用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 填表及宗教分
go

填表及宗教分 [複製鏈接]

請問有冇人知道,如再婚,小朋友生父不是教徒,再婚後,爸爸係教徒。
咁填表時,爸爸個位,要跟出世紙填,還是填現任的爸爸? 現任爸爸是基督教徒,會有5分嗎?
   0    0    0    0

建議打去心儀學校問會較準確.

TrickorTreat 發表於 17-2-14 09:03
建議打去心儀學校問會較準確.

都會打去問下,係個別學校會唔同? 我係諗住跟填表,一律比如一定要跟出世紙,或跟現任爸爸去填咋

w.ling 發表於 17-2-14 08:30
請問有冇人知道,如再婚,小朋友生父不是教徒,再婚後,爸爸係教徒。
咁填表時,爸爸個位,要跟出世紙填, ...

你小朋友父親個欄當然是填親生父親的資料啦!嗰個先係佢爸爸,跟出世紙,點會是填繼父。

Felix223 發表於 17-2-14 10:18

你小朋友父親個欄當然是填親生父親的資料啦!嗰個先係佢爸 ...

咁學生手冊,唔係可以跟現任爸爸既咩? 咁咪唔同囉。
因佢一路都冇見過親生爸爸,佢一路都係同現任爸爸相處及生活,所以自己唔太明可以點。同埋跟出世紙既話,要填聯絡嗎? 但已沒有聯絡,或者親生爸爸見都未見過個囡呀。

w.ling 發表於 17-2-14 10:23
咁學生手冊,唔係可以跟現任爸爸既咩? 咁咪唔同囉。
因佢一路都冇見過親生爸爸,佢一路都係同現任爸爸相處 ...

呢個情況,完全明白。我有朋友同你情况一樣,咁因為係一D特別情況,因為你完全冇再同前夫聯絡,你本身要致電去教育局同學校問清楚,是否一定要填父親現時資料一欄。

Felix223 發表於 17-2-14 10:28
呢個情況,完全明白。我有朋友同你情况一樣,咁因為係一D特別情況,因為你完全冇再同前夫聯絡,你本身要致 ...

謝謝。
其實都會問。只係未去到填,仲有一段時間,家下讀緊k2,所以先係到問下,有冇過來人知道,想知下先。
明白打去問,先係最準備。
謝謝你呀。

ar_mak 發表於 17-2-14 10:49
其實都算係一個涉及法律責任既問題,建議真係攪清楚,或者連學校都未必清楚知道.

例如入醫院要簽名做手術咁, ...

咁我又冇諗到法律責任(emoji),咁即係要問左教署,填表應該填邊個,或者問下可唔可以填現任爸爸先。明白。謝謝!

首先你要搞清楚step pa 喺天主教定基督教?弓兩都有分別。

天主教是要小朋友張洗禮紙;基督教是計父母兼仲有分唔同宗派,不是同一教派,基督教㑹學校不承認的。

pooh仔 發表於 17-2-14 17:50
首先你要搞清楚step pa 喺天主教定基督教?弓兩都有分別。

天主教是要小朋友張洗禮紙;基督教是計父母兼 ...

呢樣明白。佢係基督教既。但我主要唔知係爸爸個到,可以跟佢,定要用返親生爸爸囉。

見過有朋友類似case,繼父只可以成為監護人,應該不能填父親一欄

Mchacha 發表於 17-2-16 14:17
見過有朋友類似case,繼父只可以成為監護人,應該不能填父親一欄

請問,知道父親的一欄,可以漏空嗎?

w.ling 發表於 17-2-19 09:33
出世紙是證明, 具有法律效用, 資料有權選擇不填, 但被問到, 就算現任爸爸跟你已婚也好, 出世紙上小朋友的爸爸都是不變的....估計宗教分也是跟據出世紙作參考, 因為再婚也好, 小朋友爸爸都是出世紙上那一位....再婚不能改變, 姓氏都不一樣...出世紙是最好的憑證....當初每校做法不一, 最好問問淸楚

w.ling 發表於 17-2-19 09:33
問EDB, 叫EDB出份白紙黑字說明, 咁你按EDB指示去做, 再係交表時攞埋EDB俾你份資料, 學校就一定要照指示執行
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iki1118 發表於 17-2-20 13:45
出世紙是證明, 具有法律效用, 資料有權選擇不填, 但被問到, 就算現任爸爸跟你已婚也好, 出世紙上小朋友的爸 ...

其實我自己都覺得父親一欄,應該係生父,9成都唔可以填現任爸爸。
現任爸爸真的當小朋友是親生女兒,佢覺得可以填佢…… 但我都有話最好打去問。我明白佢個心諗咩。但亦明白法律既野,出世紙等,都係生父名字。但只不過暫時未打到去教署,上星期打去,冇人聽。都想睇下有冇人知咋。我諗住連學校都打埋去問!(emoji)
教署方面,今次問完,遲下都會打去再問多1次!(emoji)

iki1118   都係架, 最終都係問最消楚  發表於 17-2-21 18:05

hkpapa852 發表於 17-2-20 14:23
問EDB, 叫EDB出份白紙黑字說明, 咁你按EDB指示去做, 再係交表時攞埋EDB俾你份資料, 學校就一定要照指示執行 ...

睇下有冇email adress,email問可能會方便過出信。我諗會快話信件。

宗教分有啲係小朋友已領洗才有宗教分唔關父母是否教徒問題,所以你問清楚學校先。

rainrain613 發表於 17-2-20 14:41
宗教分有啲係小朋友已領洗才有宗教分唔關父母是否教徒問題,所以你問清楚學校先。
...

基督教唔同,小朋友冇得受浸。
‹ 上一主題|下一主題