用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好奇兩間學校
go

好奇兩間學校 [複製鏈接]

只係八卦下... 通常知道既都係熟悉既名字
以下兩間, 唔知大家點睇?

U OF EXETER

U OF DURHAM

7    0    0    0

回覆:好奇兩間學校

只是八封吓,除最top的大學 ,一般先選科再看大學排名,定是否有情義結?

brother4 發表於 17-2-1 13:08
只是八封吓,除最top的大學 ,一般先選科再看大學排名,定是否有情義結?

...

無呀。一係見某中學中遊學生入某間唔少,另一係某站分類某私補自稱香港某校英國某U 畢業。

相信都係唔小野?!

回覆 retriever 的帖子

兩間都係英國排名首25名的大學,亦同屬Russell Group,是一線的英國大學。

HHHR 發表於 17-2-1 18:05

兩間都係英國排名首25名的大學,亦同屬Russell Group,是一線的英國大學。 ...

哦,是否商科及法律巧勁?

Exeter全英排第8, 商科比較出名,國際學生以台灣最多,因為近呢幾年進步得很快,所以是新進top U, 唔係咁多人識,名氣不及老知名大學

兩間都係 Russell Group 和頂尖大學,排名 20 內。

不過都要睇你有冇情意結/親戚朋友/科目等等因素影響。Russell Group 唔一定科科強/商科法律強,Loughborough 大學唔係 Russell Group,但係排名頗高,Business Management Studies 仲好過 Exeter。當然,Russell Group 的 商科法律不會差。我自己比較喜歡 Durham,因為自己喜歡的科目 Durham 比 Oxford Cambridge 更好!

1998Ruby1998 發表於 17-2-1 22:16
兩間都係 Russell Group 和頂尖大學,排名 20 內。

不過都要睇你有冇情意結/親戚朋友/科目等等因素影響 ...

好奇一問, 會否接受排名低一點的Oxbridge offer 嗎?為什麼呢

回覆 kls12 的帖子

你是說如果我收到 Durham 和 Oxbridge offer 的話,會選哪一個?
我當然都是選擇 Durham,如果沒有 Durham 的話,我也未必考慮 Oxbridge。因為外界對 Oxbridge 學生抱有很大的期望,不是每個人都能承受那一種壓力的。我情願退而求其次。

我現在讀的不是 Durham 也不是 Oxbridge,但是我很幸運有有幾個乖巧聰明的同學,也有一個很支持和關心我的 tutor。

1998Ruby1998 發表於 17-2-2 00:56
回覆 kls12 的帖子

你是說如果我收到 Durham 和 Oxbridge offer 的話,會選哪一個?

Durham 哪些科比劍牛還好?

我最愛的英文系和想入不能入的俄語及東歐語系。
Durham 的 French、German、Iberian 都是能和 Oxbridge 媲美,甚至更好。不過,應該冇香港人會入讀語言系,就連我也是在 Birmingham 的 English Language and Applied Linguistics 部門的第一個亞洲學生(本身已經英國讀書 N 年果班亞洲人就另計)。然後入 Department 搵教授,個個都叫得出我個名(我仲未記得曬咁多個老師),然後完全冇機會走堂,因為老師一定發現到我唔見左。Department Year 1 學生約莫 100 個,有一兩個歐盟學生係 Joint Honours,然後得我唔係鬼妹鬼仔。

不過唔出奇,好少國際學生,尤其華人會畀仔女讀語言系,第一冇語言能力證明,第二語言系冇咩「錢途」。

回覆:好奇兩間學校

翻譯官/老師/補習,外話出路好,朋友孩子英語系畢業,入咗政府工,起薪點有3萬

如讀biomedical science, 邊間大学比較好,現階段我只知Imperial college讀呢科較強

Durham在英國大學中排名好高,一向與牛劍齊名:
杜倫被普遍認為是最具聲望和優秀英國大學之一。根據《泰晤士報》最近發佈的大學排名榜,杜倫大學的許多課程都名列前茅,尤其是它的英文系被排在了第一位:

