用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs TSL
樓主: 劉仔仔
go

CKY vs TSL [複製鏈接]

poonseelai 發表於 17-2-7 12:47
單看IB成績未必全面,入得DP學生最少要考獲學校要求GCSE成績,請問如未達學校要求出路如何?校方有其他安 ...

如果學生不達到要求, 會被勸考IB certificates 。 詳情可看校網IB diploma prospectus. 資料及要求仝公開的

劉仔仔 發表於 17-2-6 16:38
資料來源自year 1的用家,已在CKY一個學期,她覺得小朋友的英文有進步(起碼比以前肯講), 但文法是不正確的 ...

當然cky和tsl也是好學校。
你係在職媽媽,英文不太好,那爸爸呢?
cky一定要家人配合,不要看輕家長的付出,尤其低年班更要家長的指引。cky對家長嘅英文程度有一定的要求,簡單如開學前返去briefing用英文交代注意事項,唔會有人翻譯比你。認識tsl家長,他們當年也有cky offer, 但為何最終選擇tsl? 除了學費外,就是要考慮哪所學校較適合家長。現在問起tsl家長,他們都覺得他們選擇正確,課程很好,家長協助少少已OK,另外他們通常比較低調,少在bk發言,其中一個原因是他們校長也看bk. 就算cky不同班都會有不同情況,例如有老師要小朋友錯字改正三次,有老師只要小朋友改一次;同一級有些班紀律較嚴,有些則相對寬鬆。所以不同人分享情況可不一樣。
始終搵間大小朋友都適合才最正確。除了不用苦了家長,也不會阻礙小朋友飛翔。
多口講多句,是否適合自己小朋友及自己,就只有自己最清楚,不要讓他人替自己決定。有些人真心與你分享,有些人則在waiting list等緊你個位。就好似我朋友早年咁,同班同學家長叫他選cky, 後來才知該位家長等緊後備位,諷刺嗎?所以最好就是搵好朋友找認識的用家分享。

HCB 發表於 17-2-19 22:51

謝謝你的分享!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

TSL (emoji)(emoji)

想問問樓主最後決定係㸃?

HCB 發表於 17-2-19 22:51

唔一定,我識一個爸爸唔識講英文,媽媽英文普通過普通既,一樣可以讀CKY

artroboy 發表於 17-2-21 22:22
唔一定,我識一個爸爸唔識講英文,媽媽英文普通過普通既,一樣可以讀CKY

我無話唔可以讀,真係唔會話有邊間學校邊個唔可以讀,只係提大家要有support.

artroboy 發表於 17-2-21 22:22

識得幾個CKY 家長放孩子在此校的目的就是想孩子英文好過家長自己,尤其是講方面。 就是自己半桶水才會希望孩子超越自己。 到高小, 她們的孩子已經對答如流, 普通的文章也寫得到。 我覺得相信孩子的學習能力, 加點鼓勵, 他會飛得更高

HCB 發表於 17-2-21 23:12
我無話唔可以讀,真係唔會話有邊間學校邊個唔可以讀,只係提大家要有support.
...
咁support 呢樣野又唔係左右扶住行既,孩子有適當指示(教育方法)自然自己摸到條路點去。
所以我對咩家長多數係咩/咩有一定既level ,好唔認同。草根階層但有能力既,係自己能力之下比孩子更好的很正常。

artroboy 發表於 17-2-22 08:32
咁support 呢樣野又唔係左右扶住行既,孩子有適當指示(教育方法)自然自己摸到條路點去。
所以我對咩家長 ...

相信不同的分享以不同觀點,不同意見,更能讓有需要的家長有更多資料分析,最後以自己情況作全面考慮也是好事。

artroboy 發表於 17-2-22 08:32
所以我對咩家長 ...

校內有吾少家長吾識中文, 係連講和認字都吾識, 小朋友一樣跟上中文水平。 所以好認同你說學習吾需要左右扶住:)

artroboy    發表於 17-2-22 14:28
‹ 上一主題|下一主題