用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 2nd in (emoji)️result 了嗎?
樓主: agnes624
go

KTS 2nd in (emoji)️result 了嗎?   [複製鏈接]

longlong1015 發表於 17-2-17 08:07
睇落好似大部分人都有2nd interview咁...

我識好多都無second in,其實大家知唔知道大約多少人有second in 呢?

kinglily 發表於 17-2-17 11:09
已有更好選擇?

Yes

Jellyrabbit 發表於 17-2-17 11:28
我識好多都無second in,其實大家知唔知道大約多少人有second in 呢?
無second in 的人會唔會係寫waiting 定直接reject?

freshrose 發表於 17-2-17 11:42
無second in 的人會唔會係寫waiting 定直接reject?

應該係直接reject

freshrose 發表於 17-2-17 11:42

如果1st in有waiting, 2nd in又有,就會好亂

但 1st in rejected still can check vacancy on 13 Jun. May be same chance as those failed in 2nd in.

Anyway many people will not attend 2nd interview, the chance already be high and even 2nd in waiting will high chance got offer I guess.

回覆樓主:

其實咁多唔去2nd in應該手頭上有更好的offer? 定係其實驚kts真係太谷而情願揀一間無咁谷或教得深嘅學校呢?

我覺得係因為kts要in父母,仲要係平日,在職父母如果要in都要請假去,所以如果有其他offer在手,又或者唔係target kts都唔想咁麻煩去in

回覆 longlong1015 的帖子

可唔可以分享下點谷.

我只係知小朋友最少要一文一武課外活動. 要練習之餘又要讀書

Danrice 發表於 17-2-17 14:06
回覆 longlong1015 的帖子

可唔可以分享下點谷.

尋晚做過下RESEARCH, 見到kts 係教快教深, 小一下學期已經要作文 (大概100 字), 學校唔谷, 家長自己都會谷

回覆 freshrose 的帖子

How about APS vs KTS, 唔知邊間谷 d ..

Danrice 發表於 17-2-17 15:42
回覆 freshrose 的帖子

How about APS vs KTS, 唔知邊間谷 d ..

KTS 又唔可以話谷, 佢出名少功課, 少測驗, 默書仲要唔計分, 不過有D 人會怕追唔到KTS 的程度, 因為佢教快教深, 但但D 人話APS 一d 都唔谷架wor, 你可以SEARCH 返之前d post, 谷都係家長谷, 不過入到去讀的小朋友都應該好叻叻喇

freshrose 發表於 17-2-17 15:55
KTS 又唔可以話谷, 佢出名少功課, 少測驗, 默書仲要唔計分, 不過有D 人會怕追唔到KTS 的程度, 因為佢教快 ...

KTS要靠一試定生死?

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-17 16:10
KTS要靠一試定生死?
之前睇過d 人分享係全年分三個學段, 3 次考試

freshrose 發表於 17-2-17 15:15
尋晚做過下RESEARCH, 見到kts 係教快教深, 小一下學期已經要作文 (大概100 字), 學校唔谷, 家長自己都會谷 ...

就咁睇要作60字好似好得人驚。查實學校有一套,慢慢由四素句開始教。神奇地又真係做得到。
至於考試,小一第一學段係唔上成績表。

功課唔多但有深度,要思考。少搬字過紙抄寫。有時間比小朋友追上。
煮係果句,學校收得既,就代表讀得嚟。家長額外扶一扶可能會錦上添花。
九小一直都採「非誠勿擾」式收生,升中成績亮麗,就反映:
1)自有知音客
2)它是一間「教好」學生的學校

jason1978 發表於 17-2-17 18:05
就咁睇要作60字好似好得人驚。查實學校有一套,慢慢由四素句開始教。神奇地又真係做得到。
至於考試,小一 ...

可唔可以再分享多d, 係咪一定要學樂器?

freshrose 發表於 17-2-17 18:15
可唔可以再分享多d, 係咪一定要學樂器?

要學幾器,小二音樂評估考演奏一首歌。
小一開學初段音樂堂會讓學生觸模不同樂器,然後學校會建議學那幾項,家長可選其一或另外選其他的。
學校話學音樂係陶冶性情。

jason1978 發表於 17-2-17 20:50
要學幾器,小二音樂評估考演奏一首歌。
小一開學初段音樂堂會讓學生觸模不同樂器,然後學校會建議學那幾項 ...

那麼多人唔去2nd in, 仔仔機會又大了唔少

Sophie0804 發表於 17-2-18 11:01
那麼多人唔去2nd in, 仔仔機會又大了唔少

會放棄手上龍校, 讀kts? 好奇ㄧ問, 謝謝

lovebb2 發表於 17-2-18 11:06
會放棄手上龍校, 讀kts? 好奇ㄧ問, 謝謝

細佬極喜歡KTS, 7成幾band 1.應該會

‹ 上一主題|下一主題