用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

恭喜小時! 我女兒直資學校全軍覆沒 (培基,王錦輝及培僑). 現在唯有等大抽獎了.

wongkaka  若取錄, 唔影響大抽獎  發表於 17-3-13 09:28
wongkaka  唔好灰心
有冇考慮李國寶? 22號DEADLINE APPLICATION  發表於 17-3-13 09:28

仲有自行

多謝 wongkaka, 李國寶面試日期是4月8日, 這日期剛好是我女兒小學的遊學團的時段. 不讓她去遊學團, 肯定她去面試的時候都沒有好表現.所以現在不知怎麼辦.

wongkaka  𣎴用客氣  發表於 17-3-14 01:43
wongkaka  由她決定  發表於 17-3-14 01:41

AABBCCabcabc123 發表於 17-3-13 11:31
多謝 wongkaka, 李國寶面試日期是4月8日, 這日期剛好是我女兒小學的遊學團的時段. 不讓她去遊學團, 肯定她 ...
六年班咁大個女, 應該識諗了吧。我女女之前只係三年級, 為準備校際音樂節, 二個月唔食凍嘢, 煎炸嘢養聲, 比賽咁小事小朋友都識注意, 何況升中? 茲事體大。

little_yolky 發表於 17-3-13 15:19
六年班咁大個女, 應該識諗了吧。我女女之前只係三年級, 為準備校際音樂節, 二個月唔食凍嘢, 煎炸嘢養聲, 比 ...
有心想做既事, 就算再困難, 總有方法去完成; 無心想做既事, 就算再容易, 都有幾萬個理由唔去做

如果阿女覺得遊學團重要過面試, 咁佢係咪對學校有興趣, 大家心照不宣了吧?!

greentea000  一針見血!  發表於 17-3-13 22:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-13 15:50
有心想做既事, 就算再困難, 總有方法去完成; 無心想做既事, 就算再容易, 都有幾萬個理由唔去做

如果阿女覺 ...
最擔心就係小朋友唔係對學校無興趣, 而係根本無著緊自己個升中, 呢個先係最弊。

little_yolky 發表於 17-3-13 15:57
最擔心就係小朋友唔係對學校無興趣, 而係根本無著緊自己個升中, 呢個先係最弊。 ...
所以我從小同仔女講, 日後想讀咩中學, 係睇佢地自己, 佢地自己唔努力入入父母都幫唔到你幾多.

IYY    發表於 17-3-14 12:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-13 15:59
所以我從小同仔女講, 日後想讀咩中學, 係睇佢地自己, 佢地自己唔努力入入父母都幫唔到你幾多.
從小同仔女講...佢地明唔明乜叫做中學...

tongtongwhite  咁咪係.  佢地真係唔太明的.  發表於 17-3-13 18:19

mcl203 發表於 17-3-13 16:17
幫佢地定目標要用D"方法"既

帶埋佢地去D目標中學同非目標中學去睇吓(最緊要揀D校舍/設施之類既嘢一睇就已經差一大截非目標中學), 咁佢地見到咁大差別, 自己都識揀

跟住同佢地講, 帶過你地睇日後你地有機會讀既學校, 咁你地自己決定去日後想讀邊間啦!

Eat_Sleep_Play  咦,你都算開通喎  發表於 17-3-13 21:06
lojo11    發表於 17-3-13 18:21
mcl203    發表於 17-3-13 18:14

mcl203 發表於 17-3-13 16:17

大女~無咁聰明
我:讀書係你自己架, 唔好旨意媽咪幫你乜嘢。功課自己做、書自己溫、書包自己執、手冊自己check, 媽咪係幫你簽名咋。有咩做得唔好, 你自己同老師解釋呀。
(大女真係好上心, 由小一樣樣做到足)

細女~聰明好多
(以上相同說話同細女講)
細女:哦。(然後繼續玩)

greentea000    發表於 17-3-13 18:23
lojo11    發表於 17-3-13 18:21

hkpapa852 發表於 17-3-13 17:34

帶埋佢地去D目標中學同非目標中學去睇吓(最緊要揀D校舍/設施之類既嘢一睇就已 ...
咁真係好彩我大女老實啫。我先帶咗佢去非目標聯繫中學A參觀, 你知啦, 又大又靚。後來睇咗另一間目標中學B好細, 佢就話:媽咪, 之後睇既學校有無大過A校架。

好彩, 講咗俾佢知A校成績之後, 帶佢去睇C, D, E中學, 雖然無A校咁大咁靚, 但佢都老老實實定咗正確既目標啫。

hkpapa852 發表於 17-3-13 17:34

帶埋佢地去D目標中學同非目標中學去睇吓(最緊要揀D校舍/設施之類既嘢一睇就已 ...

若佢寧願輕鬆D,揀間非目標中學點算~~

greentea000  仔女自己要自主權  發表於 17-3-13 18:30

小時了了 發表於 17-3-10 22:21
耶和華說:我的意念非同你們的意念;我的道路非同你們的道路。 天怎樣高過地,照樣,我的道路高過你們的道 ...

小時,恭喜哂你,都話你一步一步向目標邁進,最終都會成功的,恭喜哂
Btw,我成日覺得一開始就成功,係會無咁珍惜,唯有一分耕耘 一分收穫,最終嚐到嘅果實是最香最甜的,祝你囡囡在中學如魚得水,開心愉快

回覆 IloveJJ 的帖子

因為罰得唔夠重

另外仲有一種心理,時不時犯下小錯,提醒其他人佢唔係完美,降低其他人對佢既期望。

little_yolky 發表於 17-3-13 18:18
大女~無咁聰明
我:讀書係你自己架, 唔好旨意媽咪幫你乜嘢。功課自己做、書自己溫、書包自己執、手冊自己c ...
又估唔到你係咁評價兩個女聽話係無咁聰明,唔受教係聰明好多

p.s.我都認為"唔上當"既細路仔比較聰明

回覆 greentea000 的帖子

"唔上當"既細路仔比較聰明

十分認同

小女就係一個人版,由細到大,佢學乜野一開始都比哥哥叻,但當我愈讚佢,想鼓勵佢再做好D,佢就話唔想學。

我估係我push哥哥的時候,比佢發現,所以佢先「唔上當」。

現在我問佢打算讀乜野中學,佢話「最好近D,每日可以瞓晏D,小D功課,唔好咁申苦,日日放學可以睇電視就得」英文中文冇所謂,多唔多課外活動,冇所謂

回覆 山海兒女 的帖子

「最好近D,每日可以瞓晏D,小D功課,唔好咁申苦,日日放學可以睇電視就得」英文中文冇所謂,多唔多課外活動,冇所謂 <<< 如果咁又可以入到英中又有咩所謂,大人搵工都係"事少錢多離家近"之嘛!

‹ 上一主題|下一主題