用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS TSL
樓主: waveraywl
go

APS VS TSL   [複製鏈接]

DD仔 發表於 17-1-27 10:50
其实APS的硬件不及其他同名气的学校,这是不争的事实,没有什么可争论的。APS胜在有良好有爱心的师资,设计 ...

支持自己心怡學校都唔需要揶揄對方嘅!最後幾句說話, 隱隱看到種族岐視嘅影子.....

yeemelody  根據版規,任何歧視言語是禁止,更可能違法。  發表於 17-1-29 12:41
yeemelody  她的仔仔是現時就讀宣道小學六年級,不應強人鐘意自己的學校,論壇是讓各人持平給予意見的。根據版規,任何   發表於 17-1-29 12:40
manmonster  我也覺得言語間有歧視意味  發表於 17-1-28 13:03
73662710  Disgusting of that!  發表於 17-1-28 11:11

DD仔 發表於 17-1-29 00:50
南亚裔的小朋友数目比例高是TSL的其中一个特色,我也知道有些家长的确希望孩子能够跟他们成为好友,借此扩 ...
有冇你自己最清楚。公道自在人心!

DD仔 發表於 17-1-29 18:05
请你细读我的回应,我并非说要找律师控告他/她,而是叫他找律师好好看看我的留言,看看有没有歧视成份,才 ...
你自己睇返啲留言, 唔止我一個話你有岐視嘅成分。其他人嘅閱讀理解能力都有問題? 我唔係TSL嘅家長, 只係睇唔過眼一啲同現代文明嘅核心價值背道而馳嘅“岐視”言論啫!唔係個個人 (其實亦唔須要),一有人話自己學校就會跳出嚟㗎!

yeemelody  好似任何人都唔可以講APS壞話咁  發表於 17-1-29 19:27
yeemelody  沒錯,佢在其他有同APS 比較的post內,一樣意見偏頗  發表於 17-1-29 19:26

peggyhklam 發表於 17-1-29 15:41
我覺得沒有歧視呀,TSL係真的多其他種族,這也算歧視冇野好講了,討論區是可以有任何討論及自由發表
...

一個 coin有兩面, 南亞裔同你睇到嘅嗰面大慨會好唔同。BTW, 討論區嘅討論同發言都係有規限嘅,唔係話你喺討論區想講咩就講咩!

peggyhklam 發表於 17-1-29 20:13

言論自由都一樣要受道德同法律嘅規限

DD仔 發表於 17-1-29 21:42
原文:"正如有些人非常喜欢自己的孩子跟南亚裔的孩子做朋友,这些是APS没法跟TSL相比的。这是只有TSL可以of ...
唔好偷換慨念。你唔好同我講你唔知南亞裔喺香港係相對弱勢同受岐視嘅一群, 而你強調南亞裔嘅用意何在, 你自己最清楚。或者你寫時冇為意, 但你嘅言論令部分人覺得你有岐視係事實。

DD仔 發表於 17-1-29 22:49
TSL的non Chinese中最大的族群不就是南亚裔吗? 不提南亚裔,提什么才没有歧视? 难道应该写成“南澳以南、 ...
TSL嘅ncs中, 或者南亞裔佔最多, 但比例其實並非如一般人想像般高, 學校仲有好多唔同國籍嘅學生。只係一啲有“心”人喜歡聚焦在他們身上吧!

gigiwin888 發表於 17-1-30 10:32
二間都係好學校,尤其係TSL係好多人申請,好受大家歡迎,但香港的確係有言論自由,在討論區如果只可説自己 ...

你可能唔清楚我為咩不高興!? 同意兩間都係好學校, 我亦冇特別偏好。只係睇唔過眼某啲鐵粉嘅言論啫!

peggyhklam 發表於 17-1-30 10:38
看到上面的post, 香港就快冇言論自由了
香港就係太自由, 自由到好多人變成自我, 只看到自己而忽略別人。個人(言論)自由不應凌駕於公義之上。
‹ 上一主題|下一主題