用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育局同學校互相卸責
樓主: wanabe
go

教育局同學校互相卸責 [複製鏈接]

wanabe 發表於 17-2-8 15:39
我相信到星期六, 日都未必有答案. 我打去嘅其中一間學校, 有比較詳細地解釋點解啲學校同教育局答你唔到.
...
明白, 拖到最後一刻, 係無辦法之中的做法

我見教育局小一選校名冊用紅字標示更新至幾時, 暫時幻想,可能仲有得在交表前更新

wanabe 發表於 17-2-8 15:39
我相信到星期六, 日都未必有答案. 我打去嘅其中一間學校, 有比較詳細地解釋點解啲學校同教育局答你唔到.
...
如果只係上限加到33人 (即係無叩門位), 除非個間學校既校舍特別細(即係咁多年嚟都未試過大班教學), 否則應該唔需要再去搵消防approve, 因為大班上限33人係幾年定出嚟既上限 (當時不少大班教學既學校有35+人一班), 只要唔超過33人, 基本上唔會有問題 (但如果加派至33人一班但班級上限又係維持係33人, 即係可能無得叩門)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 17-2-8 11:37
我打了去教育局荃灣區問, 都是差不多答案

教育局職員: 我的資料仍然是小班, 但詳情叫我打去派位安排組問,  ...

其實荃灣區只係加派到30人一班, 各學校仍然可保留一班2/3個叩門位, 問題應該不大, 所以比較實難理解點解學校答你唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

算吧 ! 對現特區的做事方式,都係自求多福 ! 

自行分配其實本身應該多咗位。

20分入唔到的最蝕,可能就係爭果幾個就到佢。

回覆 hkpapa852 的帖子

間學校咁講, 我咪咁聽囉. 最終個句, 一切都係未知之數, EDB咁攪法, 玩殘家長同學校

siden 發表於 17-2-8 15:59
自行分配其實本身應該多咗位。

20分入唔到的最蝕,可能就係爭果幾個就到佢。
又咁講, 一日未收自行表格, 鬼知各區有幾多人咩?

所以要係自行階段已預知是否有足夠位, 除非要求家長K2時已要遞交晒參加派位既地址証明俾EDB先得.

再者, 自行位多咗, 得益既未必一定係區內既申請人, 到時自行位多咗, 但結果都可能都會攪到區內學位不足

wanabe 發表於 17-2-8 15:59
回覆 hkpapa852 的帖子

間學校咁講, 我咪咁聽囉. 最終個句, 一切都係未知之數, EDB咁攪法, 玩殘家長同學校 ...
2010年EDB要求全港幾十間中學縮班....... 我又睇吓佢地幾時先記得要"加番"班

cattz288 發表於 17-2-8 15:26
細班先有得加咋!

本身海官係小班

深天主任確定今年小一是由小班變大班

其實係去年9月自行分配階段後,教育局應已掌握各區小一申請數目,點解遲遲唔做嘢,係要我地家長選校前幾日才公布加派(又無真實數額)。就算私校、直資亦一早收爆,無影响官津。唔通D官唔識計數?可唔可以急家長所急

可憐我連教育局信都未收到,個電話廢嘅,打唔入

ying8 發表於 17-2-8 16:30

其實係去年9月自行分配階段後,教育局應已掌握各區小一申請數目,點解遲遲唔做嘢,係要我地家長選校前幾日 ...

唔參加「自行分配學位」的同學,最遲可於二月十日才向教育局提交申請:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2017_leaflet_tc.pdf

所以要完全掌握各區小一申請數目,理論上要在二月十日之後。

hkpapa852  呢點我一直都覺得有問題, 其實必須係交表前一個月或更早截止至合理  發表於 17-2-8 16:44
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

其實係去年9月自行分配階段後,教育局應已掌握各區小一申請數目,點解遲遲唔做嘢,係要我地家長選校前幾日 ...

咪係,咁簡單的加減數三個月都計不出來(十月至一月)

"其實係去年9月自行分配階段後,教育局應已掌握各區小一申請數目"新手請教....請問點解自行後會知道每區申一申請人數?

以下是教育局學位分配組各教育主任直線電話,可以打電話直接問,唔洗估估下。

小一入學應該係第7組負責。

se6b03 發表於 17-2-9 15:11
以下是教育局學位分配組各教育主任直線電話,可以打電話直接問,唔洗估估下。小一入學應該係第7組負責。
噚日打咗, 連個senior都搵埋. 但係都係答你唔到每間學校確實學額, 話要等學校覆.
我覺得打去學校問會好啲. 我到今日都收幾間學校回覆, 會有幾多位.

ainnai 發表於 17-2-9 14:19
"其實係去年9月自行分配階段後,教育局應已掌握各區小一申請數目"新手請教....請問點解自行後會知道每區申 ...

每張申請表右上角都要我地寫上居住地區編號,扣減左自行已收之申請人(本區或跨區入讀),以及經由直資、私小上報之名單,教育局點都計到各校網之申請人數卦!(唔申請自行,只參加統一嘅始終佔少數)

ying8 發表於 17-2-9 16:23
每張申請表右上角都要我地寫上居住地區編號,扣減左自行已收之申請人(本區或跨區入讀),以及經由直資、 ...

明白了,謝謝
‹ 上一主題|下一主題