用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有全職媽媽的小朋友的學業成績
go

有全職媽媽的小朋友的學業成績   [複製鏈接]

有全職媽媽照顧的小學生,學業成績/升中,是否比較理想?當然,吾計學習障礙的兒童。是否普遍都比較好?我見我老板個老婆搵錢多過我老板,是高層,也放棄事業睇住兩位千金,結果升中成績非常滿意。另外,我囡小學,全職媽媽揍的,也拿全級頭幾個品學兼優。
   2    0    1    0

回覆樓主:

冇關係,我要返工我兩個仔小六&小一都品學兼優,雖未必係最top, 但能自己完成功課自己檢查自己温習默書小測已很足夠。

對我而言,對太多反而我會激氣,小孩又依賴。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

rinarina 發表於 17-1-24 11:29
有全職媽媽照顧的小學生,學業成績/升中,是否比較理想?當然,吾計學習障礙的兒童。是否普遍都比較好?我 ...
老實講, 我成日覺得, 如果我係FTM, 我可以教出兩個天才出嚟!Tailor made課程俾兩個跟喎, 點講得笑。但大前題, 係要個媽媽學術水平要有返咁上下, 同埋要有工人處理家務先得。

Honey 發表於 17-1-24 12:17
冇關係,我要返工我兩個仔小六&小一都品學兼優,雖未必係最top, 但能自己完成功課自己檢查自己温習默書小測 ...
唔好話小孩子依賴丫, 大人壓力都好大。

今年大女發神經無端端要人幫溫書。佢舊年最差係常識, 得7X分。咁C6中英數都差, 咪幫佢溫常識囉。點知幫佢溫, 次次測考都9X, C6即刻問阿女考咁高分做乜, 搞到佢(C6自己)壓力好大, 以後幫佢溫書攞唔到9X分點算, 叫佢攞8X就得。

我大女都係自動波型, 佢自己溫成績都係中上, 都品學兼優架, 不過同佢溫, 就可以包保有9字頭囉。即係傳說中既再上一層樓。

2jkidsfather    發表於 17-1-25 09:48
lingan  你C6好搞笑。佢真係有料到喎。   發表於 17-1-24 17:18

醒目開學勳章

教仔唔係1+1就=2 咁簡單. 每人都要按自己情況需要安排.

回覆:有全職媽媽的小朋友的學業成績

不一定,還看學校程度,小朋友準備好未,小朋友的能力及家長教的方法。。。朋友看咗心理医生,最後佢孩子小四轉校。

我覺得要睇媽媽放幾多心機落仔女學業度.....

回覆 rinarina 的帖子

視乎媽媽能否配合小朋友情況,若然媽媽不懂得教,但全職留在家教導,小朋友也不會獲得好的成績。我身旁的媽媽都是全職工作,小朋友成績都是好的。

我估俾阿媽玩死多。

little_yolky 發表於 17-1-24 12:28
唔好話小孩子依賴丫, 大人壓力都好大。

今年大女發神經無端端要人幫溫書。佢舊年最差係常識, 得7X分。咁C6 ...

除咗因為家長明白孩子的需要,亦因為家長有經驗,知道温習嘅技巧嘛。

冇關係...我返全職, 個仔全級一或二

亞媽有心有力,做ftm,多d時间,當然可以更仔细去執吓小朋友的學業、體艺和品行。

但不是must,我認識有ftm,自己私生活極精彩,细路都係工人凑多。

如果小朋友只是中人之資又不大自律,FTM一定大有好處。

如果小朋友資質佳品性佳又自律,關係不大。

回覆:有全職媽媽的小朋友的學業成績

有兩手準備可一試,萬一結果相反,成績變差及反叛,可能留班踢出校,入happy school或留學,自己見有小五去留學

回覆樓主:

為了小朋友成績好而去做FTM,風險比較大,因為把目標放在成績上,若小朋友達不到預期中的期望,家長同小朋友都幾大壓力!媽媽可能會咁諗,我為了你(你的成績)而放棄工作,但你竟然。。。

judy  對極!  發表於 17-1-24 17:13

如果想做全職媽媽,一定要做「忍得夫人」同「跟得夫人」。

細路仲細,唔係下下都可以自動波/生性,如果睇唔順眼就動氣,咁你日子會過得幾辛苦。

不過唔係個個家庭都需要/適合全職媽媽,有d小朋友好生性同埋已經識緊張成績,有d仲唔嗲唔吊,有d阿媽好識得教小朋友讀書,有d阿媽完全唔識。我去幫人補習都見過d阿媽唔理個仔,自己睇韓劇玩手機,口口聲聲話自己畀個仔好多支持,唔明白點解成績唔好。我第一堂就發現個仔其實資質冇問題,但係好少睇書,屋企一本字典都冇(發現通常屋企有字典的而且仔女識得查字典,成績唔會好差,父母對成績都比較著緊),好多生字都唔知道,所以上堂有一部份聽唔明跟唔到,作文又唔夠創意,所以分數唔夠高分。我呢個外人都睇到呢d問題,有心跟的話一個全職媽媽點會睇唔到?

老套d同埋不切實際一句:成績好與壞,呢個始終要睇仔女資質同努力程度,父母跟唔到咁多,但係品格好與壞,有個全職媽媽以身作則,將來成績點差,起碼個人都老老實實,肯做肯捱。如果品格好,就會知道成績重要性,會識得尊重同埋對成績負責。

全職又點?半職又點?最重要睇阿媽係點!

wan_sosin 發表於 17-1-24 17:09
為了小朋友成績好而去做FTM,風險比較大,因為把目標放在成績上,若小朋友達不到預期中的期望,家長同小朋 ...
case 1: 小朋友跟唔上,家境ok,可以做ftm但冇,不過若轉了,可能like u said 壓力更大反而會變怪獸。
case 2: ftm 也好用心栽培但成績不太理想,小朋友自己生,都要接受,kg 還有講有笑,上到小學就感覺到有些心up

引用:如果小朋友只是中人之資又不大自律,FTM一

原帖由 siden 於 17-01-24 發表
如果小朋友只是中人之資又不大自律,FTM一定大有好處。

如果小朋友資質佳品性佳又自律,關係不大。
Yes, agree!

‹ 上一主題|下一主題