用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好? ...
樓主: abbieyung
go

如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

chel1524 發表於 17-2-12 12:36
請問優才有什麼支援?是不是比那些能力跟不上的學生?
有上briefing嘛?我唔係用家,但GT以往話有mentor system, 而我講嗰位係highly gifted, 中文弱,有老師積極幫忙跳級,校長終於首肯,並安排老師隊補中文及其他較弱嘅科目

學生完成中5後,已full scholarship 入讀本地大學

其實能力高同低同樣需要老師特別關顧

恐龍家

chel1524 發表於 17-2-12 12:36
請問優才有什麼支援?是不是比那些能力跟不上的學生?

GT 在補底方面幾好,若中英數成績低於70,要去努力小組, 用小組形式,由其他老師再教。
若成績只高於70些少,要加入個人努力計劃,加操練習。

選優才。既然培僑成績未穩定(不講左不左派),真道成績又麻麻,音小又太偏門,何不直接選成績優異的優才?四間之中,只有優才有呈分,對於未諗掂的家長黎講,不用被鎖12年。

teambuilder 發表於 17-2-13 10:11
選優才。既然培僑成績未穩定(不講左不左派),真道成績又麻麻,音小又太偏門,何不直接選成績優異的優才?四 ...
說得好!

teambuilder 發表於 17-2-13 10:11
選優才。既然培僑成績未穩定(不講左不左派),真道成績又麻麻,音小又太偏門,何不直接選成績優異的優才?四 ...
音小其實如何運作呢? 我相信佢唔係偏門, 只係一向俾人有呢個大眾水泡既感覺啫!

音小中學部近兩年既DSE成績, 其實同優才相近, 更遠比培僑同真道出色.

所以如果目標係去考DSE又唔會諗住轉中學, 優才同音小其實都可以諗.

晴天公主    發表於 17-4-8 10:37
japoton  其實好多是因為學費而放棄, 但其實音小身邊好多朋友知是一間好學校, 如不是學費問題一定是首選   發表於 17-2-20 13:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實點解咁多人都話音小唔好?

little12 發表於 17-2-13 18:37
其實點解咁多人都話音小唔好?

音樂同宗教氣氛太重,唔係我杯茶

回覆樓主:

音小學費好貴

如果,有人真係有以上4間offer而選音小,我認為那人其實不需要在bk發問,始終自己先知自己想要乜。因為音小是咁多間之中最早出offer的。

hkpapa852 發表於 17-2-13 16:14
音小其實如何運作呢? 我相信佢唔係偏門, 只係一向俾人有呢個大眾水泡既感覺啫!

音小中學部近兩年既DSE成績 ...
揀學校唔係只睇成績, 例如如果小學朋友跟本唔鍾意音樂, 又不是教徒,入到便好似搭檯咁, 我估呢個便是有人覺得音小好偏既意思

NeoMom 發表於 17-2-14 09:19
揀學校唔係只睇成績, 例如如果小學朋友跟本唔鍾意音樂, 又不是教徒,入到便好似搭檯咁, 我估呢個便是有人覺 ...
其實音小係咪真係好似"外界"認為咁著重音樂呢? 我都好想知

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-14 09:39
其實音小係咪真係好似"外界"認為咁著重音樂呢? 我都好想知

我都好奇想知,個個講到起重宗教氣氛同極注重音樂

Felix223 發表於 17-2-14 10:23
我都好奇想知,個個講到起重宗教氣氛同極注重音樂
點解我要整咁多"數據分析", 主要係希望透過比較客觀既數據, 去彌補只靠人云亦云去評估學校既不足之處

好似某D學校, 坊間話佢係Happy School, 但原來教快教深, 又多測考, 咁仲算唔算Happy School呢?

hkpapa852 發表於 17-2-14 10:27
點解我要整咁多"數據分析", 主要係希望透過比較客觀既數據, 去彌補只靠人云亦云去評估學校既不足之處

好似 ...

將感覺、認知加上客觀數據,雙得益彰

hkpapa852 發表於 17-2-14 10:27

好似 ...
即使有數據, HAP唔HAPPY本身都是一件很主觀的事, 同一間學校都有人HAPPY有人唔HAPPY喎

想問音小DSE成績邊度睇??上網找唔到。。。請𧶽教。。。

h9907246 發表於 17-2-18 01:58

也想請教 音小 Dse 成績 , 謝謝

h9907246 發表於 17-2-18 01:58
ICQM中學DSE成績:

DSE2015:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&page=5#pid41247203

DSE2016:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3187884&pid=43164984&fromuid=1389083

hkpapa852 發表於 17-2-18 18:26
ICQM中學DSE成績:

DSE2015:

謝謝,要認真睇下先

AgapePa 發表於 17-2-12 17:46
GT 在補底方面幾好,若中英數成績低於70,要去努力小組, 用小組形式,由其他老師再教。
若成績只高於70些 ...

要補充下,我們今年 低班上學期,不是低於70%,而是 有些7x, 巳經去努力小組。可能水平高咗dd,7x 已經是最後果幾個。
‹ 上一主題|下一主題