用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你們小朋友幾歲開始食藥?
go

[過動] 你們小朋友幾歲開始食藥?

我仔六歲半, 最近已確診為ADHD, 但我一直唔太想俾佢食藥, 係因為我覺得佢仲係得六歲, 腦部仍在發育當中,始終是精神科藥物, 我擔心藥會令他會對他腦部發展有長遠影響...所以請問你們小朋友幾歲開始食藥? 6歲係咪實在太細呢? 係咪應等佢大少少, 如8-9歲先開始食會好D?

樓主, 如果成績唔太差, 唔多老師投訴, 你接受到他的現在, 係可以唔使吃藥住。

ADHD唔一定要食藥, 因為都有分輕微同嚴重。

bestwish 發表於 17-2-9 13:44
樓主, 如果成績唔太差, 唔多老師投訴, 你接受到他的現在, 係可以唔使吃藥住。

ADHD唔一定要食藥, 因為都 ...
醫生話佢係中度至嚴重情度, 老師有微言, 但仲未到成日打黎投訴...佢主要係上堂遊雲,做卷唔小心, 隔唔中離位但冇影響上堂秩序.

myhappybb 發表於 17-2-9 14:21
醫生話佢係中度至嚴重情度, 老師有微言, 但仲未到成日打黎投訴...佢主要係上堂遊雲,做卷唔小心, 隔唔中離 ...

樓主可以自己衡量一下。食左藥可以幫到佢以上行為。 但你接受得到, 係唔可以唔藥住。再等大D睇下會唔會嚴重左。

咁請問六歲是否太早去食呢D藥? 通常幾多歲開始食呢?

myhappybb 發表於 17-2-9 14:46
咁請問六歲是否太早去食呢D藥? 通常幾多歲開始食呢?

我6歲食,主要唔想老師唔喜歡佢,同學覺得佢 曳唔同佢玩,除成績社交都重要

回覆:你們小朋友幾歲開始食藥

謝謝解答。我都問過一心理學家朋友,佢話其實六歲開始可以食。。

7歲半...二年級時, 過了第一個考試就決定食了.

請問一下你地係睇私家定排政府?

有時食唔食藥,要睇好多方面,不能單看年紀,要平衡好多方面。

他們在學校,如不吃藥,老師能否包容,他們自我形象的建立等也很重要。如果不吃藥,做不到一些事,慢慢被別人睇死,自己又會覺得樣樣唔得,我會讓他試食藥,食完做得到,自我形象會提升。這個影響很長遠。

bbpooh 發表於 17-2-13 17:12
有時食唔食藥,要睇好多方面,不能單看年紀,要平衡好多方面。

他們在學校,如不吃藥,老師能否包容,他們 ...
謝謝解答!