用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 閱讀理解
go

閱讀理解 [複製鏈接]

亞仔表達能力比較差,中文同英文考試閱讀理解都比較弱,係咪應該睇多d書呢?定還是要做練習呢?

王家爸爸  幾年班?  發表於 17-1-25 16:51
   2    0    0    0

最好看書, 由興趣出發, 能力會在不知不覺中提高

睇書最好,既可作為"興趣娛樂",又可增加閱讀理解能力,務求使到孩子{讀上癮}為目標呢!

fennieng 發表於 17-1-25 13:42
亞仔表達能力比較差,中文同英文考試閱讀理解都比較弱,係咪應該睇多d書呢?定還是要做練習呢?
...
其實需要睇情況,唔好一刀切,因為唔同情況有唔同既解決方法。如果係初中,當然係睇多啲書好過做練習;如果已經讀到中六,已經火燒後欄,當然係做練習好過睇多啲書。如果喺中間,兩樣都做。

王家爸爸 發表於 17-1-25 16:56
其實需要睇情況,唔好一刀切,因為唔同情況有唔同既解決方法。如果係初中,當然係睇多啲書好過做練習;如果 ...

呢樣就啱,有時間既就由個本出發,多閱讀;無時間就治下標,提下有無可能靠做練習升高一級。

回覆樓主:

唔該晒咁多位,其實我都覺得睇書好,不過亞仔唔鐘意睇書,就算睇都好似機關槍咁橫掃就算,如果淨係叫佢睇,都唔知佢睇左幾多,但係如果佢睇完問佢內容,我又唔知應該點問同埋佢答得岩唔岩,所以又想買有埋答案既練習比佢,至少知道應該點答

王家爸爸  小朋友總有啲興趣,如果睇佢有興趣既書,會唔會鐘意睇?  發表於 17-1-26 10:01

fennieng 發表於 17-1-25 17:15
唔該晒咁多位,其實我都覺得睇書好,不過亞仔唔鐘意睇書,就算睇都好似機關槍咁橫掃就算,如果淨係叫佢睇, ...

如果你個仔仲係細,閱讀應以培養興趣為目標,唔好順便借閱讀黎當學習,更加唔好諗住assess佢,否則有興趣都變無。最好佢閱讀時你都一齊讀,大家讀唔同野都得,營造閱讀氣氛。同埋,當佢自動自覺睇書,你咪鬼理佢點睇,快睇定慢睇,讚下佢,咁佢就有動機投入豐富既閱讀世界。佢享受閱讀,自然自己會睇書,唔係為成績唔係為討好你。好多人細個都會睇金庸呀,衞斯理呀,睇通宵,因為真係中意左,就唔駛人叫都會做,好似打機咁。

基本上,閱讀興趣好難量化成果,但真係有用,所以要小心呵護佢既熱情,唔好為左想閱讀理解成績短時間內提升而催谷佢。

至於治標方法,你一定想佢短時間內係閱讀理解成績有所進步,方法都係做練習,但你嘗試係旁邊指導下佢,分析下點解個答案係咁,都係練得多就有sense,好似練習射波咁。

王家爸爸  俾小朋友無壓力咁閱讀   發表於 17-1-26 10:02

dativebond 發表於 17-1-25 18:08

如果你個仔仲係細,閱讀應以培養興趣為目標,唔好順便借 ...

你講得好岩,好多謝你既意見

王家爸爸 發表於 17-1-25 16:56
其實需要睇情況,唔好一刀切,因為唔同情況有唔同既解決方法。如果係初中,當然係睇多啲書好過做練習;如果 ...

中一,佢不嬲都唔鐘意睇書,就算睇都好鬼快,佢話而家中學d閱讀理解深左好多,興趣淨係打機

fennieng 發表於 17-1-26 12:22
中一,佢不嬲都唔鐘意睇書,就算睇都好鬼快,佢話而家中學d閱讀理解深左好多,興趣淨係打機
...
如果不嬲都唔鐘意睇書,可以叫佢先睇打機攻略,然後睇個遊戲有關既歷史,同佢講咁樣打機都打得叻啲、開心啲。

王家爸爸 發表於 17-1-26 13:14
如果不嬲都唔鐘意睇書,可以叫佢先睇打機攻略,然後睇個遊戲有關既歷史,同佢講咁樣打機都打得叻啲、開心啲 ...

‹ 上一主題|下一主題