用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民小升民中
樓主: LITTLEGIRLSNOW
go

民小升民中   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-2-14 15:57
補多句....我見到B1A中學...有B1A學生 幾科唔合格...係咪要放棄佢地 ??...佢地又係來自中小 ?? ~~~
...
你意思是學校應否要幾科唔合格嘅學生退校轉學,此為放棄。我學校有咁嘅基制嗎?我不知道,亦冇話認唔認同,若是我仔女有咁情況,其話學校放棄我仔女不如問下點解別人仔女做到合格我的會咁多科唔合格。
另外,我見有家長情況嘅家長準備為仔女轉校,這又叫家長放棄仔女嗎?

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 16:32
直屬中學嘅意思在於已保證頭99名可上。無聯繫中學無這保證。
這不是分別嗎?
要做到你理想中嘅全上,

又要repeat :

切勿誤會...學校有佢現實可以理解...B3係極難升上民中

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3416129&pid=44206011&fromuid=1443469

我諗...你仲未明我問乜係"直屬"概念 ??...我無講過係關於升中收生

我親耳聽過有直屬小學...你入左黎學校...係任何情况下...你係有權係我地學校讀足6年...(詳情我唔講了)
我亦知道...有直屬中學係有佢地既設定能力下...會收番叩門既B3小學部學生...(但現實當然唔會係全部收番)...亦唔會用相同標準去考核學生
唔一定係用成績優先去決定收生既...仲有佢地既辦學理念 ~~~

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 16:40
你意思是學校應否要幾科唔合格嘅學生退校轉學,此為放棄。我學校有咁嘅基制嗎?我不知道,亦冇話認唔認同, ...
PS...我唔係討論緊民生....只係見到有D想法多咀吓啫 ~~~

hkpapa852 發表於 17-2-14 14:58
我又quote番我係幼稚園版講既嘢出嚟:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost& ...
答完唔好要我再答啦。我唔會學你咁長篇野貼過嚟再拗過。

73662710 發表於 17-2-14 13:43
人望高處,有更好就當然去更好!

至於民生,比上不足比下有余。

以家的情況是 民幼 7成上民小, 民小7-8 成上民中 (based on information above),

無錯, 呢個係一般家長既概念. 如果引用呢個概念去計:

咁由民幼入到民中既機會應該係咁計: 民幼學生總數 x 70% x 70%

結果應該有幾多人入到民中呢?

如果你地應為我唔應該用小一學額去計算中學學額可覆蓋既學生比例, 咁呢個講法亦唔成立了,而且偏差更太!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 16:32
直屬中學嘅意思在於已保證頭99名可上。無聯繫中學無這保證。
這不是分別嗎?
要做到你理想中嘅全上,
似乎你未瞭解直屬位升中安排, 唔係頭99位就可自動直升
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 17-2-14 16:08
一線津貼中學直屬學位可收回直屬小學既學生比例
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...

其實直屬中學可向EDB申請直屬小學既B3學生也可透過直屬位升上直屬中學 (雖然今年升中說明無咗呢句)

YmOra 發表於 17-2-14 15:05
兩所學校有"相近嘅地方",亦有"不相近嘅地方"呢!始終係兩所中學,運作不一樣,怎能代表到"民中"的種種呢!各有 ...

無錯,自己私底下比較,無可厚非,但去到公開評論就要慎言!

我瀏覽EK已很久很久,但加入留言討論也只是初哥,因為不敢怕亂說影響他人,改變是眼見有人看到留言,心中忐忑,為的是一些看來很pro但加評論的數據分析,覺得自己害子女,忘記自己選校原意,及應冷靜看待數據,結果可能影響深遠,所以忍不住加入留言,表達自己的感受。

我絕對欣賞分析者的能力及心機,但真心告訴大家要冷靜,不要過分比較及誤信數據,花多點時間多角度了解學校的實況及自己小朋友的特質吧!

hkpapa852 發表於 17-2-14 17:45
Come on, 這是校長講的。我相信民小校長的說話就夠了。
唔需要再長篇大論引經據典咁解釋 別校 的直屬安排。我唔需要這資料。先謝過。

我此呼籲各民生家長,
考全級頭99名可得民中直屬位是梁校長於中學大抽獎前的簡介會講的。
是否與坊間其他學校一樣我不知道。你們知道民生的就夠了。

我唔再覆此帖了。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 20:54
Come on, 這是校長講的。我相信民小校長的說話就夠了。
唔需要再長篇大論引經據典咁解釋 別校 的直屬安排。 ...

認同的,校長說過而與實際情況相同,就是最好的參考資料,什麼分析也不重要!

楼主,我相信你看完上面各方客觀或主觀、護主或批評的意見,應該心中有數選擇民生將來會面對的情況,約略已經估計到升中比例。老實說,什麼中學會加班收多些小學生之類的一廂情願就無謂想。雖然冇人知幾年後會點,但做父母只能儘量憑現有客觀資料去計劃打算。

民生是一所校風良好校園優美的大校,如果冇其他更好offer或同級数免費選擇,民生也算吸引。畢竟現今時勢,除非讀一條龍,升中競爭到處也少不免。

ilmsc    發表於 17-2-14 22:28

-Johnnywalker- 發表於 17-2-14 21:13
我此呼籲各民生家長,
考全級頭99名可得直屬位可民中是梁校長於中學大抽獎前的簡介會講的。
是否與坊間其他 ...

