用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat PN interview
樓主: Mimian
go

St. Cat PN interview   [複製鏈接]

littletutor 發表於 17-2-17 07:22
HKPS都係無warm up, 一入房就開始。我反而覺得St Cat安排唔錯,我個組老師好nice, 俾分那位每個小朋友都望 ...

我都咁覺得,我女見得好開心

全程自由游走,得3/6指令做到。係咪收工?

myslk350 發表於 17-2-17 17:25
全程自由游走,得3/6指令做到。係咪收工?

Quite the same here

知唔知揀幾多出黎2nd in?

有沒有家長答題沒做完?(忙著把bb抓回位子坐好)

Haahaa~我都無答晒,寫唔切,又要分心叫仔仔坐低~

yes, cannot complete the questionnaire

我好滿意個安排,全程半小時左右,出面玩咗5-10分鐘玩具warm up,我反而怕等得耐,小朋友冇耐性。老師全程好nice有笑容,同每個小朋友有eye contact,不過真有有d急,問咗冇答就即問下一位。以幾千人去同1學校in,安排算好好。

s7824 發表於 17-2-16 21:35
Waiting area:
Intl sch - 一大班小朋友喺個大房鐘意玩乜都得
St Cat - 分小組,小朋友只可以喺嗰張枱玩 ...

其實10間10間亦唔同,我第三年帶小朋友interview,去過interview的學校至少20間,SC in PN算好輕鬆,似playgroup。

琴日同一日見st cat 同 LH , 我件車痴係LH in 到爆喊。in st cat in 到吾肯走,好鐘意!
St cat d老師係我in 咁多間唯一會對住小朋友笑!唉!令我好恨車痴仔可以入到喱間機會渺茫既神校。

msLamip 發表於 17-2-18 12:06
琴日同一日見st cat 同 LH , 我件車痴係LH in 到爆喊。in st cat in 到吾肯走,好鐘意!
St cat d老師係我in ...

同我一樣,本身有間區內心儀學校收左,去in SC同LH純粹見識下心態。In 完SC, 突然心郁郁好想阿仔有sec in。In LH時好唔合作,我諗阿仔唔多鍾意LH, 明顯St Cat時表現合作好多。希望大家都有好消息

我個囝係課室in到爬上枱,爬書櫃,最後比佢發現到角落頭個自動感應既水龍頭...幾乎無咩IN過下...最後成隻右手手臂手袖濕到滴哂水!!

common_cat 發表於 17-2-17 23:45
知唔知揀幾多出黎2nd in?

過往兩年,~600人second in, ~400人有offers

angelhi 發表於 17-2-18 15:03
同我一樣,本身有間區內心儀學校收左,去in SC同LH純粹見識下心態。In 完SC, 突然心郁郁好想阿仔有sec in ...

Same here
本身有間好心儀嘅學校收咗
只求見識
LH係我b in過咁多間in得最差最唔合作
佢上次open house已經係咁
我諗小朋友真係自己㨂合適嘅學校
佢真係唔係咁鍾意LH
反而in SC時佢算in得幾開心
個人感覺都覺得SC整體啲老師nice啲
LH individual個個老師都nice but overall 笑容無SC咁好

sala222 發表於 17-2-18 09:31
我好滿意個安排,全程半小時左右,出面玩咗5-10分鐘玩具warm up,我反而怕等得耐,小朋友冇耐性。老師全程 ...

我都覺SC安排幾好
有得玩玩具warm up一下
Gp in唔算太耐
成個過程都係小朋友注專力範圍內

反而LH雖然好深入
但我地一入去老師就叫著鞋無玩具玩無得玩滑梯
攪到我b唔係好想入去in
亦都係in咁多間最唔合作

不過可能學校intents 去搵一啲穩定性好高嘅小朋友
只可以話我b唔夾

nixphoenix 發表於 17-2-18 19:21
Same here
本身有間好心儀嘅學校收咗
只求見識

我都覺得係,我女見完SC開心過LH
LH就group in 時好開心,到獨立見老師時就拿拿聲做囇啲task 要走

弁我個女6月b,冇warn up直接in,係咪大b in 啲嘢同細b唔同?我主要問what's your name, 擺生果落顔色袋,故事書問動物名,入coin in bank .完

kawaiiB 發表於 17-2-18 17:52
我個囝係課室in到爬上枱,爬書櫃,最後比佢發現到角落頭個自動感應既水龍頭...幾乎無咩IN過下...最後成隻右手 ...

我個gp都有個小朋友發現個神奇水龍頭,玩到濕身!

回覆 msLamip 的帖子

唔通個個係我呀囝...XD
16/2, 3:30pm個批嗎?

我反而係St. cat係無得玩, 無warm up, 直入課室, 立即開始.  可能好多人, 老師無俾多10秒, 無反應就下個

另外咪老師拎舊雲叫小朋友講名, 你地個老師有無拎住雲既時候再講: 你叫咩名呀?  我個個無囉, 只係"對"埋小朋友前面, 我個group無人識自己講名囉...
‹ 上一主題|下一主題