用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH interview會考咩?
樓主: lizyip
go

LH interview會考咩?   [複製鏈接]

回覆樓主:

想問下如有2nd in 的話機會是否都大,2nd in 後reject 會更失落

luckyveronique 發表於 17-2-17 12:40
我個仔今日就係發脾氣,就快要瞓地,同埋都不肯自己坐張凳。其實他什麼都識,也識講架......衰咗
...

我都係尋曰in~我想填問題時係咪要楝讀上午班定下午班~我好似溜左填~

infong2011 發表於 17-2-18 08:48
我都係尋曰in~我想填問題時係咪要楝讀上午班定下午班~我好似溜左填~

我都漏咗填

prswinki 發表於 17-2-18 08:51
我都漏咗填

太緊張了,又要hold住小朋友,又要填,我都填得好差

ivyivyng 發表於 17-2-18 10:37
太緊張了,又要hold住小朋友,又要填,我都填得好差

我求其答一句咋,阿仔係咁要我伴讀。我填緊佢就唔坐

回覆樓主:

面試完, 好似唔覺有NET? 全部英文老師都係本地人...

arthropoda 發表於 17-2-18 13:23

NET一定要係外國人?
Btw 青衣分校有

winnie0126 發表於 17-2-18 13:27
NET一定要係外國人?
Btw 青衣分校有

就算唔係外國人都應該聽落似native, 不過我唔見有

arthropoda 發表於 17-2-18 13:23

紅磡都有

回覆樓主:

請問係一個定幾個? 我以為佢每班一個 NET 嘅添

arthropoda 發表於 17-2-18 13:47
..

My friend forwarded a link with several set of interview questions.
I copied the simplest set here. Other are very lengthy with too many details, just go there if you are really interested. I just feel I need more preparation for the interviews.

https://goo.gl/rhjKCl

分3round。可以唔同次序。

學之園面試
第一輪係幾個學生圍半圈坐,家長坐後面,外籍老師帶唱歌,跟住逐個出去將玩具放原位。

之後第2間房廣東話單對單interview ,老師叫拎3樣物件俾佢其餘就係chit chat ,老師隨機問問題,跟住完左睇一陣書。

跟住最後一間房我地答問券佢係隔離睇書,呢個過程大概20分鐘,之後俾問卷老師再答兩三條問題拎禮物就ok .耐力太挑戰

arthropoda 發表於 17-2-18 13:47

每班一個class teacher one NET and one assistant teacher
NET唔一定外國人,好多係外國長大的華人

[email protected] 發表於 17-2-18 17:43
My friend forwarded a link with several set of interview questions.
I copied the simplest set here.  ...

其實安排得幾好, 房同房之間唔駛點等, 所以都唔覺好耐. 我今日見到所有小朋友表現都好乖好合作, 無人扭計.

回覆 arthropoda 的帖子

我尋日in等好耐,等入去填問卷企咗20分鐘,入到去又等20分鐘,真係耐力大挑戰

arthropoda 發表於 17-2-18 13:29
就算唔係外國人都應該聽落似native, 不過我唔見有

我諗你應該miss左group interview果part冇考

konew720 發表於 17-2-18 21:44
我諗你應該miss左group interview果part冇考

你肯定group in 一定是NET? 我都幾肯定Group in 那位老師不是以英語為母語, 口音,流暢度都不難聽得出. 重申, 唔係NET教英文一定好, 不過想問清楚有無姐. 因為一直聽LH賣點是NET做班主任, 所以今日見完覺得奇怪.

arthropoda 發表於 17-2-18 23:12
你肯定group in 一定是NET? 我都幾肯定Group in 那位老師不是以英語為母語, 口音,流暢度都不難聽得出. 重 ...

你是in邊一間分校?

你肯定group in 一定是NET? 我都幾肯定Group in 那位老師不是以英語為母語, 口音,流暢度都不難聽得出. 重 ...

我琴日in 紅磡,group in 係2個NET, 朋友in 馬鞍山分校亦是NET

LH 凱帆薈group in時主持的老師是華人,但有坐在旁邊觀看的是外藉老師;至於单對單時的老師是英文流利的華人,到填問卷時的老師用粤語。

但凡要面對老師,我個女就唔出聲,部份肯跟住做反應,當離開老師,把口又唔停聲喇……
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題