用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民小升民中
樓主: LITTLEGIRLSNOW
go

民小升民中   [複製鏈接]

73662710 發表於 17-2-17 10:54
其實唔想復, 不過越吹越大!

如果band 1 學生在99名內,民中每年一向收14x 民小生,雖然每年有少少variat ...

若果你所指有人舉例收左大量B2生係來自我,麻煩你睇清楚我講既內容。我係舉例,亦一早講明唔係講"民生"。我係講"直屬中學"既可以兌現收生承諾既可能方法,要分清楚我講既內容, 唔好見到乜乜就 (14X - 99)~~~

hkpapa852  一定唔係話妳  發表於 17-2-17 12:40

mcl203 發表於 17-2-16 17:05
我咪解釋左,再詳細D去解釋,(但係靠估)~~~

假設一個B1民小生都無轉船,頭1-90肯定係B1生, 91-99係B1边 ...
呢個方法只適用於較大比例既B1生, 不過, 我當然相信民小係有90個以上既B1生既。佢哋民中年年收百幾人, 即係自行起碼收三十人以上, 咁收返B1-B2邊緣果10個8個都好合理, 咁就可以技術性製造到99名內必收既承諾。

mcl203 發表於 17-2-16 17:05
我咪解釋左,再詳細D去解釋,(但係靠估)~~~

假設一個B1民小生都無轉船,頭1-90肯定係B1生, 91-99係B1边 ...
咪住, 我又要突破盲腸了!

校長話級1-99必可入民中, 應該係計三次呈分後既排位喎, 咁自行時只有兩次呈分, 中學部又如何能收級91-99名包底呢?

點解全港得九龍城區B2生去其他區變B1生?

little_yolky 發表於 17-2-17 13:07
咪住, 我又要突破盲腸了!

校長話級1-99必可入民中, 應該係計三次呈分後既排位喎, 咁自行時只有兩次呈分,  ...

哎,4月先交收生名單上EDB呀,3月都自己出晒成績啦。若真係咁大上落臨尾先走入條保險線又抽輸埋,又學校都睇漏眼,學校都未必可以人手100%控制賽果,咁咪叩門位搞掂。我又估,就算最終係級99,呈分=/=級名次,又最終抽唔入,你又唔知他人成績,都係唔知真正呈分名次嗎。

宜家要重申,吹下水,唔係講"民生" ,亦係靠估~~~

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-17 13:29
點解全港得九龍城區B2生去其他區變B1生?

統一甲部係計全港,全港頭1/3係B1,區亦有強弱之分 ~

mcl203 發表於 17-2-17 13:53
我都係認為, 強校同弱校之分緊要D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-2-17 13:03
呢個方法只適用於較大比例既B1生, 不過, 我當然相信民小係有90個以上既B1生既。佢哋民中年年收百幾人, 即係 ...

其實有一點未能肯定既:

到底中學能否開辦英文班, 係按照學生係派位時既Banding, 定係由派入該考既學生剛考取既Pre-S1成績呢?

翻查過多份文件, 都未有明確說明

呢一個可能會係盲點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-17 14:11
其實有一點未能肯定既:

到底中學能否開辦英文班, 係按照學生係派位時既Banding, 定係由派入該考既學生剛 ...
我一直都以為係該生既banding, 因為每個學生最終會被標籤一個band, 所以, 計banding人收應該係入學學生既banding。教育局邊有咁得閑同你又再重新排一次中一學生既banding, 佢哋得閑唔好去瞓下覺。

mcl203 發表於 17-2-17 13:53

即係乙部係計區內,如果小朋友係B2,呢個部分就只能派B2, right?

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-17 14:29
即係乙部係計區內,如果小朋友係B2,呢個部分就只能派B2, right?
如果區內B1中學學額多過B1學生, B2學生就有機會入到B1中學.

hkpapa852 發表於 17-2-17 14:32
如果區內B1中學學額多過B1學生, B2學生就有機會入到B1中學.

明白,thanks all

hkpapa852 發表於 17-2-17 14:11
其實有一點未能肯定既:

到底中學能否開辦英文班, 係按照學生係派位時既Banding, 定係由派入該考既學生剛 ...

我睇過一篇報導喺講因為某啲學校收唔夠top40%學生,下一年度要開中文班,所以我估英文/中文班比例唔喺喺同一年度反映出黎。
同埋唔關per-s1事(我估既,無任何根據),因為學生應該用3次呈分試+師兄師姐成績黎決定自己banding,自己應該帶住個banding入中學,所以中學會知自己收咗啲乜band既學生。

haihaimom 發表於 17-2-17 16:19

師兄師姐成績: 咪就係指師兄師姐既Pre-S1成績囉!

不過你講開又好似有印象講咗唔係影響當年能否開英文班..... 又試吓去搵番D資料先

hkpapa852 發表於 17-2-17 16:45
師兄師姐成績: 咪就係指師兄師姐既Pre-S1成績囉!

不過你講開又好似有印象講咗唔係影響當年能否開英文班... ...

