用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東九龍滙基書院
樓主: cherry21
go

東九龍滙基書院   [複製鏈接]

Bigmowmow 發表於 17-1-23 12:52
Not yet.  I am still waiting. 是否全部有得Interview?
開放日時問過校長說是全 IN 的, 他說往年收到1200-1300 申請表.
之後交 form 問過校務處說是會寄信通知的 (沒講幾時會發信),  Interview  日期是 2月11日

iloveyat 發表於 17-1-23 21:39
眼都唔望我一眼(emoji)答我問題又勁晦氣!唔尊重人又冇禮貌
我對佢地印象分超差!
...
我接觸過校務處兩次,第一次是開放日當天,我問佢哋攞表,排隊攞表時見佢哋對啲交表的家長語氣已經很不友善,好似嫌家長問長問短好煩咁,輪到我話唔該想攞張申請表,佢一粒聲都無出又無望過我,我當時都覺的怪怪哋,話晒都係開放日,無理由咁樣態度啩,我心諗莫非係間神校?(因我不熟悉此校)睇唔起一般學生家長?
第二次就係開放日後緊隨的星期一去交表,態度依然一樣,我都只係問咗一句係咪寄信通知面試,佢答係,我都不敢再多問。
簡介會見校長和分享的老師很友善,很有愛,真不明校務處的態度點解咁差

引用:Quote:simbafelix+發表於+17-1-23+22:09+我

原帖由 yklee 於 17-01-24 發表
我女講校務處個別職員麻麻地. 越高班學生對學校越有歸屬感,師生關係好好.
...
我都相信學校是辦得好的,在open day 都感受得到,只不過是校務處某職員態度就真的有待改善。正所謂“今時今日咁嘅服務態度……”

回覆:emibaby 的帖子

應該係,我記得簡介會時校長已講過申請的家長請11/2取定假,預一個上午or一個下午

aa06 發表於 17-2-3 15:45
回覆 simbafelix 的帖子

請問你們申請信是面交或郵寄? 如是郵寄, 是平郵或寄掛號? ...
為何問這個 ? 你未收到面試信 ?

引用:Quote:paradisemandy+發表於+17-2-6+11:53+

原帖由 mum1009 於 17-02-06 發表
我放棄唔 in Lu!
Why? 你又撞時間?

paradisemandy 發表於 17-2-7 09:07
係.....佢地比的原因是已排好時間,無言。但我會再嘗試SEND EMAIL去,希望有機,始終唔想錯過

其實匯基唔 ...
我相信不能改時間是學校的政策, 因為我記得校長在簡介會 (接近尾聲的時候) 曾提醒家長們說面試日子已定了在11/2, 大家要預留半日時間. 另外我諗要學校安排改時間都真的不容易, 因為佢哋只需面試一次, 已包個人及小組討論, 校長說過以往每年大約都收到1200-1300份申請, 全 IN, 即是話由朝9到晚5, 不放 LUNCH 都係得8個鐘要見千幾人, 每小時要見起碼150人, 兼且又已將考生分晒組, 一個改係要改埋其他人, 所以都幾複習的.

我阿仔收到基祟 2ND IN 時知道是在11/2 下午, 已撞了乒乓球比賽, 又諗可能會撞匯基, 當時已諗如果撞匯基, 兩校又無得改時間就去基祟啦, 因為阿仔 LEVEL 比較貼近基祟, 匯基是向高難度挑戰的. 點知收到匯基信是 IN 上午, 兩間又無撞, 阿仔又話唔怕攰要見晒兩間, 不過匯基見上午又撞足球比賽. 即係話一日有兩個面試兩個比賽, 點改都滿足唔晒四個願望, 乒乓球比賽阿仔就一早話放棄, 因是個人比賽不影響其他人, 只是有利對手自動出線. 至於足球比賽亦有足夠球員參賽, 所以教練都支持去面試, 於是阿仔就選擇爭取學位而放棄比賽.

當然我阿仔的比賽並不是什麼大賽, 可以比較輕易選擇放棄, 不過我都心感意外阿仔竟然選擇面試而唔去比賽, 因為佢一向都好重視去比賽, 有得玩嘛, 到要選擇取捨時就會發現邊樣嘢對自己係重要點.

我幸運地無試過學校撞時間, 可能我只是報了四間直資, 上次是培基上午, 基祟下午, 今次是匯基上午, 基祟又是下午, 所以可以參加所有面試, 然後就靜待結果再打算. 但我仔小學校長知我報了幾間都話報咁多間其實想讀邊間呀, 如果間間都收咁諗住讀邊間呀, 我回答話驚間間都唔收喎 其實可能啲校長嘅睇法係應該報合適的學校已並非漁翁撤網, 所以佢哋會覺得報名時已選擇清楚, 咁正常人都唔會只報一間嘅, 都唔會得一間學校適合自己啦, 但 報名後每個階段都是在選擇, e.g. 早給你 OFFER 又唔知好唔好註冊先, 怕更好的 OFFER  在後面, 到時要攪一大餐手續又怕攪不來, 唔註冊又驚無咗個位之後又無其他 OFFER, 到兩間都有 OFFER 又要選擇讀邊間, 選 A 時覺得 B 好,   選 B 時又覺得 A 好, 真係有得有失, 如果在面試階段已經撞期就即是要提早選擇, 我諗啲校長不會為遷就考生要見另一間學校而為你改期, 因為佢都會諗 "如果間間都收咁諗住讀邊間?", 當然我想讀的未必收我喎, 咁就惟有去果間大機會收你的去面試了 !

我感恩我沒有撞學校煩惱, 但我都沒有要選A校定B校的煩惱, 因為暫時只是得一間(是第一間見的)俾 OFFER, 其實我擔心最後都只係得呢一間有OFFER, 阿仔可能會好失望, 因為佢會為了面試放棄一些他喜歡的活動和比賽, 即使告訴他錄取機會不大他都積極嘗試, 所以我告訴他培基有得IN, 基祟有 2ND IN, 已經很好呀, 希望他在不被取錄時都覺得自己已成功了一半, 當然這也是我用來俾定自己一些心理準備啦 ! 希望天父給他一間合適的學校, 不是只得面試的機會啦!

‹ 上一主題|下一主題