用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (中西區)聖嘉祿vs新會商會小學
go

(中西區)聖嘉祿vs新會商會小學 [複製鏈接]

諗下乙二三點排
其實一直對新會商會有好感,因去過open day加體驗班都完全感受到這校充滿愛心,師生關係融洽,而且重品格,雖然校舍细但很新淨光猛,體育堂又可在隔離卜公花園上,我覺得校舍比聖嘉祿好.聖嘉禄校舍比人感覺古舊又暗。但現實係要睇埋升中結果,又好似係聖嘉祿好小小. 有D媽媽話聖嘉祿li兩年幾谷幾辛苦。

近這兩年,新會都超收,比以前收歡迎了好多。而且身邊有人讀緊,幾位都讚學校好多活動,老師好,功課又不算太小,量很適中。
   0    0    0    0

回覆:黑糖豆醬 的帖子

計升中,潮商咪仲好,點解你唔揀尼間呢?比我尼2間比較我會揀近屋企間

我隔離屋小朋友係讀聖嘉祿, 幾乖, 佢都講老師好好.
我都煩緊點排第2, 第3.....呂明才又點睇呢?

回覆:vcb617 的帖子

我都想乙二呂明才,但今年怕乙二入5到了

vcb617 發表於 17-2-6 16:07
我隔離屋小朋友係讀聖嘉祿, 幾乖, 佢都講老師好好.
我都煩緊點排第2, 第3.....呂明才又點睇呢? ...

如果唔厭個校舍,呂小校風好

amyyiu888 發表於 17-2-6 14:01
計升中,潮商咪仲好,點解你唔揀尼間呢?比我尼2間比較我會揀近屋企間

...

但又要考慮潮商全英上堂,我怕自己唔識教

黑糖豆醬 發表於 17-2-6 20:44
但又要考慮潮商全英上堂,我怕自己唔識教

是呀!潮商,英文程度比較高,因有之前同學仔考小三插班,校長說其他的學科ok,擔心佢英文跟唔上,無收佢。而事實上,他們有mixed 小孩,英文程度好些。
‹ 上一主題|下一主題