用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好多人話香港康復學會唔好,但姪女媽想幫襯,有冇人試過 ...
go

[其他] 好多人話香港康復學會唔好,但姪女媽想幫襯,有冇人試過.. [複製鏈接]

姪女有專注力不足同言語問題,佢媽咪話有朋友介紹去香港康復學會上下course...見BK有人話好垃圾,但又冇講有咩做得唔好,請問有冇人幫襯過,又知點唔好法?因為都幾...貴..
   0    0    0    0

專注力個別堂或小組其實好多機構都有開,價錢未必咁貴,其實真係好多選擇,所以揀一個岩自己o既都應該唔難!

jac_wong 發表於 17-1-26 19:01
姪女有專注力不足同言語問題,佢媽咪話有朋友介紹去香港康復學會上下course...見BK有人話好垃圾,但又冇講 ...

打個譬如, 如果要去睇醫生, 都好難就咁問去某間醫院好唔好, 假設有人話QE 好, 唔同個個病人去到QE 都會好? 一個機構咁多唔同治療師, 個個專長唔同, 就算治療師A夾唔到一個小朋友, 又唔代表夾唔到你小朋友啊!

可以多啲了解下你想見嗰位治療師嘅背景, 例如佢係睇開咩症為主, 係學習障礙? 自閉? 遲緩? 學前? 學齡? 畢業幾多年? 是否有足夠經驗處理小朋友的行為問題?

貴, 唔係最重要, 你想做五堂貴嘅有效果? 定做十堂平嘅無料到?

hazelnuttty 發表於 17-1-30 11:14
打個譬如, 如果要去睇醫生, 都好難就咁問去某間醫院好唔好, 假設有人話QE 好, 唔同個個病人去到QE 都會好? ...
講得好岩呀,治療師呢D真係人夾人,價錢既差異都好大,不過唔一定平就唔好既,要自己試下架。
‹ 上一主題|下一主題