用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年港同似乎傾向學業成績優秀的學生招手 ...
go

今年港同似乎傾向學業成績優秀的學生招手

如題

CheungAA 發表於 17-1-23 16:29
如題
我諗呢個係大部分學校近年既趨勢,其實係地區名校最早咁做。

咁港同又知吾知這班優秀學生志不在此校?

今年好多傾向學業成績優秀的學生招手

醒目開學勳章 王國長老

邊間學校會放過成優異學生呀

minmin    發表於 17-1-24 09:15

醒目開學勳章 王國長老

CheungAA 發表於 17-1-23 16:35

A!有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場。
總有成績好又想入港同,又總有人當佢面試訓練班。
但點都好過明見有料唔敢收。到時又有人嘈

樓主是不是想表達學校開始走「教"好學生"」的路線?

artroboy    發表於 17-1-24 10:19

NeoMom 發表於 17-1-23 16:45
樓主是不是想表達學校開始走「教"好學生"」的路線?

教“好學生”事半功倍畢竟大部分家長更注重DSE同入U率。

王家爸爸    發表於 17-1-23 17:44

醒目開學勳章 王國長老

b3410 發表於 17-1-23 16:47

試問邊間學校唔揀學生?就算寶校,叩門都收個叻啦

回覆樓主:

b3410 發表於 17-1-23 16:47
其實大部分B1學校都係同時做到「教好」學生同教「好學生」。如果唔係「好學生」唔來,就可能會慢慢變寶校。

反而寶校,俾個叻學生佢哋,啲老師都未必識教,加上學校既整體環境唔配合,根本無可能做到教「好學生」。至於可唔可以做到「教好」學生,就真係睇老師既能力啦!

回覆樓主:

既然心中已有被取名單, "大龍鳳"有點兒多餘!

醒目開學勳章 王國長老

話學校揀成績,呢樣係常識吧,學校講得清楚學業成績佔40%。
既然你都識講最top嘅學生志不在此,學校都要見多d做準備吧。
如果覺得全見係多餘、係大龍鳳,可以選擇唔申請丫。

CheungAA 發表於 17-1-23 16:35

閣下意思係認為港同冇條件揀學術高既學生?應該有學生申請就算唔係最top 都快快揀, 無謂要in 3 輪?

回覆:Lindytiger 的帖子

In 3 輪實在有點誇張,講真,面試前睇成績表已心裡有數想收邊個,面試只不過是再睇吓實際表現會否太大落差,或者發掘了一些成績表不是很靚但真人好smart好有潛質“好學生”啫,見兩次咩都睇到啦!何解要見3次難為孩子呢?

其實樓主開呢個帖目的係乜? 睇嚟睇去我都只覺一陣葡萄既酸味。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

原本見啲咁冇趣味嘅 '泡'屎,係唔諗住答傘,但見大家講得咁認真,就參與下。

其實,可以有 band 1 水準嘅學校,邊間唔擇優而取?而且港同係直資,唔同官津,有學生派比佢,要自負盈虧。加上又要收自己嘅小學。
所以我覺得佢以經好平衡咁做到教 '好學生' 同 教好 '學生'.

如果樓主係諗住 '甥' 下嘅,大家就比佢發洩下。但咁簡單嘅野,一個成年人一睇就明 ^_^

又或隻樓主嘅囝囝囡囡係超晒班,睇唔過眼,想同一眾要比人 interview 3 次嘅家長消消氣 ^_^