用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 2nd in (emoji)️result 了嗎?
樓主: agnes624
go

KTS 2nd in (emoji)️result 了嗎?   [複製鏈接]

lingling06 發表於 17-2-19 17:12
回覆 Yanamami 的帖子

宜家學校對音樂要求越來越嚴謹,今年音樂考試的樂器演奏歌曲,是指定音樂節參賽樂曲 ...
即是同学学唔同樂器,唔同級数,就跟番當年音樂節或ABRSM的考試歌做準備?禁慘~年年都準備隻二三級既歌就算又得唔得?

lingling06 發表於 17-2-19 17:12

宜家學校對音樂要求越來越嚴謹,今年音樂考試的樂器演奏歌曲,是指定音樂節參賽樂曲 ...

本身學校考音樂會否同考級一様考歌、sight read ing, aural test & scale?

Yanamami 發表於 17-2-18 21:59
係KTS齋讀書係+分蝕底,我好唔建議~人人都起碼有張利刀,你自己到時升中就後悔都太遲。順便係度提下低小家 ...

想請教下跳芭蕾舞是屬於音樂定體育?thx

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-19 18:07
本身學校考音樂會否同考級一様考歌、sight read ing, aural test & scale?

唔會

freshrose 發表於 17-2-18 22:21
不過我都會操佢游水, 佢真係好有天份, 想當年我自己都係游學界, 都好明游水要好辛苦咁操出黎
...

你小朋友真是好叻

我相信KTS 會越來越注重音樂,希望迎頭趕上其實直資或私校

以今年為例,如有參加音樂節樂器演奏,就要以這首參賽樂曲為考試歌;如果無參加,就要一首abrsm考級歌,但沒有規定要幾多級以上。不過今年老師亦批淮個别無學樂器的同學吹牧童笛應考。感覺上,學校也真是越來越睇重音樂,連報校際音樂節,也規定要有相同等級證書,即如你只有三級小提琴,只能報三級或以下的比賽,學校希望確保同學相當能力才出外比賽。

lingling06 發表於 17-2-19 23:02

以今年為例,如有參加音樂節樂器演奏,就要以這首參賽樂曲為考試歌;如果無參加,就 ...

音樂一直是KTS 相對比較弱的一個環節,近幾年睇到學校越來越關注。
其實學音樂可以陶冶性情,又可以訓練耐性、學音樂都很好。

Yanamami  如似我女禁唔like就惨了……妈彩过左骨~  發表於 17-2-20 00:07

以今年為例,如有參加音樂節樂器演奏,就要以這首參賽樂曲為考試歌;如果無參加,就 ...
其实這点会是我不願見到的,說好听点是為了增加競爭力,但郤苦了学生和家長。當年選KTS就是因為他不像APS那麽著重音樂。如学生没兴趣,家長又要付錢,大家变了貼錢買难受。倒不如將金錢时间花在自己的强项上?

Sophie0804 發表於 17-2-19 21:15
我相信KTS 會越來越注重音樂,希望迎頭趕上其實直資或私校
其实沒有必要,百货应百客,间间-样就沒特色可言,各有不同家長学生先有選擇。

引用:回覆+Yanamami+的帖子 宜家學校對音樂要求

原帖由 lingling06 於 17-02-19 發表

請問音樂考試可以彈鋼琴嗎?謝謝

keep-calm 發表於 17-2-20 09:14
請問音樂考試可以彈鋼琴嗎?謝謝

可以

係呀,考琴嘅歌都要背譜,正式考琴唔需要背,我又睇漏咗要求,急急忙忙地叫阿囡背譜...

Yanamami    發表於 17-2-20 11:29

Yanamami 發表於 17-2-18 21:59
係KTS齋讀書係+分蝕底,我好唔建議~人人都起碼有張利刀,你自己到時升中就後悔都太遲。順便係度提下低小家 ...

看升中分佈,KTS同APS都有近5成升直資中學,而SFA則大多數升官津中學。

按你所講直資中學收生的準則,是不是也說明KTS同APS對體藝的重視,也是造成升直資比例高的原因?

nnjane 發表於 17-2-20 11:25
看升中分佈,KTS同APS都有近5成升直資中學,而SFA則大多數升官津中學。

按你所講直資中學收生的準則,是 ...

雞蛋同雞既問題。其他学校不評。我估……就而家升学机制,直資早收生,早d有著落点都好過忐忑到七月,唔满意又去叩门,提心吊胆。而且自己考学校話哂靠自己实力,好过靠好运(隨机no.靚),有把握d……反正小学都交开学費(唔-定个个中学都想继續既禁又,不过总係可能性高d.), 中学都唔差在(直资中学除SPCC DBS外,-般学费都比KTS平),買个安心都好。然而一般直资係唔似-般津中(以全港排名為主),要有埋体艺,為求增加被取錄机会,学校自然又会去推体艺,家長学生又去配合……

Yanamami 發表於 17-2-20 11:39
雞蛋同雞既問題。其他学校不評。我估……就而家升学机制,直資早收生,早d有著落点都好過忐忑到七月,唔满 ...

好好的分析!

作為家長,如果選了這類優質私小,一定是對孩子的學業有些要求。而無中學backup,就需要提早計畫如何準備升中。最終升直資中學的比例就會高些。

第二round 見埋家長, 是否其中一個出席也可???

hailey_ma 發表於 17-2-20 12:42
第二round 見埋家長, 是否其中一個出席也可???

我覺得父母一同出席好啲,因為學校著重家校合作, 印象分高啲

回覆 siukitty 的帖子

想請教  kts多數入到邊間中學?或者邊度有資料睇到?謝謝

siukitty  我都是係學校網頁內見到  發表於 17-2-21 22:30
Yanamami  校網入边有成个表好清楚。  發表於 17-2-21 16:24

karinepig 發表於 17-2-21 15:35
回覆 siukitty 的帖子

想請教  kts多數入到邊間中學?或者邊度有資料睇到?謝謝 ...

[size=49.4338px]https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3367770&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題