用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 17-2-17 15:30
回覆 Soundervolt 的帖子

讀大學申請grant / loan唔多唔少係學生自己既事,咁大個人己經需要對自己負責, ...

你又對以下形成既現象有乜Comment 呢:
- 除DBS有舊生會拍心口話學費減免總額不設上限,其他學校只按要求儲備10%
- 申請如超過10%, 邊過俾?
- 審計公怖直資平均用了係單位數既百分比,而全港學生拿政府資助既係多過15%
- 有D學校要你申請時提供"住址證明", 水電煤等。有乜需要,有乜作用? 如真係有需要, 為什麼不收了你後,註冊時才提供? 我真係不知道,這是問句。

P.S. DBS沒有要求提供住址證明

hkpapa852 發表於 17-2-17 16:53
學費減免, 實際可以幫到幾多人?

以DBS計, 4人家庭全年可動用年收入29萬 (無記錯係可減去租金/供樓支出),  ...

Can be 75%, 50% .....

Why all 100% remission (emoji)
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

lawsonmoon 發表於 17-2-17 17:57
- 除DBS有舊生會拍心口話學費減免總額不設上限,其他學校只按要求 ...

我不能越廚代庖,明天有時間,我可以說說一些看法!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 NeoMom 的帖子

中小在小學階段英文都可以好好。

lawsonmoon 發表於 17-2-17 17:57
- 除DBS有舊生會拍心口話學費減免總額不設上限,其他學校只按要求 ...

Lawsonmoon

就你的提问,我只是以塘邊鶴身份分享部分資料,互相交流一下:

- 除DBS有舊生會拍心口話學費減免總額不設上限,其他學校只按要求儲備10%。(DSS有不同背境,部分提高一般學費,然後將餘額作學費減免之用,我的印象10%是下限,不是上限。DBS及SPCC學費相對較高,是因為校內有一級或二級歷史建築物,按政府要求要保育。)

- 申請如超過10%, 邊過俾? (上面講咗,有些新DSS,維收保養低及學費減免申請人少,會將部份盈餘變成另類獎學金,滿足EDB要求,如果申請人多了,只要減少另類獎學金名額㦯合額。)

- 審計公怖直資平均用了係單位數既百分比,而全港學生拿政府資助既係多過15%。(當時的單位數字是因為指引不請䀿,不少DSS以為中學及中學的奬學金要分開使用,到審計報告出來,EDB澄清是可以合併使用,現在應該接近10%的下限。你說多於15%我沒有資料,十二年免費教育,為什麼不是接近100%? 當年前DBS校長解釋,中學用足10%,小學是低單位數,審計報告后,整體是10%,小學餘額撥去了中學部。)

- 有D學校要你申請時提供"住址證明", 水電煤等。有乜需要,有乜作用? 如真係有需要, 為什麼不收了你後,註冊時才提供? 我真係不知道,這是問句。(我覺得不需要是不想因為住址,而影響收生的條件,學校理應不考慮社經地位,收合適的學生,學費減免是分開處理,等同 blind admission,跟大學的先收生,后申請的原則一致!)

P.S. DBS沒有要求提供住址證明 (聽前校長講,因為收合適的學生,學費是後話。)

ANChan59 發表於 17-2-20 10:13
Lawsonmoon

就你的提问,我只是以塘邊鶴身份分享部分資料,互相交流一下:
乜学校要住址證明呢?我除左小-大抽獎津校,都未試过要住址證明。

Yanamami 發表於 17-2-20 11:28
乜学校要住址證明呢?我除左小-大抽獎津校,都未試过要住址證明。

我猜他指的是小一入學!

我指的就是升中!

Yanamami  禁我小-申請私校都無……  發表於 17-2-20 11:45

ANChan59 發表於 17-2-17 16:58
My case is nearly 30+ years ago, grant and loan considered household income and my parents provided ...
原來我地都係差唔多年代, 當年去英國讀大學, Apply 政府grant and loan, 真係查全家所有資產, 仲記得當年阿媽仲要去宣誓, 真係好麻煩.
其實DBS apply 減免難度唔高, 只要合乎收入要求, 要批唔難, 所以唔好因為擔心學費問題, 而放棄入讀機會. LS, DBS最大分別, 在於高中分科.  LS提供既科目選擇不及DBS多元化,  家長可考慮呢點.

Yanamami 發表於 17-2-20 11:28
以往DGS小一報名,一向要交住址證明,唔知今年仲洗唔洗今年李國寶報中一入學,都要交住址證明

IloveJJ 發表於 17-2-25 16:15
我記得SPCC小一入學申請要交住址證明。
因為我無考过呢间小学

一間直資,一間津貼。

回覆樓主:

在 EK 出舖問 升小 升中 升大學 幾時可以去旅行嘅家長唔少,問如何可以去考直資然後去申請資助嘅真係唔多見。其實有幾多係明知自己負擔唔起都會鼓勵仔女去考嘅家長呢?咁我唔敢話冇嘅。想知道這裡仔女在讀直資嘅家長有多少係申請全數資助?

必必 發表於 17-2-25 15:12
原來我地都係差唔多年代, 當年去英國讀大學, Apply 政府grant and loan, 真係查全家所有資產, 仲記得當年阿 ...

當年我們的家庭背景都不是太理想,父母肯定想子女有出色,就算經濟上不能付出,但會好努力配合及鼓勵子女上進!

我有外國大學 offer時,我都知差一大截$,我不會因为唔夠$,就停下來,更不會想英國貴族同學點睇我哋!我的目標是2:1,努力向前!路還是自己走出來。

現在看到一些家長的想法,真令人氣餒,別人沒有看輕自己,反而自己 self esteem 偏低,子女的自我形象會更低,真的要反省。

另一些鐘意比較的家長,為了突顕真資及官津的差異,而貶低直資,直資變成一文不值,是私心?還是什麼有教無類?最後意氣之爭之下,一些不太了解實情的家長會被誤導,但這些家長也不一定選某些官津,變成損人而不利己!

現今社會,勇往直前是否真的這麼困難?

ABC-DAD  陳蛇樓上明顯同你唔同睇法啦,咩人都有架。  發表於 17-2-27 14:39

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 17-2-27 13:07
認同!
想請教,男拔對於那種學術型的男孩(就是不太熱衷運動/藝術),有什麼適合?或不適合的地方?
...

出差在外,迟些答覆你!

简单说,靠学術成绩是比什么特異功能易好多!

請問,如果DBS收,每個月除了學費、車費、飯錢外,每月還要預什麼洗費? 在DBS讀,補習是多數需要嗎?
‹ 上一主題|下一主題