用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好? ...
樓主: abbieyung
go

如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好?   [複製鏈接]

assado 發表於 18-1-31 06:59
GT 將有IB 課程在高中, 學生可以多一個選擇升學途徑。

就係因為佢要攪IB,更加要考慮清楚。

亂攪IB,隨時賠了夫人又折兵
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其中一個考慮, 但選擇IB/DSE 與否, 都取決於同學成績是否合適, 家長取向。正面諗, 學校發展多一個升學途徑俾合適學生, 都是一件好事。

JMbaby 發表於 18-2-1 18:03
我揀培僑,我好現實,唔理咩大陸背景,只要令小朋友成績好又返學開心就得啦。去過參觀學校,配套好吸引:ilo ...

PKC 同GT, 兩間都好, 但在課堂設計, GT 在下午課堂較PKC 輕鬆, PKC 較多連堂, 課外活動方面, GT多選擇, 而PKC 多體育活動。

hkpapa852 發表於 17-2-14 10:27
點解我要整咁多"數據分析", 主要係希望透過比較客觀既數據, 去彌補只靠人云亦云去評估學校既不足之處

好似 ...

而家我係k2媽,點可以睇選咩學校用咩數據去分析,可以指教嘛。

Natalie116 發表於 18-2-4 10:10
而家我係k2媽,點可以睇選咩學校用咩數據去分析,可以指教嘛。
先諗下日後想子女入既中學, 不要盲目去考龍校

因為入咗龍校, 就9成預咗要讀埋佢既中學, 日後要離開並非想像中咁易
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

assado 發表於 18-2-1 20:31
其中一個考慮, 但選擇IB/DSE 與否, 都取決於同學成績是否合適, 家長取向。正面諗, 學校發展多一個升學途徑 ...
要開辦IBDP需要IBO認証, 加上師資等考慮, 營運成本會大增

開得IBDP, 都係想係IBDP有好成績, 咁可能會攪到學校為谷IBDP成績而令資源有所傾斜 (如果IBDP成績唔掂, 仲邊有人嚟報? 花咗咁多錢又無成績, 點交代?)

IBDP只係眾多國際試其中一個, 認受性高既尚有不少選擇.

君不見DGS同SPC, 都寧開GCE-AL, 都費時花錢去趕潮流攪IBDP

回覆樓主:

我就持開放態度, 因為, 家長/学生是可以選擇的。

abbieyung 發表於 17-2-6 15:36
如題👆🏻

培僑

回覆樓主:

音小强調音樂, 但少見出音樂人材。

一定培僑.......大陸背景早近些認識可能系好事。 起麻唔好逢中必反先。

培僑 Grade 10 可選國際課程與英國多間大學合作,必收培僑畢業生入英國多間大學

Quote from PKC website

「2+1」國際課程  大學翺翔

我們深信每位學生都有獨特的天份和潛能,我們也致力培養學生國際視野,竭力為學生提供多元的升學選擇,讓他們在學術和才藝各方面獲取卓越的成績,成為社會上的精英。

2017-2018學年起,我校將開辦國際課程,專門為準備升讀英國及澳洲大學的中學生提供廣闊和直接的升學途徑。「量身定做」的國際課程能為學生在出國前,在語言、學習方法和專業知識上做好充分準備,讓他們憑佳績入讀英國名牌大學,並更好地適應海外學習生活。

1、保證錄取
我校是全港首間提供國際基礎課程(International Foundation Year)的中學,成績達到錄取條件的畢業生均 100% 保證獲英國北方大學聯合會(NCUK)成員大學(其中6所頂尖大學為英國羅素大學集團成員)錄取。

2、提供多元課程選擇
IFY課程專為國際生而設,課程經精心剪裁,修讀科目較香港中學文憑試(DSE)課程為少,能照顧學生的不同學習需要,讓學生更易考取佳績入讀海外名牌大學。

3、高效、經濟
學生只需在我校完成一年的國際基礎課程,就可直接升讀海外大學,既可節省時間,又可節省昂貴的海外預科留學費用。

4、全面專業的升學指導
由經驗豐富的NCUK升學導師提供個人化的升學指導,同時成員大學會於本校定期舉辦簡介會,為IFY學生提供更具建設性及全面的申請指導。

5、豁免雅思考試(IELTS)
學生修讀的學術英語課程(EAP)更具實用性,最切合海外大學的學習需要。於EAP取得合格成績的學生獲豁免考核雅思考試(IELTS)。