別勞氣呢!傷身呀!你認真,你就輸了,冷靜想想吧!縱然全世界大多數人都不相信你和梁校長所講的數據都不重要呢!冷靜想想你沒有損失,你依然拿著深信不異的數據行自己條路嘛!未有人控制你走不該走的路嘛!口才好嘅::有他的信眾;懂得設陷阱嘅::有他的信眾;天下之大不能容人之異見嘅::有他的信眾,縱然信眾們不明不信你不信梁校長又如何?!只要你未被動遙就是了,氣氣氣又於事無補的呢!傷身!若然你不是執著於別人的睇法,就不用理會不要生氣了吧!

雨過天 晴,太陽出來了(指心境).

發現個bug,(天 晴)唔留空白位會變成(天x).

-Johnnywalker-    發表於 17-2-14 23:05
ilmsc    發表於 17-2-14 22:29

不過將來上民中競爭會愈來愈大,這是無可爭議,因為人數多左(一班),中學學位無變,競爭確實大左

siden    發表於 17-2-14 22:23

YmOra 發表於 17-2-14 22:10
別勞氣呢!傷身呀!你認真,你就輸了,冷靜想想吧!縱然全世界大多數人都不相信你和梁校長所講的數據都不重要呢 ...
多謝你。我唔係氣,係覺得煩,
我只係提供我所知嘅資料,
比人反嚟覆去咁challenge 。
所以唔講我知嘅野lu。

73662710  有啲煩,所以我睇都癈時  發表於 17-2-15 07:42
MC1128  曾經此苦, 完全理解  發表於 17-2-14 23:10

hkpapa852 發表於 17-2-14 17:45
係有可能...但學校要有行政手段去控制結果...我估類似手段有出現於部份直/联中學 ~~~
1. 剛好99位B1生...岩岩好...但難度高
2. 多過99位B1生...用自行位去收部份B1生...令到統一位99個一定夠收餘下B1生
3. 少過99位B1生...將排名99位內既疑似B2生+B1邊緣人...全數用自行位收晒

hkpapa852  要收到頭99人唔難, 要保証頭99人都一定可用直屬位升上中學就絕對要神乎奇技先得!   發表於 17-2-15 09:24

学校应该無一啲人想得咁復雜

mcl203 發表於 17-2-14 23:21
係有可能...但學校要有行政手段去控制結果...我估類似手段有出現於部份直/联中學 ~~~
1. 剛好99位B1生...岩 ...

民中可以收番民小頭99名學生絕對唔出奇, 但如權威人仕果話民小頭99名就可以透過直屬位自動升上民中, 就...... ..... 自己去睇清楚遊戲規則吧!

有直屬小學既津貼中學既直屬位係如何分配俾直屬小學既學生, EDB每年都有係"中學學位分配辦法常見問題"中說明, 所有津貼中學都係按照同一方法去分配直屬/聯繫學位.

曾經參與過升中派位既家長, 如果因為小朋友就讀既學校無直屬中學對此無認識絕不出奇, 因為"唔關自己事". 但如果同自己小朋友升學尤關既資料, 作為家長都唔去瞭解清楚而只係聽人講/人云亦云, 後果可以好嚴重.

ilmsc 發表於 17-2-14 18:36
無錯,自己私底下比較,無可厚非,但去到公開評論就要慎言!

我瀏覽EK已很久很久,但加入留言討論也只是 ...

"資深瀏覽者";"留言初哥人".歡迎!歡迎!

不過,入得EK都要有定心理準備呢!若然,能夠抱著不計成果,即是不計較認同者或支持者多寡,只是想為年輕jm們服務,讓她們知得更多和多角度認識心儀中學,你會做得開心D呢!在EK打滾了多年,由女兒幼稚園無間斷扒帖子學嘢!到後期想把一點點兒的心得共享她人,讓EK小師妹們有多個角度睇事情,目的只有一個,亦是最重要的一個"""""為孩子選擇合適的中學""""",我經常與友人們分享,孩子才是整個升中過程中的{{{男主角}}}和{{{女主角}}},父母在此時此刻只是一名("超級大秘書"),像秘書般工作量大之外,還要四處搜集有用的資料供老闆選擇,秘書唔想睇住老闆衰,老闆好,自己都好呢!閒時亦要有定心理準備,[群插]嘅力量好大好大好大,眼見支持者的同鄉里們退走了幾多小師妹們,人家一心來想取經,絕對無意冒犯,無想過有如此下場,多年前,小女子有因為看不過眼主動向((超級版主))查問過究竟,版主沒回應,事後才明白到時代唔同了,討論方式亦唔同了,小女子老了,還是喜歡流連於舊社會舊帖子裡,尋找惜日那份簡簡單單嘅{"正能量"}呢!

你的想法如何?!你的心情也必如何?!互勉之.

YmOra 發表於 17-2-15 11:02
"資深瀏覽者";"留言初哥人".歡迎!歡迎!

不過,入得EK都要有定心理準備呢!若然,能夠抱 ...

討論要公平D,若用家真係唔明"直屬"派位制度,係公開論壇既分享,確實係有機會錯誤引導其他網友。正如某網友全信學校提供既%, 只要去用計算機計一計,就知有重要性既%出入~~~

去到升中階段,某D家長你愚我詐,有意無意去引導其他家長,去轉考他校,從而提高自己機會升上中學部,我都親身見過~~~

網上有D分享可以選擇信或唔信,若係因主觀因素,去否定一D遊戲規則,風險就自行判斷了,但會否最終变回事實??

PS, 以上唔係講民生,只係講直屬 ~~~

siden    發表於 17-2-15 11:43
hkpapa852  你愚我詐 既 正寫應讓係: 爾虞我詐, 不過你個講法似乎更加全神   發表於 17-2-15 11:41
‹ 上一主題|下一主題