用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?   [複製鏈接]

lawsonmoon 發表於 17-2-4 15:56
我是男拔用家,但犬兒不是這兩校用家。如我是家長,現在我會傾向選LS,因我喜歡中學生在比較多元化既環境長 ...
多元化的環璄即是指 學生來自不同的階層,而男拔就貴族化多d, 是嗎?

引用:Quote:lawsonmoon+發表於+17-2-4+15:56+我

原帖由 chun媽 於 17-02-07 發表
多元化的環璄即是指 學生來自不同的階層,而男拔就貴族化多d, 是嗎?
如果不是貴族或沒有較好既經濟條件讀DBS係咪唔適合呢?入左去讀,窮學生可能會自卑可能會受排擠嗎?還是有自知之明比較好?

引用:Quote:原帖由+chun媽+於+17-02-07+發表多元

原帖由 sammag 於 17-02-08 發表
如果不是貴族或沒有較好既經濟條件讀DBS係咪唔適合呢?入左去讀,窮學生可能會自卑可能會受排擠嗎?還是有 ...
我覺得只要成績好,家裡環境差一些沒關係!

男仔好快玩埋一起就真,仲好癲添,全班好團結,好開心架。但如果有啲小朋友自己唔去主動融入就冇辦法,同事仔仔小學頭三入LS,自己唔主動,升上成績又跟唔上,變做隱形人,老師話學校唔適合小朋友,叫同事出邊揾間適合佢小朋友嘅,同事最終冇揾,但好後悔當初嘅選擇,所以最緊要睇小朋友嘅性格,男仔唔會斤斤計較架。

chun媽 發表於 17-2-7 21:30
多元化係指學生來自不同階層,始終LS有六成來自自己津小,九龍城有獨立屋,有唐樓,有公屋;像社會現實縮影,中學生早接觸,我自己覺得待人接物都是一種學習和教育,各家長喜好,冇乜對與不對。DBS不是貴族化,大部分是普通家庭,草根會少點吧。其實不是學校既問題,係草根尖子未必想報,拿學費全免;正如有人工作每天十二個鐘也不願拿綜緩。草根尖子如有得選,為什麼不選人人平等的LS,而去選DBS再拿減免呢?!

sammag 發表於 17-2-8 19:20
如果不是貴族或沒有較好既經濟條件讀DBS係咪唔適合呢?入左去讀,窮學生可能會自卑可能會受排擠嗎?還是有 ...
我完全不是這意思,DBS學校和學生都沒有這種文化,大部分是普通家庭,以前很有錢的小撮都是些old money既有錢人,比你和我更有禮貌,修養。我意思是始終要交學費,學生階層既光譜一定冇津校咁廣。學校不是想這樣,但草根尖子有得選,也未必想入DBS拿學費減免。

sammag 發表於 17-2-8 19:20

成日都俾呢个问題困擾!好睇父母点教同本身性格点影响仔女多d. 我係PC畢業,津校中係乜同学都有,住九龍塘有,住屋邨有,住丁屋有,大家係最老友添~屋邨同学媽咪請住九龍塘果个同学番佢开果间士多食飯,就係士多开張摺枱食……無自卑喎~人家番放学有司机接送~屋邨果个同学五兄弟姊妹加父母逼埋-个單位……

唔系自唔自卑問題,系眼界見識問題。
DBS 同好多傳統名校一樣,轉直資后學生家庭背景單一化,絕大部分系中產,唔似以前上中下階層都有。
以前,無論你系上層定下層,都會認識其他階層的同學,從而擴闊自己眼界,知道呢個世界其他人點生活,唔駛放假特登比皮幾野去貴州農村去“體驗”。

好似我幾十年前讀中學甘,系新市鎮村校,全部同學都住公屋,仲要系附近個兩條村,第三條都無!自己讀得書,考試成績可能唔會比市區名校差,但系見識眼界就差幾條街!

simonwan 發表於 17-2-8 23:41
唔系自唔自卑問題,系眼界見識問題。
DBS 同好多傳統名校一樣,轉直資后學生家庭背景單一化,絕大部分系中 ...
exposure, 您說出了問題的重點.

感覺兩間市區男校, 其他傳統學校歷史悠久那類都一樣, 有資源搞活動, 大型的, 海外的, 就算本地的都會大刀闊斧去搞,活動多,規模大, 自然同學們的見識眼界比普通學校來得廣.

我中一到中五來自普通學校(宗教女校), 說實話, 聯校活動少得可憐, 最遠只是去隔鄰的學校!!!

我預科去了一所歷史算是比較久的官校(男女校), 哇, 活動多,規模也大得多, 就算中三的同學都已經被委以重任帶活動,我才知道自己過往5年的見識是多麼的狹窄

現在都很羨慕年輕人好多機會出外, 見識一下世面.

