用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary 扣門
樓主: keiomom
go

St Mary 扣門   [複製鏈接]

karen55407 發表於 17-4-11 08:58
最公平係收筆試低分嘅!因為証明有正直誠實嘅品格-唔會偷讀

咁要家教做好D,考筆試時坐定定,要好認真咁望住份卷,又要識都唔好答,又要唔好影響他人,否則攬炒變成大家都機會一樣咁低分,爭低分入學唔易吖~~~

sissysze 發表於 17-4-11 10:06
應該全部讀私幼不得叩門,留比學卷嗰啲

咁都唔公平,對私幼生唔公平,不如叩門都抽韱就應該公平嘞!

siden    發表於 17-4-11 11:45

LittleButter 發表於 17-2-15 17:12
有別於直私面試題目。因為此校叩門第一round 只考中英數筆試。

請問扣門考幾多個鐘?过几多天才知有冇得过关?因暑假已計劃旅行。。。。

keiomom 發表於 17-4-12 11:46
請問扣門考幾多個鐘?过几多天才知有冇得过关?因暑假已計劃旅行。。。。
...

St Mary 叩門第一批叩入的搞到七月十幾二十號。上年call第二批係八月底。

如果你叩埋天神,七至八月隨時忽然收call。

siden 發表於 17-4-12 11:53
St Mary 叩門第一批叩入的搞到七月十幾二十號。上年call第二批係八月底。

如果你叩埋天神,七至八月隨時 ...

謝謝資料。
但扣門不是只有几个位?
請問点解要八月call第二批?

回覆樓主:

可以扣埋天神?以為是二揀一

hppa  sure  發表於 17-5-2 15:38

keiomom 發表於 17-4-12 18:56
可以扣埋天神?以為是二揀一
叩門叩幾多間都得,只不過如果大抽獎已經派咗St. Mary/天神,不能互叩對方。

karen55407 發表於 17-4-11 08:58
最公平係收筆試低分嘅!因為証明有正直誠實嘅品格-唔會偷讀

我諗果位台兄係用錯字眼。

無論自學定靠谷,收超班學識係可能鼓勵左 “夾”苗助長,確係此風不可長。

反而問返D 基本野,再有冇D 類似性向測試既睇下係咪岩口味。

Deleted

keiomom 發表於 17-4-12 11:46
...

1st round 叩門只考1小時。

前面#31 已經提及~~

兩年前資料:
每年叩門1st round,但至少500人以上,因為有很多女生報名,就算000,也可以參與第一輪筆試,通常在7月中旬舉行(約11-14/7, 不過年年不同的),之後三至五天左右,收到電話call 2nd in, 2nd in 約20-25人左右,見家長及女兒。再之後幾天,收到offer 的電話,大概8人左右。

去年資料:
St Mary 的叩門日子也是差不多。即大約7月中-下旬完成。
不過去年突然好似話有其他學校於8月call waiting, (唔知係咪女拔,唔知真定假) 只知8月中旬再call 幾個女仔再in, 即日知道收左。這是好特別的一年,因為往常未見過。
另外,天神去年也是7月尾才3rd in 的。

如果真的決心/好想好想要入讀這兩間女龍津,這個暑假去旅行又真的會好危了!因為你根本估計不到兩間學校會何時call 你。

回覆樓主:

多謝您的提醒。請問貴千金是扣門而入嗎?連續考一小時筆試仲耐過考flyer:)

keiomom 發表於 17-4-13 17:00
多謝您的提醒。請問貴千金是扣門而入嗎?連續考一小時筆試仲耐過考flyer:)
...
考flyer 耐D!叩門一小時,中間只考中、英、數,各科約15mins, 各科中間有break.

回覆樓主:

大家對St Mary's VS. 德望點睇? 前者免學費,但是否偏注重學術,其他方面培養冇德望咁全面?

fixedstar99 發表於 17-4-26 11:52
大家對St Mary's VS. 德望點睇? 前者免學費,但是否偏注重學術,其他方面培養冇德望咁全面?
...

舊年有考到GH叩入SMCS
每年都有人從GH 去插SMCS / 天神,我估學費不是主因,還有升中壓力。
當然,GH 學術以外的體藝成績會比較好,但要嘅時間心力都會更多。

Happy_J 發表於 17-4-26 12:01
每年都有人從GH 去插SMCS / 天神,我估學費不是主因,還有升中壓力。
當然,GH 學術 ...
does it mean SMCS is more concentrating on academic training and just need to focus one aspect?
I feel like it takes much effort to train kids all rounded. All expertise does take time to build - no matter it is music, drama, speech, sports etc. and each day, school is off at 3 pm and then, home work, revision...

Happy_J 發表於 17-4-26 12:01
當然,GH 學術 ...

如果讀SMCS,學校是否都多機會比學生參加各類課外活動? 例如辯論、音樂比賽等。另外,讀GH P1去插SMCS P2競爭大d,定係K3去扣SMCS P1競爭大d呢?

fixedstar99 發表於 17-4-26 11:52
...

你如果注重小朋友眼界視野,體藝培訓呢方面的所謂全人發展,GH一定比SMCS明顯優勝。淨係choir, sports teams, 樂團,朗誦, dance team debate team等等等等好有系統安排,訓練投入程度GH冇得輸。

有時唔係淨係唱歌拉琴吹笛跑步游水咁簡單,學校對school teams有要求,練習和比賽得到的成果會增加小朋友自信和眼界。

不過SMCS一條龍升中, 有幾多個家長抵得住「龍的誘惑」?

siden 發表於 17-4-26 23:30
你如果注重小朋友眼界視野,體藝培訓呢方面的所謂全人發展,GH一定比SMCS明顯優勝。淨係choir, sports tea ...

總有人既

siden 發表於 17-4-26 23:30
你如果注重小朋友眼界視野,體藝培訓呢方面的所謂全人發展,GH一定比SMCS明顯優勝。淨係choir, sports tea ...

咁我真係唔係因為龍而考慮SMCS, 而係因為SMCS學費比GH平,學術又唔會差過GH咋。但我又擔心SMCS出來個人整體質素冇GH好。

lui 發表於 17-4-27 00:22
總有人既

咁總有。

爭在有幾多個啫。

‹ 上一主題|下一主題