用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有2017,2月或已經入讀澳洲國際小學的小朋友? ...
go

有沒有2017,2月或已經入讀澳洲國際小學的小朋友?

可以大家交流一下嗎?

小兒將2月插班小学部。因為新手, 想請教現讀家長交流一下? 例如上課時間表,功課量, 評核或考試等等…… 非常感謝!

請問你插幾年班?有無提早2年報名?之前讀local?是否需要面試?

回覆 divadiva 的帖子

你好我大仔係中學部細仔小學部,有乜幫到手?

其實上課時間表,都幾confusing.學校係以10日為一個cycle,分odd even week. 唔好搞錯. 如果有報ECA,下星期一會開始,直至尾2星期.
你小朋友幾年班?呢星期的剛開學係honey moon.下星期就會有功課.功課多唔多我唔可以講因為我的小朋友係由Reception讀起冇讀過其他中小學.但是AISHK除了校內assesment ,由Yr 3,5,7,9都還要考澳洲的Naplan試.如果你的小朋友的中文好而又入了Chinese Literature班,咁就ok因為中文功課壓力不少,一樣要默書.我大仔就是頂不住而轉了中文班.

happy_mum 發表於 17-2-4 16:15

其實上課時間表,都幾confusing.學校係以10日為一個cycle,分odd even week. 唔好搞 ...

點樣壓力大法?你個仔由Chinese literature 轉去中文班?即係點呀?佢哋啲中文程度係咪好好?

回覆 happy_mum 的帖子

首先多謝happy_mum你的回覆.我仔現在是三年級, 剛上了几天課。 暫時好像沒有功課,星期五的homework folder裏只有一本reader, 中文剛派了本textbook (請問是否每天也會帶回家的?)

中文就開始教書.  但班主任(英文)好像未教書. 星期五做了數學test, 另外老師叫佢哋用電腦打了一個故事( 應該係冇set format), 請問這些是否assessment? 中文應該未分班吧,因為好多都係鬼仔, 請問 佢哋中文分多少個 stream? 本地學生是否通常會去最高級? 還是以能力劃分?

你細仔讀幾年級? 你覺得學校教書嘅程度夠唔夠? 因為我不希望要外出補習! 另外你仔仔有冇參加啲咩ECA ?  

Thank you very much!

happy_mum 發表於 17-2-4 16:15

其實上課時間表,都幾confusing.學校係以10日為一個cycle,分odd even week. 唔好搞 ...

我囡囡剛入讀Reception, 我都想知多少少學校o既野

回覆 LittleOsMummy 的帖子

我的大仔係由中文Literature (即是最深的一班)轉去Chinese non background班.而non background亦有分好幾個level的.聽我一些朋友小朋友讀ESF學校的媽媽講佢地睇完AISHK的中文書,認為AISHK的中文是不容易的.不過如果你的小朋友以前係讀local school的話可能中文低會比較好。我的小孩係由Reception讀起,中文不能夠同local school background 的相比.

我大仔今年Year 7,細仔Year 1.
上星期的數學assessment 是用來分班的.數學亦是分stream 的.每一個 term的第一個week的 test 老師都會評估成績而分班的.

大部分Chinese 小朋友都會被分到Chinese Literature 班.但當然亦有睇成績.我大仔以前的中文班便有2個金頭髮的男生.每天放學有中文補習班.屋企又請了講國語的保母.我自問冇咁嘅resources.中文書係每日帶返屋企的.因為有默書同其他功課的.

Reader 係一定的.It's part of the homework.

要補習的我覺得是Maths. Not enough practise.

你的小朋友今年Year 3,要考Naplan.你有冇買Naplan questions exercise 比佢做? Naplan 係 team 1 考的.

我的小朋友都有參與ECA. AISHK 的swimming 同rugby 是很 strong 的. 我大仔係rugby校隊,要參加practise 亦要同學校出外比賽.要support 家長要好有commitment. 佢地有些practise 係上課前的.早上6:50am 落水或者開波.唔一定係放學後. 我真係未天光就送返學.仲要走2轉送細佬.出國比賽的時間同錢都唔計啦.

回覆 LittleOsMummy 的帖子

當時我大仔每星期要默書,有時係背默.課文D字都識唔矖要背默就有D吃力.Year 5 要背默唐詩同埋註解.果位老師默書70分以下要重默.咁加上每星期的新功課及默書,壓力自然有,好彩當年呀仔已經唔係個個星期要重默.唉!

回覆 kokchung81 的帖子

小朋友由Reception 至 Year 1 都好honey moon 的. Enjoy 啦!

請問AISHK 中文是繁體字定簡體字?

回覆 muibaby 的帖子

Simplify Chinese.

回覆 happy_mum 的帖子

Hi, happy_Mum, please check PM.

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

Pls check pm

終于有多一d關於AISHK嘅資料啦
請問咩叫ECA,我小朋友今年先報名2019入學

kokchung81 發表於 17-2-5 22:48

我囡囡剛入讀Reception, 我都想知多少少學校o既野
你囡囡是否2012年出世?我地好似同年

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

Extra curricular activities 課外活動