用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友2歲都仲未識顏色,會否好遲呢?
go

小朋友2歲都仲未識顏色,會否好遲呢? [複製鏈接]

教極都唔識,兼無興趣有無小朋友都係咁呢?差不多2歲1個月了
   1    0    0    0

swarovski2011 發表於 17-2-4 11:51

我個仔2歲4個月都仲未識, 講極都唔識, 我無辦法, 又唔迫得, ABC都未認到

swarovski2011 發表於 17-2-4 11:51

我個仔2歲4個月都仲未識, 講極都唔識, 我無辦法, 又唔迫得, ABC都未認到

meihong 發表於 17-2-4 12:01
我個仔2歲4個月都仲未識, 講極都唔識, 我無辦法, 又唔迫得, ABC都未認到 ...

係囉....一樣,字未認到都算了,我有些朋友的小朋友其他認知方面不錯,但都係認唔到字母和數字(我指佢地3歲時都只認到1成左右)但顏色又覺得好遲咁....

swarovski2011 發表於 17-2-4 12:05
係囉....一樣,字未認到都算了,我有些朋友的小朋友其他認知方面不錯,但都係認唔到字母和數字(我指佢地3 ...

我都想知究竟幾大認到先正常?  我d朋友的小朋友又係好早認字, 顏色, 相比下我個仔好遲咁, 我唔係想比較, 但想知道究竟係咪有學習遲緩?  如果正常就放心...

swarovski2011 發表於 17-2-4 12:05
係囉....一樣,字未認到都算了,我有些朋友的小朋友其他認知方面不錯,但都係認唔到字母和數字(我指佢地3 ...

我都想知究竟幾大認到先正常?  我d朋友的小朋友又係好早認字, 顏色, 相比下我個仔好遲咁, 我唔係想比較, 但想知道究竟係咪有學習遲緩?  如果正常就放心...

顏色3歲前認到一種已經係正常development

回覆樓主:

文字敏感期around 4歲,不需要太早學。興趣到左,佢會係咁問你呢個咩字。

文字對2歲太抽象,佢唔明白文字係一種符號,用黎溝通。2歲最緊要多見識實物,多學詞彙(不是認字卡,是實物)。

meihong 發表於 17-2-4 12:11
我都想知究竟幾大認到先正常?  我d朋友的小朋友又係好早認字, 顏色, 相比下我個仔好遲咁, 我唔係想比較,  ...

我大仔都係2歲前識晒A-Z、1-10和彩虹色,我都唔想同哥哥比較,因為對比細佬又真係好遲緩,但又有點擔心會唔正常,認知能力低

回覆樓主:

每個小孩不一樣,無需太擔心,我細女18個月都分唔到唔顏色,認得幾十個英文字,可數到10,我都擔心過,原因係大女18個月已認到200多個字,懂颜色,可分左右,後來才知道都是正常的,只是各人學習的快慢在各方面不同,細女到22個月左右分辨到颜色了,主要是之前只是重複指出顏色並讀出,她不感興趣,後來我把一首她熟悉的兒歌的歌詞,换成颜色做歌詞,邊唱邊指出相應顏色,很快她就學會分辨歌詞中的顏色了。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 17-2-4 20:43
每個小孩不一樣,無需太擔心,我細女18個月都分唔到唔顏色,認得幾十個英文字,可數到10,我都擔心過,原因 ...

18個月可認到200個字好犀利呀其實認到幾十個都好叻

swarovski2011 發表於 17-2-4 20:49
18個月可認到200個字好犀利呀其實認到幾十個都好叻
...

主要是從小不停重複播放一些歌,配合圖畫,孩子就記得了,細女何時開始認到那些字,我們也不清楚,只是某一天,她坐在地板上,指着書上的字一個一個讀出來,我們才發現的,她到20/21個月大左右,已可讀出26個字母的phonics發音,也可用英文由1數到12,用中文可數到21了。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 17-2-4 22:55
主要是從小不停重複播放一些歌,配合圖畫,孩子就記得了,細女何時開始認到那些字,我們也不清楚,只是某 ...

資優bb呀

swarovski2011 發表於 17-2-4 23:00
資優bb呀

大女18個月時可做到的比現時2歲的細女懂的更多,相信只是我們很早把這些內容每天以歌曲不停播放有關而已,與資優無關。
當個好爸爸

swarovski2011 發表於 17-2-4 23:00
資優bb呀

大女18個月時可做到的比現時2歲的細女懂的更多,相信只是我們很早把這些內容每天以歌曲不停播放有關而已,與資優無關。
當個好爸爸

我囝以家22個月大,說話都未係好識,單字。點可能認到200字,認到都唔識讀

HH_HH 發表於 17-2-4 23:23
我囝以家22個月大,說話都未係好識,單字。點可能認到200字,認到都唔識讀
...

其實2歲能否認字不重要,先會聽會講一些簡單日常常用的動、名詞已經可以。日常生活無論做甚麼動作都要邊做邊講給孩子聽,動作可誇張及重複,講可慢些亦要重複,至於孩子有任何要求,亦要孩子跟你说出要求才給他,比如他想要吃蘋果,就拿着蘋果在手,叫孩子跟你說“我想吃蘋果”後才給,開始時可你讀一個字、孩子讀一個字分開讀的。
當個好爸爸

...

其實2歲能否認字不重要,先會聽會講一些簡單日常常用的動、名詞已經可以。日常生活無論做甚麼動作都要邊做邊講給孩子聽,動作可誇張及重複,講可慢些亦要重複,至於孩子有任何要求,亦要孩子跟你说出要求才給他,比如他想要吃蘋果,就拿着蘋果在手,叫孩子跟你說“我想吃蘋果”後才給,開始時可你讀一個字、孩子讀一個字分開讀的,不可孩子吖吖或指甚麼就給甚麼,這樣孩子會没動力去學習講話,因為没有需要。
當個好爸爸

...

del.

家族有無人是色弱或色盲?如果小朋友是色弱,根本分不到顏色,點會學得到?

上網search coloutblind test 有的是俾未識字的幼兒做的,認熊仔,認船仔

‹ 上一主題|下一主題