用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 17-2-27 11:35
當年我們的家庭背景都不是太理想,父母肯定想子女有出色,就算經濟上不能付出,但會好努力配合及鼓勵子女 ...
陳sir,

過慮了,就EK所見,  家長和學生對直資趨之若鶩者眾, 點會一文不值?

講起"比較" , 你看看EK的帖文, 誰最鼓勵比較?

MC1128 發表於 17-2-27 15:30
陳sir,

過慮了,就EK所見,  家長和學生對直資趨之若鶩者眾, 點會一文不值?

哈哈,XX vs YY!!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

sammag 發表於 17-2-27 15:29
請問,如果DBS收,每個月除了學費、車費、飯錢外,每月還要預什麼洗費? 在DBS讀,補習是多數需要嗎?  ...

當全港有咁多學校的學生補習,津校好、直資也好,我覺得需要定唔需要,是睇小朋友上堂吸唔吸收,同家長是否要拔尖有關。身邊有津校、私校、直資、國際學校的朋友和同事,各個都有不同形式的拔尖補底,補功課、普通話、數學、上門教中文⋯

sammag 發表於 17-2-27 15:29
請問,如果DBS收,每個月除了學費、車費、飯錢外,每月還要預什麼洗費? 在DBS讀,補習是多數需要嗎?  ...
全民皆補(唔係“保”)

引用:Quote:sammag+發表於+17-2-27+15:29+ 請問

原帖由 ms.giggle 於 17-03-03 發表
當全港有咁多學校的學生補習,津校好、直資也好,我覺得需要定唔需要,是睇小朋友上堂吸唔吸收,同家長是 ...
如果讀得到跟得上,初中緊係唔想補。

高中時先補天皇班吸收下答題技巧。

Rattie 發表於 17-2-26 17:59
在 EK 出舖問 升小 升中 升大學 幾時可以去旅行嘅家長唔少,問如何可以去考直資然後去申請資助嘅真係唔多見。其實有幾多係明知自己負擔唔起都會鼓勵仔女去考嘅家長呢?咁我唔敢話冇嘅。想知道這裡仔女在讀直資嘅家長有多少係申請全數資助?

我自己今年考 6 間直資, 只有一間 SSC 如果有幸考到的話我真係會申請學費資助, 而我一早亦實習填表幾次

比較其他直資申請要求, 好多間係根據政府學生資助處嘅入息要求先至有得資助, 門檻非常高, 真係類似低收入家庭人士先至有得減免

但 SSC 學費減免門檻相對地比較寬鬆, 以一家3口來計, 全家每年總動用收入$620, 0001 - $700,000 ( 即是每月家庭收入$51,666 - $58,333 呢個月費係俾申請人扣埋每月供樓$/租樓$+銀行戶口仲可以俾受助人有$50萬現金/股票.....之後先至計為可動用嘅家庭收入) 已經可以有 25% 減免, 呢 25%不但只學費減什至住宿同時都一齊跟住減, 對我哋呢啲在職中下層及要供私樓人士係非常非常好的福利. (P.S. 好多直資有私樓已經超標無得減免學費喇)

http://www.ssc.edu.hk/images/DSS/2017to2018/Fee%20Remission/Fee%20Remission%20Guideline%202017-2018%20(CHI).pdf

d) 自住樓宇不視作資產計算。故家庭可動用收入不包括主要居所的供樓款項或租金,藉以幫助有住屋負擔的家庭,包括負資產家庭。(即係每月扣埋供樓$/租屋$之後才開始計可動用資金, 供樓$/租屋$佔家庭收入比越高, 學費減免應該越多. 負資產照計)

e) 如果申請人及其配偶的資產 (不包括其主要家庭居所的價值;但包括其他物業的價值,扣除未償還的按揭數額) 超過五十萬元 所超過的數額的淨資產值的百分之十,會被視為家庭收入。淨資產值為所有個別資產的正淨值之總和 (資產淨值為資產價值扣除其相關之抵押負債)。(即時股票/銀行戶口價值可以有$50萬 buffer 唔計, 超過$50萬先至開始計資產)

2jkidsfather  Very informative, thanks.  發表於 17-3-3 09:54

小時了了 發表於 17-3-3 09:51
我自己今年考 6 間直資, 只有一間 SSC 如果有幸考到的話我真係會申請學費資助, 而我一早亦實習填表幾次:fu ...
Good for you, 祝順順利利。
資料搜集要花時間去揾,填表申請呢啲,真係唔係個個家長識得如何去做。

IloveJJ 發表於 17-4-12 09:43
ANChan59:
可有空分享?

PM me.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

‹ 上一主題|下一主題