21世紀是一個充滿挑戰的知識型社會,「2+1」國際課程能讓學生在新世紀把握機會,發揮所長。一個合適的、愉快的學習環境有助學生踏上成功之路,願他們在這條康莊大道上茁壯成長,展翅高飛。

HYYU 發表於 18-2-7 14:13
Quote from PKC website

「2+1」國際課程  大學翺翔
IFY課程是好, 但只可選16間大學, 選擇有限制

而且還有一些要求, 我又唔知PKC點去處理

根據Official NCHK既資料, 要修讀IFY, 有以下先決條件:

- 修讀IFY前, 學生必須已達17歳
- 必須已在學校完成了12年課程, 或完成11年課程但達到一定既成績 (沒有說明, 相信係用IGCSE成績去評估)

https://www.ncuk.ac.uk/wp-content/uploads/2017/12/Entry_Reqs_IFY_China_2017-v2.0.pdf

其實IFY係類似大學既銜接課程, 所以佢係接受DSE成績去入讀, 唔係直接建議俾一般中學生用作升讀大學既板. 似乎要讀IFY, 應預咗讀6-7年中學係較理想.

點解唔開辦一個認受性更高, 又可直接用作升讀全球大學既GCE-AL?

hkpapa852 發表於 18-2-7 15:15
IFY課程是好, 但只可選16間大學, 選擇有限制

而且還有一些要求, 我又唔知PKC點去處理

學校有安排能力高嘅學生考GSEAL,額外幫佢地GSEAL的考試範圍而不另收費,因為DSE 未能cover 所有GSEAL 內容。而新開嘅課程係以唔需要增加學費下能學生另一條升學岀路

我去年已了解過, 也在簡介會影了相, lFY資歷已被國際認証機構認証, 等同AL, AP, 澳洲高中畢業証書, 所以報英國聯招時, 除了16間大學打底(有取錄保証外), 可報其他任何大學, 包括劍橋、牛津, 成績等级同ALㄧ樣。而且, 報澳洲等地其他大學亦同AL差不多。反而報部分美國大學, 因認証了等同AP, 可直入免SAT。所以, 據聞好多考生都不ㄧ定入那16間大學。
以上是我所知的。

回覆樓主:

如果真道與GT,應選邊ㄧ間?
小女是細B,學術普通,但活潑好動,喜歡交朋友。
謝謝!

hkpapa852 發表於 18-2-5 11:53
要開辦IBDP需要IBO認証, 加上師資等考慮, 營運成本會大增

開得IBDP, 都係想係IBDP有好成績, 咁可能會攪到 ...
還有一樣想讀IB時要了解,學校係幾時正式用IB模式教育,我知有些學校學費不菲,但其實真正開始IB教學時間不一。

HYYU 發表於 18-2-7 14:08
一定培僑.......大陸背景早近些認識可能系好事。 起麻唔好逢中必反先。

培僑 Grade 10 可選國際課程與英國 ...
乜你唔知有d反中名人係紅校出身咩?

sunflower2000 發表於 18-2-7 18:06
我去年已了解過, 也在簡介會影了相, lFY資歷已被國際認証機構認証, 等同AL, AP, 澳洲高中畢業証書, 所以報 ...

如果中文冇把握, 又打算外地升學, PKC 這課程是好選擇。

sunflower2000 發表於 18-2-7 18:06
我去年已了解過, 也在簡介會影了相, lFY資歷已被國際認証機構認証, 等同AL, AP, 澳洲高中畢業証書, 所以報 ...

IFY只係一個統稱,不少海外大學都有開辦自己既IFY課程,要攪清楚。

培僑既IFY係NCUK開辦,好似呢個資歷仲未被英國UCAS認受(至少未見到UCAS有訂出GCE-AL同NCUK成績既tariff),所以係咪真係你理解中有咁高認受性呢?

不過培僑好似仲有開BTEC,呢個認受性就高好多
‹ 上一主題|下一主題