用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts Preschool (樂希) 分享
go

Harts Preschool (樂希) 分享   [複製鏈接]

當年受教於於不少ek用家的分享,今天就來分享一下我家小朋友現正在讀的樂希(Harts Preschool)

Local class:雙班主任Cantonese & NET class teachers (+PTH Oral 4 days a week)

International class:雙班主任PTH & NET class teachers

校舍細,課室亦唔算大,地下係活動區,有活動設施,一樓亦有活動區,勞作佈置非常用心,可以看到每一位小朋友的作品

學校guarantee小班教學1:9,若課室多於18位小朋友,會有三位老師長駐課室

無雜費、無茶點費
有學費、書費、校服費、個別活動費

一三五有PE
二四校服
Indoor Shoe
Bring Cup everyday

1.專科專教: PE、 Music、 Fine Art

早會:做運動、唱歌、大肌肉

PE: Mon(Running)、 Wed(Gym)、 Fri(Kick Boxing)

Fine Art: Tue & Thu

Music: Thu 25 - 30分鐘(專教)
(平時每日一節Music 15mins)

其餘課堂一節約20分鐘

Fri:讀書會及有關的遊戲及活動

閱讀及表達:每星期老師一對一嘅閱讀評估好認真,每星期睇一本中文,一本英文書,培養閱讀,家長需要做親子閱讀,老師會評估睇得好唔好,唔好的可以重睇一星期

K1可以教懂小朋友自行翻閱及讀出內容,但現階段未要求佢地完全認得所有字。

約每2星期更有認字小領袖環節,由小領袖SHOWAND TELL字咭(5-6個中文字)上嘅內容比全班同學聽。

2.功課:

中文活動教學功課每週末1份

週一同週三畫綫練習

每個月一份英文Phonics練習(3-4個sounds)

K1上學期每星期三樣功課,都是很簡單的,暫時好少親子功課

K1下學期寫生字,K2寫詞語句子、記憶遊戲

3.課程:

English大致上每月有一個Theme (有Role Play and Activities)

Stories 3-4個,

Phonics 4個,

Vocabulary 30個

Mathematics 4個concepts

Physical 4個concepts

Music 2個Concepts, Songs 4首

Art 4個Concepts/Activities

Social 2個objectives

Emotional 2個objectives

Scientific Inquiry 1-2個deliverable

中文Curriculum流程一樣,即數學用中文同英文都會教。每兩個月有一次評估。

每星期有認字小領袖環節,由小領袖Show and Tell字咭上嘅內容比全班同學聽。

K2 K3有小提琴,口風琴學,學費已包。另可報HKPS & Harts之聯校合唱團。

K2頭兩個月有面試班,學費已包。

另外書薄費已包reading scheme圖書,輪流看,老師每週會同每個學生讀書,再俾評語,一中一英,學期尾會派番一人幾本。

課程同HKPS一樣,多活動如大旅行,Christmas Program , Fun Fair,校外參觀,運動日,沒有Halloween Party,有Thanksgiving, K1有校外戲劇欣賞,課外課程,Parent Seminars都係一齊。K2另有校外戲劇及電影欣賞。

K3超多活動,上學期最少表演兩次,eg Sky100 and Disney。

K3有伴讀計劃,會去幾日沙田呂明才,校內都好多活動。

4. Portfolio
校方會由PN班開始,每學期由班主任、NET班主任、PE老師等親填的短評,課堂相片,學生畫作.... etc的資料頁,以一有校徽的雙圈活頁膠文件夾儲起,直至K3完結。如以作為紀念或投考小學用的portfolio來說,很用心思,亦不需另外繳費。

36    0    0    1

唔該咁詳盡。請問你知唔知pn有無功課。同埋pn是否都有咁多theme教?

bon3 發表於 17-2-9 04:49
當年受教於於不少ek用家的分享,今天就來分享一下我家小朋友現正在讀的樂希(Harts Preschool)

Local clas ...

多謝!好詳盡!

謝謝分享。
請問k1下學期寫字。似乎比一般幼稚園早學。請問要求寫多少字。
聽聞是活動教學,樓主應為怎樣?

PN 班有填色及親子功課(通常係圈答案同剪貼), 量少。
Theme 都係一樣咁多。

學費有點貴,但好多野都包左

回覆 bon3 的帖子

請問pn學費, k1學費, 校服費等

另外想請教學校有無戶外活動場地, 謝謝

多謝你咁詳細既分享!very good reference

peanutbbboy 發表於 17-6-16 13:04
另外想請教學校有無戶外活動場地, 謝謝

無。有室內運動場地

謝謝分享!

回覆 beiwoyu 的帖子

多謝你的回覆, 看完你的分享我都好想幫我小朋友報harts pn但我係11月b, 可能機會都微微地。
有關學習語言方面, 想請教下你意見,
我地自己平時係屋企就係會講廣東話, 因為本身吾係英文, 普通話既native speaker,
所以吾想同bb講second language, 費事佢學埋我地d吾正統既發音,
我本物想報local stream, 覺得廣東話都好重要, 但又有d擔心學普通話方面足吾足夠,
定係報international stream會比較好呢?

另外,請問reading scheme  係pn既時候 開始左未?
佢地無戶外活動場地, 會吾會去對面球場到上P.E堂比小朋友跑下?

吾好意思, 我比較多問題.

peanutbbboy 發表於 17-6-21 10:36

多謝你的回覆, 看完你的分享我都好想幫我小朋友報harts pn但我係11月b, 可能機會都微 ...

我仔返local stream. so far反而英文講得多因為屋企講英文。但好多詞真係唔知佢邊度學返來,而家講好多句子屋企係無教過。

pn都有reading scheme。老師評估都可能和家長自己感覺唔同。好似有啲書我覺得小朋友讀得唔錯,但係老師要求重讀。所以都唔算hea

應該唔會去對面,條馬路都幾闊,帶去對面有啲危險。同埋老師都話夏天驚蚊多,所以indoor玩,課室都算光芒。pe堂算特色,我仔學左好多體操動作。反而我自己覺得佢太活躍,要訓練佢靜啲

謝謝你的意見

回覆 peanutbbboy 的帖子

PN學費收HK$6800

beiwoyu 發表於 17-6-21 11:33
我仔返local stream. so far反而英文講得多因為屋企講英文。但好多詞真係唔知佢邊度學返來,而家講好多句 ...

想多問,k3係唔係都小班教?學習方面會唔會好催谷呢?

stepshak 發表於 17-7-13 12:02
想多問,k3係唔係都小班教?學習方面會唔會好催谷呢?

一個班人數應該係固定嘅。k3未讀到真係唔知有幾谷。但宜家小朋友返pn係好開心好鍾意返學。harts訓練自信應該係幾好嘅

回覆樓主

我小朋友剛完成harts pn
到放暑假都每日掛住學校

回覆樓主:

我想問知不知升小一如何?

回覆樓主:

請問pn有幾多班?
‹ 上一主題|下一主題