用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 TSL 有冇操TSA? 平時功課多唔多?
go

TSL 有冇操TSA? 平時功課多唔多? [複製鏈接]

功課多少樣?默書幾耐一次?要唔要好多時間準備? 有冇操TSA?
   17    0    1    0

yucan81 發表於 17-2-7 20:36
功課多少樣?默書幾耐一次?要唔要好多時間準備? 有冇操TSA?
中或英默兩至三星期一次咁上下. 功課3至4樣. 有小小TSA, 但唔多.

回覆樓主:

請問tsl 考試係聖誕假前或之后呢?
Christmas 放得長嗎?

siushun 發表於 17-4-17 13:10
請問tsl 考試係聖誕假前或之后呢?
Christmas 放得長嗎?

可以告知嗎?thank you!

工課少,小息長,活力多,假前考試,小一考試中間放一日,可溫書。 六  月開始好多日唔使返, 可以去兩次淡季旅行。

非常好的安排。 年 中都多連假。 啱哂鐘意旅行的家長。

完全唔谷,絕對係happy scho

yumiee, 請問小息時間多長?

unclechicken 發表於 17-11-11 16:30
yumiee, 請問小息時間多長?

上午一節小息35分鐘,超多活動比小朋友,language room、gs room、Chinese room、library 、reading corner、pta story corner都係小女喜歡輪流去的小息活動,好開心好忙,乜都唔去就可以在有蓋操場玩或食野。
每個特別室係有活動,唔係就咁比細路坐係到個隻,仲要有老師當值,reading corner and story corner 就家長當值,真心佩服老師及家長。

基本係無操TSA的,無論小三或小六,只有平常當功課做。
初小蜜月期係非常開心的,到高小功課量會增加,但都比津小少很多。
假期是做閱讀報告,無假期作業。
但量小不等於易做,功課小又不等於測考淺。
全校閱讀氣氛濃厚,如住附近就會經常見到學生拿着英文小說撘車看。
祝好運
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

課後活動多嗎?是自願性參與?上完課外活動有沒有校車送回家?
你們有沒有外補?
中文程度如何?
不好意思,很多問題,因為幾鍾意這間學校所以想了解多些

unclechicken 發表於 17-11-14 15:18
你們有沒有外補?
中文程度如何?

》》課外活動可用勁多黎形容:
1。每個同學有自選每星期一日最後一堂eca堂
2。可在每日最後一堂既homework/reading 堂,參加自費的興趣班,音樂、體育、藝術、魔術,乜都有
3。仲未計校隊訓練
4。全年既不同學科學術週活動
5。每日小息不同學科特別室的活動及閱讀活動
6。仲有其他地方小學交流參觀活動,舉例上星期有日本小學到tsl交流,到左小女小一個班參觀上課,仲同小女傾計,學左幾句日文,而且仲有小一同學招待交流生home stay 。
7。仲有不同主題的全校活動,舉例下星期是感恩節

結論:學生每日番學好開心

你們有沒有外補?
外補因人而異,好難講需唔需要,但肯定的,英文非常強,課程做得很好,同時由於學校要求老師與學生上堂、課餘均必須英語溝通,小女現在好明顯講英文強了很多,我反而要求佢係屋企必須講廣東話。

中文程度如何?
中文課程是清楚地講明哪課詳教、略教、自學,家長好易跟,課文是用普通話教,所以小女普通話又係進步了很多。
校本課程有分圖書工作紙、文法工作紙、閱讀工作紙、寫作工作紙、聆聽工作紙、自學課文工作紙、說話工作紙等,非常有系統。

中英作文my voice/童言,是透過主題寫作creative writing ,附以小朋友的圖畫或概念圖,不太著重字數要求,也不會給太多框框,反而吸引細路多思考內容,中文就試過參考課文,然後給於另一些詞語再仿作,就這樣已經好容易寫超過一百字的文章了。

Tsl的功課絕大部分是講質素,是要學生運用所學,不只是抄抄寫寫的。當然中文都有抄詞語,但唔會太多,可接受。

button822 發表於 17-11-16 13:29
1。每個同學 ...
答得很詳細,你可以接Silvia棒。
下年報名可能又破記錄!

[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

tomcathui 發表於 17-11-16 21:46
答得很詳細,你可以接Silvia棒。
下年報名可能又破記錄!

button822 發表於 17-11-16 13:29
1。每個同學 ...

回覆 button822 的帖子

多謝家長們的詳細分享!想問吓學校是否期望家長檢查功課,幫孩子改錯及幫孩子溫習?還是鼓勵孩子自立?

delirious 發表於 17-11-17 16:46

多謝家長們的詳細分享!想問吓學校是否期望家長檢查功課,幫孩子改錯及幫孩子溫習 ...

沒有任何指示給家長要點點,我只覺得所有課業和工作紙都批改得很快,必須改正。至於是家長還是小朋友做主導,你自己決定了。但我經驗所得,天下老師都是一樣的,平日課業質素絕對影響老師對一個學生的睇法,亦反映是否用心做,做錯是否懂改正等,所以家長是否要求小朋友做好每份功課,大可自己判斷。

多謝大家的詳細分享!

多謝你的分享。請問是否每日有功課堂?係咪多數人用來上ECA? 又是否很多時課外活動都過了下課時間,要另行安排接送?

delirious 發表於 17-11-20 17:36

多謝你的分享。請問是否每日有功課堂?係咪多數人用來上ECA? 又是否很多時課外活 ...

請問是否每日有功課堂?
每日最後個堂輪住上:兩日homework lesson, 兩日reading lesson, 一日eca

係咪多數人用來上ECA?
Eca全世界都一齊上,你講的是自費interest class,可自選星期幾最後個堂上,大部分1530準時放學,有少部分過左1530,可以搭另一班校巴走,當然站頭會少d.
‹ 上一主題|下一主題