係,不過應該用唔同年度既成績黎計。

節錄於,樓上hkpapa852的假設題目:
... ...
香港最近一次教改, 要求中學要收取85%或以上屬全港Top 40%成績既學生(即係B1+B2A)先可以全開英文班做全英中.

咁民中一直係全英中, 即係每年必定有85%或以上屬全港Top 40%成績既學生. 民中中一只有180個學位, 如果

佢真係如某些會員所講, 收取近140-150個小學部既學生, 即佔民中78%-83%. 假設其餘外校收番嚟既30-40人

都係B1學生, 咁由民小升上民上既學生, 至少要有113-122人係要屬B2A-B1水平.

如果以200人一級去計, 要保証起碼60%學生達此水平, 咁小學部自然要加緊學術訓練同要求.
... ...
*****************************************************************************************************************

其中說到,"民小"要保証("起碼")60%學生達到(全港Top40%)的實力才夠數令到"民中"順利全開英文班.

我反而覺得,"民小"("已經")達到60%學生屬(全港Top40%)的實力而令到"民中"順利全開英文班呢!

另外部份說到:
以下定義有助容易講解,
我把B2A描述為實力已達(全港Top40%)之學生;
而把B2a描述為實力未達標者。

民中學位=180個
(85%屬全港Top40%)學生:180x85%=153人(需滿足此條件)
                     外來生= 40人(從30-40人取數值)
  其中(B1至B2A)學生至少要:153-40=113人

換言之::
     B1+B2A=113人
B2a+B2b+B2c=27人(即180-153)

由於,
113人中的B1生會在"乙1"自動因為"直屬關係"直接被取錄了,
而B2A 和 B2a 和 B2b 和 B2c"民小"四路人馬的學生
需要在"乙1"進行[運氣比試]爭取以"直屬關係"進入"民中",
從而,得到定額數字去平衡上面兩條數式,
因為,進行[運氣比試]之緣故,必然有人得,亦有人失,
所以,其中嘅B2A學生會比原有的多,因為有B2A學生運氣差未能被取錄,
即出現:有得留底B2A生(運氣好且被取錄)...和...無得留底B2A生(運氣差且不被取錄),

雖然,無得留底B2A生(運氣差且不被取錄)唔好彩,但仍然代表"民小"擁有的實力呢!
預計,實際已經合乎條件嘅(85%屬全港Top40%)學生會比60%多,
如果,"民小"最差情況為三分一屬於B1生,三分一屬於B2生,即33.333%
那麼,B2A生有可能係6.667%,即"40%-33.333%",
由於九龍城區屬於強區,"民小"實際數字可能比6.667%數字還要高呢!
若然只取捨為3%唔知會否太多呢?!

可能,"民小生"擁有(85%屬全港Top40%)學生接近63%,
這裡,還有兩批"民小生"未有被描述的,就是被別校取錄的B1和B3生,
其中的B1生亦佔有一定百分比呢!我估"民小"家長們可以有此數字的大約估算,
我十分大膽地估算下有20名B1學生向外求學位,即佔去這裡假設"民小"
全級人數200人的10%,故情況會變為63%+10%=73%。

所以總結為:
假設"民小"小六學生有200人,
而學校已經有能力培訓出("最少已擁有")73%是(85%屬全港Top40%)的學生,
以(""平衡"")或(""維持"")"民中"的英文中學地位的條件,
亦想提提大家,此73%是(("最少已擁有"))呢!因為受制於27人的B2生才有此結果,
而這裡所定義的27人,已經是假設"民中"[[最大可以接受的數字]]去取錄B2
非Top40%學生了,若然27人再少多幾個,那麼,73%又可以有進賬呢!
所以,我才有這個對"民小"之已經擁有之實力的估算的描述:::

民小可能最少已有73%學生屬於全港至Top40%之實力人仕,
我看見嘅係民小嘅已有,而非民小應該至少要有.

若然,當中有真實數字可以提供,十分歡迎"民小"或"民中"家長多多支持呢!

thx.thx.

85% of  top 40% students is only the minimum requirement, and this may be true for some borderline band 1 C schools. It is sort of waste of time to argue based on the assumption that the intakes of MS also fall in such a category.

上年民生九十週年有個seminar,內容講解民小升民中,我想知道實際是否收民小升民中中一學位最多八成半?

73662710  Yes from the slide.  發表於 17-2-17 23:40

醒目開學勳章

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-17 23:30
上年民生九十週年有個seminar,內容講解民小升民中,我想知道實際是否收民小升民中中一學位最多八成半?

...
跟據張slide,應該係話撇除重讀生同自行分配學額後,剩餘嘅85%。即係如果重讀生佔5%同埋自行分配佔30%,預留俾民小嘅位最多係65x85%=55.25%

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-2-17 23:30

呢個只係解釋左 EDB直屬派位 方法...絕對不是解釋民小升民中中一學位最多八成半 ~~~

睇呢個直屬派位 方法....係由中學去睇...解釋中學派位如何如何 ~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3416129&pid=44215708&fromuid=1443469

‹ 上一主題|下一主題