用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教改善英文聆聽的方法
go

請教改善英文聆聽的方法 [複製鏈接]

啊仔小一,上學期成績不錯。英文科還全級第一,但是英文聆聽科零零舍舍差咗一個層次!請教各位改善英文聆聽方法?或者有無坊間課程讀完真係有改善的可以介紹?
   34    0    0    0

恭喜你仔仔,升小一就可以做到英文科全級第一!我讀咁多年都冇試過

你兒子讀咩學校?如果係神校、一線果種,我覺得你多d播民歌、英語電視節目就得。如果係普通二線的話,要留意一下仔仔呢個名次同真實出面情況差幾遠,因為我試過同個二線學校四年班補習,佢英文年年全級第一,但係我畀佢做測驗,同出面一線比,佢屬於中下。

我又唔會覺得有坊間課程可以淨補習到聆聽,好多都係考試為主的課程,咁樣唔係長遠方法,除非你目標淨係應付考試。或者你可以考慮去 British Council,研究一下。佢地暑假課程應該都好多選擇。

1998Ruby1998 發表於 17-2-11 20:51
恭喜你仔仔,升小一就可以做到英文科全級第一!我讀咁多年都冇試過

你兒子讀咩學校?如果係神校、 ...

多謝你咁詳細嘅回覆啊

我屋企既方法(小學)係佢先要識果D英文字(學校課本),識咩意思同識讀。家長再自己作一段仔英文讀俾佢聽(盡量包括學校課本上既字,但係內容稍有改動),問返佢咩意思,睇佢聽到幾多。反覆練習,100%聽到之後就再搵坊間英文類似既佢聽。

呢個方法麻煩,需要時間同耐性,但係有針對性,效果非常好。

p.s.唔識既字聽100次都係唔識,識既字反覆訓練先聽到,仲未計各種口音

我覺得香港小朋友係讀同聽英文能力都稍遜
所以我會比我個仔學下英文歌先
歌曲旋律始終易入腦
等佢大個D就同佢一齊睇美劇:)

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-2-11 20:51
如果係普通二線的話,要留意一下仔仔呢個名次同真實出面情況差幾遠,因為我試過同個二線學校四年班補習,佢英文年年全級第一,但係我畀佢做測驗,同出面一線比,佢屬於中下。
有個開英文補習班嘅人都講過類似說話,佢話一個2線小學讀緊精英班P4生,連名私小嘅1年班生程度都無。

回覆 bobbob 的帖子

我都有同佢地父母講,依家學校就應付有如,但係好快就到中學,到時候除非你繼續讀普通二線中學,否則學校唔會理你之前因為咩原因而英文唔夠其他人好,DSE 就更加唔洗講,不論學校同程度,個個都考同一份卷。

其實英文聆聽差係因為聆聽係學一個語言最難嘅一步
所以如果小朋友嘅英文係學返嚟 比唔上浸返嚟嘅小朋友係正常

父母陪着上youtube看一D有趣的video好像是做蛋糕,movie critique 等等。

但是也要留意找正宗美国或是英国人拍的。  

上youtube睇英文卡通....
淺既 PAW PATROLS, PEPPER PIG
深小小 BEN AND HOLLY'S LITTLE KINGDOM, BERENSTAIN BEARS
再深小小 MAGIC SCHOOL BUS

樓主, 可以參考以下的帖

1) Audio Books (有聲書)英文故事書 https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=2961598

2) <網友個案分享:屋邨小學生英語學習之路> http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=7735

3) "聰明仔爸爸的伴讀文章" http://www.edu-kingdom.com/forum ... d&tid=2561265#6
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=8

小時了了 發表於 17-2-14 13:02

真多謝你熱心分享

小時了了 發表於 17-2-14 13:02

從“屋邨小學生英語學習之路”一文中,作者曾提及“選書主要從一英國網下載,一份頗為精細的兒童graded reading list作基礎, 並同時從本地IS下載了它們給學生的reading list作參考.”, 請問在哪裡可找到IS學生的reading list?
‹ 上一主題|下一主題