楚會轉去什麼小學。

培幼無疑係傳統學校,亦唔谷,因為學校理念認為小朋友一讀就十幾年,無需在幼稚園階段谷在學術上谷,學校著重小朋友紀律品德多於學術成就,但8成家長一定會再外進補。(但其實不單止培幼,係全港家長都會安排不同程度的進補)

有人不屑培正可能覺得培正係傳統中文學校感覺上輸
人一步不具競爭力,但就因為學校沒有升小壓力所以課程較輕鬆。但係升到培小又是另一番世界。

titma 發表於 17-2-22 10:12
道理應該好簡單,不直升培小好大可能係找到比培小更好或培小沒有的東西,例如英小或神校。亦有可能係家庭狀 ...

這類學校就是培養小朋友學習興趣,喜歡了學校環境再慢慢催谷。
‹ 上一主題|下一主題