杜倫大學在大學排名榜中排在前三位的專業分別是: 考古學,人類學,法語,工程學,地理,歷史,伊比利亞語,意大利語,神學和宗教學。

排在前五位的專業是(包括前面提到的):生物,科學,德語,古羅馬歷史,數學,中東及非洲研究,哲學,物理和天文學,俄語和東歐語,社會工作,社會學和運動學。

biomedical science可以睇下表:
https://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2016/may/23/university-guide-2017-league-table-for-biosciences

回覆 CD 的帖子

UCL、Durham、York、Surrey、Birmingham 都好架

CD 發表於 17-2-2 21:19
如讀biomedical science, 邊間大学比較好,現階段我只知Imperial college讀呢科較強

點解而家咁多人想讀生物醫學?

會唔會又係 vaporware?

1998Ruby1998 發表於 17-2-2 09:23

我最愛的英文系和想入不能入的俄語及東歐語系。

唔係呀,一口好英語,幾時都有錢途,教英文。唔少小型PLAYGROUP,TRAINING CENTRE, 都似係回流人士開,有D 似係一對年輕 COUPLE 添。

不過,港人好似唔多識DURHAM。

DSE 後做過英文補習老師,都知道好多家長對英文越來越重視。

Durham 同 Exeter 本來知名度都不相伯仲,不過呢幾年 Exeter 爬得快,而且 Durham 呢個地方北於 Leeds 南於 Newcastle,本來就比較少中國人,大學比較少海外代表。香港人大多識 ICL、LSE、KCL、UCL、Warwick、Birmingham,再好少少咪識 Manchester、Bristol、Sheffield、Newcastle、QMUL,遠少少講 Leeds、Nottingham、Durham、Exeter、QMUB、Glasgow 就少d人知。如果對英國大學同地理位置咁熟悉,只有三個解釋,1. 住過/讀過書,2. 仔女係英國讀書 3. 做升學 agent。

(不過其實香港好多人都孤陋寡聞,好少理其他國家)

Durham 同 Oxbridge 學術一樣,畀著好多人,入到 Oxbridge 都入,貪佢個名夠響。加上 Durham 除左語言之外,其他科都同 Oxbridge 一樣/差一點點,Oxbridge 地方係比 Durham 方便/暖和/城市生活。另外新發現 Durham 得 1 個火車站,Exeter 有 5 個。按道理,即係 Exeter 其實城市發展應該好過 Durham 好多。好多學生其實唔係鍾意大學,係貪佢有 Night Life 同行街。

試想像在港大同中大之間選一,好多家長都會叫仔女選港大,貪佢個名夠威。以前班親戚成日都講「XXX 個仔/女入左港大讀醫科/法律」,一提中大就佢地感覺好似威力減半。

odelia_ho  十分同意  發表於 17-2-13 09:56

1998Ruby1998 發表於 17-2-3 09:08

DSE 後做過英文補習老師,都知道好多家長對英文越來越重視。

"如果對英國大學同地理位置咁熟悉,只有三個解釋,1. 住過/讀過書,2. 仔女係英國讀書 3. 做升學 agent。"

唔止, 仲有係球迷睇英超. MANCHESTER, LEEDS, SHEFFIELD 有球隊. DURHAM 好似無

"另外新發現 Durham 得 1 個火車站,Exeter 有 5 個。"

見同版有人話個女嫌 DURHAM 個 TOWN 細喎, 有D 仔女又嫌人校舍(其他大學) 舊.... 而家似遊學多過讀書.

"以前班親戚成日都講「XXX 個仔/女入左港大讀醫科/法律」,一提中大就佢地感覺好似威力減半。"

多年前同科目入中大, 人地覺得你入唔到港大先入中大, 意指"遺材".

DURHAM冇球隊又可能係其中一個原因,移民前去過英國唔少次,連尼斯湖都去過,算幾熟識英國,但都唔識DURHAM,直到在英國鄰居家作客,佢話個仔入左Durham,返去再WIKI下先知原來DURHAM咁勁,總之大家要記得呢間大學,唔好似我咁大鄉里。
‹ 上一主題|下一主題