用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊協恩 / 守候派位英華女
樓主: SONIALAI
go

註冊協恩 / 守候派位英華女 [複製鏈接]

回覆 bettyay 的帖子

如小六資料表已交直資和教育局, 又如何叩津中? 是否照叩津中, 收了才寫信去教育局取回小六資料表? 奇怪!!

CheungAA 發表於 17-2-2 10:08

如小六資料表已交直資和教育局, 又如何叩津中? 是否照叩津中, 收了才寫信去教育局取 ...
派位之後,你去叩津中或者叩任何一間中學都可以,並不需要什麽小六資料表,凈喺睇學校收唔收你。

直資取錄之後,只是不可以參加津中派位而已,和叩門完全兩回事。不明白你點解要咁問。

Eat_Sleep_Play  講極都唔明  發表於 17-2-4 20:22
bettyay    發表於 17-2-2 10:34

引用:回覆+bettyay+的帖子如小六資料表已交直

原帖由 CheungAA 於 17-02-02 發表

如小六資料表已交直資和教育局, 又如何叩津中? 是否照叩津中, 收了才寫信去教育局取 ...

就算直資註冊咗,7月派位後,你仍然要交張"入學註冊證" (Admission Slip)俾該直資, 叩門係唔使用學生資料表~~~

bettyay    發表於 17-2-2 10:35

Ktfk 發表於 17-2-1 16:01
回覆 b3410 的帖子

個人認為...

若然真係因為可以揀學生要discount 返DSE成績,咁唔可以discount 住,協恩第一屆直資要2018先考DSE

CheungAA 發表於 17-2-2 08:53
回覆 小可人媽媽 的帖子

不明白,註册直資已交了小六资料表,直資又把资料表交给了教育局,又如何扣津中/ ...

你有去自行面試,學校就有你的資料。就算你食左直資位,津校也會明白,若自行面試時津校曾給位,派位後去叩門,收津校收返的機會是很大的

如果可留下金錢作出國留學用 , 女兒又心儀英華女 , 當然是揀英華女

始终也有分別...

協中有協小大水喉射住... inlet 已不同了。
試想想,如果有間中學,由冇直屬/聨系小學變成有 DGJS 同等水平小學的學生feed 住上,DSE 一定亮麗好多。

BallBallMaMa  但協中就係想縮細協小支大水喉先轉直資  發表於 17-2-3 02:01

回覆 mcl203 的帖子

對不起各位, 真的不明白程序, 請問是否如下?

(1) 獲直資取錄
(2) 註冊直資
(3) 直資交註冊資料比教育局不進行大抽獎
(4) 進行自行面試
(5) 7月放榜
(6) 到心儀津中叩門 (自行兩間如有位)
(7) 若成功, 註冊津校

請問 (2) 和 (7), 需什麼文件註冊, admission slip何時會有又應何時使用?
謝謝各位

CheungAA 發表於 17-2-2 11:46

不論直資已註冊...自行...統一....7月都有派位紙
已註冊直資...派位紙上就係直資學校名
派位後...簡單D就係自由行...乜學校都可以叩

Admission Slip即係用作正式註冊用....直資要收呢張係確認你係會讀 ~~~

mcl203 發表於 17-2-2 11:53
不論直資已註冊...自行...統一....7月都有派位紙
已註冊直資...派位紙上就係直資學校名
派位後...簡單D就 ...
謝謝mcl203

Admission slip = 派位紙? 如不是, admission slip 是何時派?
即使直資已註冊, 到七月也要拿派位紙再註冊一次 (即共註冊該直資兩次?)
或7月放棄該直資也可, 如在註冊限期前叩到津中?

Yanamami  派位紙係放榜曰派~  發表於 17-2-2 14:56

SONIALAI 發表於 17-2-1 12:27
Band 1   女兒心儀英華女 , 家人也對交六年學費有保留 , 提意與其女兒有相當實力 (是遇強越強的), 應守 ...
入左hy先!
穩陣d,英華女唔一定收你。

CheungAA 發表於 17-2-2 11:46

其实程序2唔称得上係正式註册,只係直資收左你,你簽番份undertaking話你放棄大抽獎(你仲可以去自行㗎)同埋上繳你份学生資料表啫。正式註册係全世界係7月放榜後揸住張派位證去做。

Yanamami 發表於 17-2-2 15:04
其实程序2唔称得上係正式註册,只係直資收左你,你簽番份undertaking話你放棄大抽獎(你仲可以去自行㗎)同 ...
直資一般三月或之前放榜, 四至五月直資交資料去教育局,   自行面試二月尾開鑼,  津校(可能五六月)比位前一定check 過直資有冇比位你先決定自行放吾放位比你 (如面試又成功), 無可能同時有直資位和津校位. 可以照去自行面試, 但津校一定吾會放位比你. 機制如此. 希望無理解錯

bettyay  大家講緊七月放榜後情況,如果仍未明,可能需要些時間消化了  發表於 17-2-2 16:03

回覆 SONIALAI 的帖子

先要協恩

CheungAA 發表於 17-2-2 15:37
直資一般三月或之前放榜, 四至五月直資交資料去教育局,   自行面試二月尾開鑼,  津校(可能五六月)比位前一 ...

津校決定收生時是唔知自己係考生的自行一定自行二,更加唔會知有沒有直資收左個考生,純粹係按自己的收生標準。所以交收生名單俾教育局時,係要交埋waiting list ,如有已收的考生流入了直資/自行一,便由waiting list 補上。
所以,7月放榜時,就算你hold住左直資位,甚至註埋冊,若叩門學校肯收你,返去已註冊學校拿回admission slip再交去叩門學校就可以。

CheungAA 發表於 17-2-2 15:37
直資一般三月或之前放榜, 四至五月直資交資料去教育局,   自行面試二月尾開鑼,  津校(可能五六月)比位前一 ...

我亦只係話你可以照去自行,無話津校会俾位你,係咪?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3210542&highlight=%E7%9B%B4%E8%B3%87

Yanamami 發表於 17-2-2 16:32
我亦只係話你可以照去自行,無話津校会俾位你,係咪?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthr ...
當然啦!家長"精",教局/校長吾"笨"。玩"遊戲"可能最後都係自己中伏。谢谢你寶貴的资料

BallBallMaMa 發表於 17-2-2 16:19
津校決定收生時是唔知自己係考生的自行一定自行二,更加唔會知有沒有直資收左個考生,純粹係按自己的收生 ...
admission slip 係幾時有?7月?問巳註册学校取回又係咪一定得?教育局有冇監管?吾好意思,只想问多一点资料,谢谢

Yanamami  放榜日派~  發表於 17-2-2 18:01

CheungAA 發表於 17-2-2 08:53
回覆 小可人媽媽 的帖子

不明白,註册直資已交了小六资料表,直資又把资料表交给了教育局,又如何扣津中/ ...
我女是直資小學一條龍,升小六後老早已簽原校升中意向書,放榜前已註冊。放榜後我地去津中叩門,成功後寫退學信俾原校中學部便成。
我女小學沒有呈分,我地都可以叩門成功。

CheungAA 發表於 17-2-2 17:44
admission slip 係幾時有?7月?問巳註册学校取回又係咪一定得?教育局有冇監管?吾好意思,只想问多一点资 ...
其實我不知道甚麼admission slip,我沒有這張野,只是將成績表同pofolio交到叩門學校,面試後話收,我沒有做過甚麼複雜程序,相信要做亦不會太麻煩。

‹ 上一主題|下一主題