用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後少咗睇課外書
go

升中後少咗睇課外書 [複製鏈接]

大家有冇咁既情況?有時間都對住部手機,雖然成績還可以,但學校同學間都好少睇課外書

王家爸爸  太忙?  發表於 17-1-26 10:21
   0    0    0    0

如果唔係因為讀 Eng Lit,我中學應該冇正正經經睇過書,我又唔係成日玩電話,只不過翻學補習溫書考試已經夠曬忙,好少機會睇書,上到高中更加唔洗旨意睇書(除左因為 SBA 而睇,不過我靠睇人地閱讀報告同網上評論而綜合)。如果你睇課外書,分分鐘溫唔切書!

本來我睇小學階段中文書已經少,上到中學?五隻手指都夠曬數!

不過要體諒一下玩電話呢個陋習,日日對住本書對成幾個鐘,會好想用電話來「平衡」翻自己情緒同思想。正如打工仔放工都唔會想翻倒屋企繼續做野。當然,要有君子協議,唔可以玩咁耐,半個至一個鐘時限。

回覆:升中後少咗睇課外書

原來有咁情況,因為見佢小學時,學校鼓勵讀課外書,見佢一本接一本咁,而家少睇加上青春期反叛.佢話响學校自己睇書,會好似唔合群咁

jollyma 發表於 17-1-26 07:51
大家有冇咁既情況?有時間都對住部手機,雖然成績還可以,但學校同學間都好少睇課外書

...

唔係 架 lunch time 都有reading period 一定要帶課外書睇

洋蔥頭媽咪  我仔學校都係,有閲讀時間同分享  發表於 17-1-29 11:04

回覆:升中後少咗睇課外書

中學好忙,有很多興趣組參加,小朋友是學校圖書館助理員,一定看很多課外書,另大型書展才有時間買書及看其它的,反而手機多聽音樂

回覆樓主:

我女學校有鼓勵同學看書,亦有功課包括中,英。平時冇時間睇自己喜歡嘅書,一到長假期,就会書不離手,睇到不願睡覺。

我仔都睇得少過小學時,不過仍keep住有睇,而且佢學校有規定要睇,亦常有讀書報告要做,新年假期後都要交,所以唔會冇睇。

我仔女去到考公開試都仲有睇
‹ 上一主題|下一主題