用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小童防近視滴阿托品眼藥水好嗎?
go

小童防近視滴阿托品眼藥水好嗎? [複製鏈接]

小女10歲,200度近視,家族有深近視遺傳,最近有眼科專科醫生話夜晚滴阿托品眼藥水可以預防深近視,但又有同學仔媽咪話戴矯視(ok)鏡好,有冇人可以俾d意見我吖?謝謝
   0    0    0    0

風險2樣都有, 用OK鏡
日間吾洗用眼鏡都系一個BONUS,
如果小朋友夠大個又比較企理自律未試下囉,
因一用就幾年, 漸漸要自己處理

yoyo.yang98  多謝你的意見,我會參考的。  發表於 17-2-9 13:57

回覆 yoyo.yang98 的帖子

可以的話,不要使用矯視鏡 (眼球始終未定型), 不要用眼藥水.
保持閱讀寫字良好姿勢,
多做戶外活動,
早睡.
目標: Keep 住 200度近視   

yoyo.yang98  我舊年試過你講果d方法,但都係控制唔到,醫生說跟遺傳有好大關係。  發表於 17-2-9 13:52

yoyo.yang98 發表於 17-2-8 23:11
小女10歲,200度近視,家族有深近視遺傳,最近有眼科專科醫生話夜晚滴阿托品眼藥水可以預防深近視,但又有 ...

Wrong post
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yoyo.yang98 發表於 17-2-8 23:11
小女10歲,200度近視,家族有深近視遺傳,最近有眼科專科醫生話夜晚滴阿托品眼藥水可以預防深近視,但又有 ...
八啩一問, 呢類眼藥水, 是否需要醫生處方?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

係需要醫生檢查後先知適唔適合用

Have you consulted another doctor?

yoyo.yang98  應該會搵多個睇下。  發表於 17-2-9 22:34

hkpapa852 發表於 17-2-9 13:45
八啩一問, 呢類眼藥水, 是否需要醫生處方?

以我有限及不全面的理解:

阿托品眼藥水屬於第一部毒藥,「⋯該類藥物只可在有註冊藥劑師在場及在其監督下於藥房購買,但並不需要醫生處方⋯」。

yoyo.yang98 發表於 17-2-9 13:50
回覆 hkpapa852 的帖子

係需要醫生檢查後先知適唔適合用

除參考一位或多位醫生的意見外,不妨參考以下及其他相關資料:

http://www.cuhk.edu.hk/medint/ovs/pc040720/fs_3_atropine_atropine_chi.pdf

可以考慮硬鏡(夜戴)或 軟鏡(日戴),阿托品眼藥水可以配合使用,不過一定要依從眼科醫生,或試光師的指導。定時複診,減少併發症。

yoyo.yang98  Ok.謝謝你  發表於 17-2-9 22:31
‹ 上一主題|下一主題