用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSC VS 港大同學會 邊個好?
go

SSC VS 港大同學會 邊個好? [複製鏈接]

如題!跪求高手指教!謝謝!
   5    0    0    0

littlecath 發表於 17-2-5 20:58
如題!跪求高手指教!謝謝!
兩間各有好處,邊間好啲好視乎人,唔同小朋友唔同答案。

王家爸爸 發表於 17-2-6 10:54

阿仔運動型,學習band 2頭(自己估計)。兩間都申請咗運動獎學金,已經有SSC offer。爸爸鍾意港同,阿仔鍾意SSC。計地點,港同方便好多。阿仔老師話SSC好啲,而且適合阿仔。所以矛盾呀。

王家爸爸 發表於 17-2-6 10:54

阿仔運動型,學習band 2頭(自己估計)。兩間都申請咗運動獎學金,已經有SSC offer。爸爸鍾意港同,阿仔鍾意SSC。計地點,港同方便好多。阿仔老師話SSC好啲,而且適合阿仔。所以矛盾呀。

elbar  SSC   發表於 17-2-6 17:47

littlecath 發表於 17-2-6 11:09
阿仔運動型,學習band 2頭(自己估計)。兩間都申請咗運動獎學金,已經有SSC offer。爸爸鍾意港同,阿仔鍾 ...
港同和SSC已有offer?  請問你們幾時收到SSC offer? Interview 後立即有?

Bigmowmow 發表於 17-2-6 11:42
港同和SSC已有offer?  請問你們幾時收到SSC offer? Interview 後立即有?

SSC已有,港同未有。不過怕得好短時間考慮,所以問定先。

阿仔運動型,學習band 2頭(自己估計)。兩間都申請咗運動獎學金,已經有SSC offer。爸爸鍾意港同,阿仔鍾 ...
如果爸爸同阿仔鍾意既學校唔同,首先需要考慮既問題係,邊個讀?如果爸爸去讀,當然佢最有say,但係如果係阿仔讀,咁當然係佢既意見最重要。

個人覺得兩間都係好學校,如果鍾意運動,SSC適合既機會大啲。

littlecath 發表於 17-2-6 11:44

SSC已有,港同未有。不過怕得好短時間考慮,所以問定先。 ...
Band 2頭咁快就已經有SSC offer,真犀利,我哋學校D band 1A嘅同學都未有消息

港同今年有3輪面試,校長講明900人申請,全部都in,揀450人second in,再揀200幾 3rd in,你囝囝band 2頭都有3rd in? 會唔會你低估咗佢呀?

王家爸爸 發表於 17-2-6 12:32
如果爸爸同阿仔鍾意既學校唔同,首先需要考慮既問題係,邊個讀?如果爸爸去讀,當然佢最有say,但係如果係 ...

多謝建議!我哋都會尊重阿仔自己既唸法,最後俾佢決定。不過會同佢分析好同唔好既地方。運動方面我哋冇打算太依賴學校去發展,主要係想佢在相對輕鬆的學習環境下讀書。他每天都要去訓練,所以地點也要考慮清楚。如果有更具體的分析,請賜教。我們可以告訴阿仔去衡量。謝謝王家爸爸!

littlecath 發表於 17-2-6 12:39
多謝建議!我哋都會尊重阿仔自己既唸法,最後俾佢決定。不過會同佢分析好同唔好既地方。運動方面我哋冇打 ...
我相信你仔仔運動應該好出色,所以B2A都有咁早有offer,有沒有報體藝?為何不在運動上發展?

王家爸爸    發表於 17-2-6 16:02

引用:Quote:littlecath+發表於+17-2-6+11:09+阿

原帖由 王家爸爸 於 17-02-06 發表
如果爸爸同阿仔鍾意既學校唔同,首先需要考慮既問題係,邊個讀?如果爸爸去讀,當然佢最有say,但係如果係 ...
呢2間我又會走去望吓個荷包先~~~

王家爸爸    發表於 17-2-6 16:02

引用:Quote:王家爸爸+發表於+17-2-6+12:32+ 如果

原帖由 littlecath 於 17-02-06 發表
多謝建議!我哋都會尊重阿仔自己既唸法,最後俾佢決定。不過會同佢分析好同唔好既地方。運動方面我哋冇打 ...
港同係某D運動項目係好過SSC~~~

SSC會讀得几開心

Bigmowmow 發表於 17-2-6 15:44
我相信你仔仔運動應該好出色,所以B2A都有咁早有offer,有沒有報體藝?為何不在運動上發展? ...

本來也打算報的,但已經有SSC offer, 所以就冇報了。體藝話明成績要band 1,所以覺得冇十足把握,就不如take 咗offer先,再睇其他直資。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-6 12:37
港同今年有3輪面試,校長講明900人申請,全部都in,揀450人second in,再揀200幾 3rd in,你囝囝band 2頭都 ...

學業水平應該係b2。面試表現可能okay。阿仔話同校好多成績比佢好的都冇2nd in。我估面試表現都幾重要。我有幫佢train interview.

mcl203 發表於 17-2-6 16:02
港同係某D運動項目係好過SSC~~~

譬如咩項目?我哋自己出面有訓練,而且係個人項目,學校唔係主要support 運動,所以比較睇重其他方面。

littlecath 發表於 17-2-6 18:38
譬如咩項目?我哋自己出面有訓練,而且係個人項目,學校唔係主要support 運動,所以比較睇重其他方面。
自己睇吓 ~~~

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/

mcl203 發表於 17-2-6 18:45
自己睇吓 ~~~

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/

哈哈哈,呢個之前有研究過,太多項目,所以只係睇咗阿仔玩緊個嗰。港同同SSC差唔多。Thank you!

最緊要小朋友喜歡啦,已經有一個offer,個心都定好多。不過band 2咁早有offer,咁可能低估左banding喎,我校頭十名先會咁早有SSC offer。

我小朋友兩間都有考,等消息中,阿仔話如果港同得左,SPC都唔去in,我都希望會好消息。
‹ 上一主題|下一主題