用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小班變大班,老師辛苦咗,變相學生輕鬆啲。 ...
go

小班變大班,老師辛苦咗,變相學生輕鬆啲。 [複製鏈接]

以前小班一班只有25-27人,轉晒大班後會有33-35人一班,老師要改多好多功課,以後比功課前都要先諗諗,自己要改多好多份功課,又驚改唔切,派唔返比學生,所以都係比少啲功課好啲,免得辛苦自己。

0    0    0    0

se6b03 發表於 17-2-8 22:43
以前小班一班只有25-27人,轉晒大班後會有33-35人一班,老師要改多好多功課,以後比功課前都要先諗諗,自己 ...

俾幾多功課要校長/科主任話事,希望真係有得減就皆大歡喜

真的嗎?

回覆:小班變大班,老師辛苦咗,變相學生輕鬆啲。

點會吖,學生人數多咗,差異大咗,老師俾每個學生關注少咗,點確保學生真係識上堂教咗乜?直接俾更多功課佢地做,上堂聽唔明回家做功課都要問到明。而且學生之間競爭大咗,家長能掉以輕心嗎?結果,就算老師俾少D功課,家長都會加補充練習。

大班教學,關顧一定少咗

有行緊大班的校, 係高年級會有所謂的精英班, 人數仲多d, 等其他班比成積無咁好的同學, 少d人上堂, 易照顧佢地學習

vestzs 發表於 17-2-9 09:22
有行緊大班的校, 係高年級會有所謂的精英班, 人數仲多d, 等其他班比成積無咁好的同學, 少d人上堂, 易照顧佢 ...

以前我地40人一班都係咁啦,我諗唔會咁多家長讚成十樣功課,每日做幾個鐘架?

‹ 上一主題|下一主題