用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 是自閉嗎?
go

是自閉嗎?

3.5歳,有小聰明,只喜歡同大人,或大個佢的哥哥姐姐玩,老師話佢在學校比較靜,有時自己玩別人叫也不理。性格細膽,在老師面前好乖,講野有時唔望人,在家喜歡order 別人follow 佢的做法,喜歡整古人,喜歡自己做事,不太聽話,有少少固執。

醒目開學勳章

回覆:beautytiny 的帖子

這種邊緣case, 帶他上下社交班, 他們聰明會慢慢遮掩不足, 不過家長要時不時留意傾計同提醒, 讓小朋友實踐所學融入群體, 建立正常社交, 但你小朋友仲細, 有機會出現其他行為問題, 要多留意

中意整蠱人>>>呢樣嘢自閉就算系成年人都未必識

LeeCC 發表於 17-2-16 19:33
中意整蠱人>>>呢樣嘢自閉就算系成年人都未必識

我仔係A仔。佢都鍾意整蠱我㗎。

lobb2015 發表於 17-6-5 22:16
我仔係A仔。佢都鍾意整蠱我㗎。

應該係能力高的A 仔會的, 我仔近來最鐘意整佢家姐, 亞女成日向我投訴

回覆樓主

我仔4.5歲,你小朋友同我仔都好似,在校不和小朋友交談,想玩但不表達,同大人溝通就沒有問題

貪靚媽 發表於 17-6-17 20:00
我仔4.5歲,你小朋友同我仔都好似,在校不和小朋友交談,想玩但不表達,同大人溝通就沒有問題
...

既然佢同大人溝通冇問題,咁有冇問過佢點解唔同其他小朋友玩呀?

應該係能力高/傾向,多帶佢出去玩/融合應該就會好 d。

lobb2015 發表於 17-6-18 15:42
既然佢同大人溝通冇問題,咁有冇問過佢點解唔同其他小朋友玩呀?

佢唔講點解唔同小朋友玩,老師都留意到,佢甚至會回應第一次見的大人的問題,例如學校面試。觀課做活動時自己行來行去,唱歌要企佢就坐。而家排CAC,排到一年後,另外排協康評估。

貪靚媽 發表於 17-6-19 09:09
佢唔講點解唔同小朋友玩,老師都留意到,佢甚至會回應第一次見的大人的問題,例如學校面試。觀課做活動時 ...

係咪太聰明,嫌小朋友蠢?

lobb2015 發表於 17-6-20 10:27
係咪太聰明,嫌小朋友蠢?

呢個就唔知啦,因為我小朋友讀普通屋村有資助幼稚園,學術較淺,不過佢睇英文卡通多,同工人用英文溝通,有時在校會講英文,老師會提他用中文

同我仔情况好似
我仔自闭倾向

可能有少少自閉嘅症狀。
鍾意同大過佢嘅人傾計,係因為對方好多時都會就佢同埋估到佢想講嘅意思 。而细/同齡小朋友有時 未必知佢講乜,
又或者你個小朋友淨係講佢想講嘅嘢。
咁對方就會冇興趣就會走咗