不覺得家庭背景會造成交友障礙, 最重要看小朋友本身的性格, 從來沒有聽過因為您有錢無錢而有問題, 如果有問題,應該是性格 / 行為偏差而導致.

家長不用疑慮過多

lawsonmoon 發表於 17-2-8 23:05
我完全不是這意思,DBS學校和學生都沒有這種文化,大部分是普通家庭,以前很有錢的小撮都是些old money既有 ...
很中肯.

moon.ng 發表於 17-2-6 10:46
請問是什麼特異功能?他成績不好嗎?
特異功能指運動或音樂等特別出色
同學仔成績中等, 但參加某學校嘅sport test後, 學校即時留底佢問有冇興趣入讀

edith208 發表於 17-2-6 17:25
昨午精英,英華勝男拔2分

英華兩場波都好好睇

回覆樓主:

兩間學校咁多人討論,皆因都是歷史悠久的名校,如果從『人脈』方面而言,哪一間會更好?還是差唔多?

無知人  兩間都好唔錯啦,即刻諗到,av人幾十歲都受田少關照。  發表於 17-2-12 00:09

978212 發表於 17-2-8 20:32
男仔好快玩埋一起就真,仲好癲添,全班好團結,好開心架。但如果有啲小朋友自己唔去主動融入就冇辦法,同事 ...

同樣事情發生在DBS, 內向男孩比排斥,日日不想上學,家長堅持中

引用:Quote:978212+發表於+17-2-8+20:32+ 男仔好

原帖由 juliso 於 17-02-11 發表
同樣事情發生在DBS, 內向男孩比排斥,日日不想上學,家長堅持中
被排擠好慘

請問從校風、學習資源、日後人脈網絡發展, 大家點睇呢2間學校呢?

KimB 發表於 17-2-9 16:12
特異功能指運動或音樂等特別出色同學仔成績中等, 但參加某學校嘅sport test後, 學校即時留底佢問有冇興趣入 ...
若靠運動入DBs, 係可以話入到名校,但6年後就知道後悔!開學前會有分班試,若靠特異功能入,就算成績在小學屬於中上,
由於中上的成績都不及原小學升上的Dbs 生,好大可能亦好自然會編入成績最差果班,
而學校係唔理呢一班的學生,只是日谷夜谷特異功能的成績,要為學校拿奖,
我各識現時讀緊四至六年級的特異功能學生,佢哋考試唔合格,但學校照比佢升,
上年Dse 考得幾分,最後畢業出來做返关於特異功能的工作!

phleung  如唔適合可退學,上年都有個特異功能學生退學去了band2 學校。  發表於 17-2-16 09:06

loveissac 發表於 17-2-15 14:09
若靠運動入DBs, 係可以話入到名校,但6年後就知道後悔!開學前會有分班試,若靠特異功能入,就算成績在小學 ...

其實並不是所有DBS的運動同學都成績不好的,而且所指所謂特異功能學生,相信亦包括音樂,音樂及體育傑出的學生當中,成績好的大有人在,所以不要誤導或標籤某一類同學,這會對他們不公平呢!而且音樂及運動的同學,亦不是學校的攞獎機器,得獎與否是看個人的努力和取向,能為校出賽爭光視為一種光榮!另外,學校亦不會因為你得到獎項才讓你繼續留校就讀,所以呢方面一定要攪清楚至好,學校歷年被人抹黑之言論時有出現,難道戴著名校的光環所致嗎?希望家長們要理性地分析,不要道聽途說!

phleung  有道理。  發表於 17-2-16 09:03

jandtfamily 發表於 17-2-15 15:08
其實並不是所有DBS的運動同學都成績不好的,而且所指所謂特異功能學生,相信亦包括音樂,音樂及體育傑出的 ...
也是的,我識果項特異功能又不代表其他都會一樣差,不過我識果班特異功能確實是考試不合格,但年年照升,
我識個教練男拔出身,也升不到大學,會考完出來做事

loveissac 發表於 17-2-15 15:26
也是的,我識果項特異功能又不代表其他都會一樣差,不過我識果班特異功能確實是考試不合格,但年年照升,
...

我亦認識好多音樂好而畢業後做了醫生,運動好而又做了老師、律師,所以不能一概而論㗎!而且會嚇親想入此類名校的家長呢!至於話學校唔理成績差的同學?我想非也,學校對學生係有一定嘅評估標準,而且考試一視同仁,不會因為是校隊而不用考試或加分,成績高或低就要靠自己,而學校係有補底,成績稍遜的同學會有學業上的輔導!

‹ 上一主題|下一主題