用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 暑假有甚麼義工可做請報料
go

暑假有甚麼義工可做請報料

如題  謝謝

回覆:暑假有甚麼義工可做請報料

上網打*暑期義工計劃*有很多,國內山區,國際義工,本地義工有中心,医院等或舊post有寫。。。大學是先看成績是最重要

因阿仔話DSE後不想做野,所以幫他找下義工

醒目開學勳章

ALAL 發表於 17-2-5 07:42
因阿仔話DSE後不想做野,所以幫他找下義工

一生人得一個暑假無憂無慮甘過,不好幫佢安排佢的生活,有得佢自己安排

話就好似好長,我女上年,去grad trip一星期,同我們一家又去兩星期

之後幾乎日日去嘆茶,打波再tea, ,夜晚上網煲劇,不是講笑,我女甘大第一次煲劇,果排見佢皮膚從來未試過甘好

賣旗,老人院探訪

bbbusy 發表於 17-2-5 16:04
賣旗,老人院探訪
中六, 可以做一些不同性質的義務工作

其實, 是否每間中學都會收到不同機構提供的資料?

小女學校收到好多好多機構的資料, 有各種不同類型的活動及義工, 甚至交流、比賽等等, 本地外地都有, 讓學生自己選擇及應徵, 花多眼亂

樓主可以提醒兒子去校內的學生輔導機構問吓

路過,應該不是間間有義工資料,+S便是中學校名好易記,道聽途記上次dse好多入咗医科

義工不一定暑假,平時做好難申請,如医院,獣院,藥廠等義工,上年小朋友申請不成功。。。

去附近青少年中心搵,一定有活動畀考完 DSE 的學生(通常好多都係幫手睇小朋友功課同測驗,因為佢地六月考試)。我果陣都有玩,仲要同大學生玩,成班人我最細個,都學到好多野,佢地都冇嫌我細個/見識比較少。

不過人生冇幾多次可以咁悠閒,佢如果想同同學去台灣、日本、韓國玩就畀佢地玩,甚至一家人去都好(趁四至六月價錢低啊!)香港父母可以有幾多次唔洗遷就細路考試測驗去旅行?難得有機會,一定要去!我阿爸因為公司人事調動, DSE 冇得出國旅遊,所以先留港做補習同義工。

我一家從來都未試過咁開心咁冇壓力!得閒星期六日飲茶,平日一齊行街買野,難得唔洗同人爭,仲要熬夜都唔洗擔心聽日唔夠精神讀書。考完仲瘦左 3 公斤添!

我學校就冇提供任何義工資料,我地一放 Study Leave 就當我地係「潑出去的水」,電郵都冇個,到放榜先叫我地匯報成績同派位結果。

謝謝各位意見,如有資料通知聲