用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊協恩 / 守候派位英華女
樓主: SONIALAI
go

註冊協恩 / 守候派位英華女 [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

請問如果依家(1月)已簽undertaking, 而直資亦交去教局。還有機會參加自行面試嗎?
雖然知道就算去面試,都不會有學位,不過好似可以增加放榜後叩門成功機會?

Yanamami  直资好似無禁早交去教局,上年我仲call两间津校話唔去in, 留番d机会俾其他人~   發表於 17-2-2 20:24

回覆樓主:

其實叩門成功後,就算你咩都唔識,相信學校一定都教到你如何去做至註到冊。叩小學如是,叩中學也是一樣。
最緊要係叩到門。

b3410 發表於 17-2-2 19:34

請問如果依家(1月)已簽undertaking, 而直資亦交去教局。還有機會參加自行面試嗎? ...

(1) 不是每間學校也是全in. 不是全in 的. 無人知佢點選人, 有可能先查教局 (因有人話教局日日更新資料)
(2) 全in的 , 有面試機會但否會比位你, 放榜後再叩門? 太多因數影響, 又吾知今年該校長的唸法, 無保證! 風險高!

CheungAA 發表於 17-2-2 21:13
有, 但一定吾會比位你
人地咪講左囉……
[size=34.4808px]“雖然知道就算去面試,都不會有學位,不過好似可以增加放榜後叩門成功機會?”

回覆 CheungAA 的帖子

叩門是指放榜後,去心儀學校申請學位,與你之前有無報直資,有否收了,有無報/考過自行,自行有無俾學位你,又或者只有獲得派位學校!沒有關係的。
其實你知什麼是「叩門」嗎?

bettyay 發表於 17-2-2 21:45
回覆 CheungAA 的帖子

叩門是指放榜後,去心儀學校申請學位,與你之前有無報直資,有否收了,有無報/考過 ...
當然知叩門是什麼。不過已有很多人講過有部分学校如自行無選,吾比叩,可見不是沒有關係的。

Eat_Sleep_Play  唉....真係不怕神一樣的對手  發表於 17-2-4 20:35

引用:Quote:bettyay+發表於+17-2-2+21:45+回覆+C

原帖由 CheungAA 於 17-02-02 發表
當然知叩門是什麼。不過已有很多人講過有部分学校如自行無選,吾比叩,可見不是沒有關係的。 ...
咁若你只聽坊間分享,而又去盡信,呢D係個人選擇了 ~~~

bettyay    發表於 17-2-2 22:26

b3410 發表於 17-2-2 19:34

請問如果依家(1月)已簽undertaking, 而直資亦交去教局。還有機會參加自行面試嗎? ...
好少直資會咁早交名單去教育局,根本大家都知張音樂椅有排玩
唔好理有冇機會,總之照去面試,放榜後照叩門。間間學校的處理方法都唔同,我女冇參加自行,叩門一樣得,我亦知道有人註冊直資後再面試自行,放榜後收到津中電話叫佢去註冊。有冇人失敗呢,一定有,但我的格言係未試過唔好放棄。

b3410  多謝!其實已經好感恩,不過都想再努力試一試。  發表於 17-2-3 08:14

CheungAA 發表於 17-2-2 21:13
(1) 不是每間學校也是全in. 不是全in 的. 無人知佢點選人, 有可能先查教局 (因有人話教局日日更新資料)
(2 )全in的 , 有面試機會但否會比位你, 放榜後再叩門? 太多因數影響, 又吾知今年該校長的唸法, 無保證! 風險高!

派位一樣冇保證,風險高,Band 1生錯配低banding學校都唔係未聽過。
如果每一件事都要求100%成功先去做,可以做的事情實在太少。我只知道,唔去面試,唔去叩門,100%唔收。

回覆樓主:

建議先入HY,叩YWG。吾得就讀一年HY,插班YWG中二。

回覆樓主:

英華年年主動响自行名單 call waiting, 我兩個朋友女兒冇去叩門放榜後都收到電話,一個選擇轉,一個選擇留,真實個案

CheungAA 發表於 17-2-2 17:39
當然啦!家長"精",教局/校長吾"笨"。玩"遊戲"可能最後都係自己中伏。谢谢你寶貴的资料 ...

要玩依個「遊戲」,當然要衡量過自己的實力,亦要清楚肯定食左offer的直資係你入左都唔會後悔嘅(同揀自行二的道理一樣)
升中遊戲已玩過兩次:男版女版都試過。一次順利d,一次迂回d,但兩次都最終得到想要的結果。
最緊要係父母和孩子都有永不放棄任何機會的心,做好可以做的準備,亦都set好曬不同的選擇下點行落去。
若然自行面試覺得冇機會又唔去,叩門覺得冇機會又唔去,你肯認命靠大抽獎嘅,亦都唔後悔就好。

再講多少少:協恩是真的俾錢都好值得讀的學校學校真的將收到的學費用番曬係d學生身上,生涯規劃、全人教育都做得好好。

唔係每间学校全in
全in既亦唔知佢点揀人
唔係全in有得in亦未必中
叩门机会極微
抽獎完全等运到……

咪就係唔包生仔,所以每-步都要盡人事做到对自己最有利既條件囉~机会只係留俾有準備既人,唔通乜都觉得無可能就坐以待斃?做左唔得总算無怨無悔呀~

kkhon  做晒的话,都死得眼闭  發表於 17-2-3 12:06

醒目開學勳章 王國長老

Rattie 發表於 17-2-3 08:32
英華年年主動响自行名單 call waiting, 我兩個朋友女兒冇去叩門放榜後都收到電話,一個選擇轉,一個選擇留 ...

我十卜你。朋友女女都係放榜後收call
自行有揀有見英華,但之後揀左直資,放榜後英華主動打去問家長,話其實自行已收,不過最後唔見佢個名,問佢仲會唔會去讀。

Charlotte_mom 發表於 17-2-3 21:40
自行有揀有見英華,但之後揀左直資,放榜後英華主動打去問家長,話其 ...

Delet

Charlotte_mom 發表於 17-2-3 21:40
自行有揀有見英華,但之後揀左直資,放榜後英華主動打去問家長,話其 ...

Delet

YWG 我非常 like..

可惜,衡量過,大小姐被挑中 chance 不高,而大小姐也不是非卿不嫁,最後放棄一博....
無缘了....

Ktfk 發表於 17-2-3 21:49
YWG 我非常 like..

可惜,衡量過,大小姐被挑中 chance 不高,而大小姐也不是非卿不嫁,最後放棄一博.... ...

可否分享一下為什麼你非常like YWG ?
‹ 上一主題|下一主題