用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下40網嘅家長
go

想問下40網嘅家長 [複製鏈接]

我仔龍年超細b ,得15分,仲有個馬女跟尾,龍 b 成績一般,冇外補,冇興趣班,應該不考慮直資或私校,暫時打算搵2,3線學校,1線 瑪神 荔天 都不會諗,請問大家心目中嘅2,3線學校又係點排呢??同埋仔仔幼稚園嘅升小資料,我見有48%都係升聖安德烈,咁如果我111聖安 ,入到機會大嗎?如果想保守 d 應該點選擇好?暫時對呢個網嘅學校都冇頭緒,有家人建議 嘉靈或善導,有同學仔媽媽建議旅港,福榮街官立!!或者你地嘅小朋友讀緊邊間小學?你地覺得好嗎?課程深淺?老師有愛心嗎?會分精英班嗎?
希望有家長比 d 意見我,謝謝!!
   1    0    0    0

回覆樓主:

可考慮善導、聖紀文、基愛等等放乙一。

旅港開平宜家變了一線學校。

樓主宜探取較為保守策。

不過,善導今天送乙一,都唔敢講一定入。

最後,我本人就不期望小學教師有愛心,但就要專業和合理。小學生做錯野比人鬧我本人認為無問題。

如果乙一填聖安德烈同嘉靈機會較大,因為多位,而善導因爲升中成績好,應該多了人選。
不過前年乙三也可入,可以一試

tkinwong 發表於 17-2-14 08:38

其實旅港憑乜呢2年被人吹捧為一線小學呢?我來來去去係呢到做research只找到幾位人仕不斷重覆力推這校但又冇實質理據,百思不得其解

呢度有人有子女升左去旅港嘛, 日日唱好學校, 而家旅港已經升級變成40網神校了

回覆 yanlaw0824 的帖子

我見有48%都係升聖安德烈,咁如果我111聖安 ,入到機會大嗎?那就填尼個,機會大且相信系同幼稚園系友好學校,就算自行入唔到(15分有機),再差的情況統一入唔到(應該好大機會入到),叩門機會都好大~

同嘉靈收德貞小朋友比較多一樣。

樓主係咪讀緊聖安附近果間幼稚園?
48%都升聖安德烈, 可能係因為家長都選最近果間, 而果邊得三間, 荔天競爭大, 深官出名寶, 聖安是中庸之選

tkinwong 發表於 17-2-14 08:38

你講得啱,唔應該期望有愛心,應該係要專業同合理!
呢3間學校會有分精英班嗎?曾經聽過 d mama 講 如果入唔到精英班,就等同被放棄咁,因為話資源會重點分晒比精英班?係米真嫁?同埋你覺得呢3間學校點啊?如果呢3間放晒乙部,會點排?

twlo 發表於 17-2-14 08:52
如果乙一填聖安德烈同嘉靈機會較大,因為多位,而善導因爲升中成績好,應該多了人選。
不過前年乙三也可入 ...

聽聞女仔讀嘉靈會好 d ,話40網女仔升中好,有機會升德貞女子中學,因為我仲有個馬女,咁我應該好?親戚話荔天係善導嘅上午定下午班分拆出黎,咁善導係米又係一線學校?

troublegod 發表於 17-2-14 08:55
其實旅港憑乜呢2年被人吹捧為一線小學呢?我來來去去係呢到做research只找到幾位人仕不斷重覆力推這校但又 ...

有朋友係旅港畢業生,佢話呢幾年旅港都做得好好,話如果111唔得,再去扣門,份卷都易d!!又有朋友又話旅港唔好,校舍細

twlo 發表於 17-2-14 10:27
同嘉靈收德貞小朋友比較多一樣。

我個馬女都有考德貞 K1 ,要 sec in ,但哥哥學校收左妹妹全日我就冇再去德貞 sec in la,有朋友仔仔讀緊都話德貞好,其實我都想入

littlemaopig 發表於 17-2-14 09:32
呢度有人有子女升左去旅港嘛, 日日唱好學校, 而家旅港已經升級變成40網神校了 ...

你覺得呢區有邊間學校正體係平均?
你又會選邊間學校做111?

0030 發表於 17-2-14 09:58
回覆 yanlaw0824 的帖子

我見有48%都係升聖安德烈,咁如果我111聖安 ,入到機會大嗎?那就填尼個,機會大且 ...

唔知係米友好學校!但我見另外果52 %都分得好散!

littlemaopig 發表於 17-2-14 10:54
48%都升聖安德烈, 可能係因為家長都選最近果間, 而果邊得三間, 荔天競爭 ...

其實深官點解係寶校啊?因為之前有老師跳樓?定係咩原因?因為有 d 人又話官校又唔會太差?

littlemaopig 發表於 17-2-14 10:54
48%都升聖安德烈, 可能係因為家長都選最近果間, 而果邊得三間, 荔天競爭 ...

係呀,讀緊附近間幼

yanlaw0824 發表於 17-2-14 23:15
你講得啱,唔應該期望有愛心,應該係要專業同合理!
呢3間學校會有分精英班嗎?曾經聽過 d mama 講 如果入唔 ...

有沒有精英班我冇研究,但小學概覽和校務報告應有進一步資料。

唔計成功機率,我會㨂善導,主要看其升中表現,有13個入銘賢、9個入長天、5個入聖母玫瑰、7個入黃棣珊和6個入德雅,以非龍頭學校來說,我覺得其實很好。至於校舍舊,我覺得不是問題,成績才是關鍵。

回覆 tkinwong 的帖子

善導如果3條1基本都入到~

0030 發表於 17-2-15 09:25
回覆 tkinwong 的帖子

善導如果3條1基本都入到~

我女現在讀小一,去年好彩自行成功跨區入到母校,如果要上大抽獎,我會乙一:荔天;乙二:善導。其他未諗。

yanlaw0824 發表於 17-2-14 23:18
聽聞女仔讀嘉靈會好 d ,話40網女仔升中好,有機會升德貞女子中學,因為我仲有個馬女,咁我應該好?親戚話荔 ...

德貞女子中學好似係band3學校,樓主你會唔會攪錯咗?
‹ 上一主題|下一主題