用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東九龍滙基書院
樓主: cherry21
go

東九龍滙基書院   [複製鏈接]

cherry21 發表於 17-1-23 12:41
請問有没有人收到面試通知書呢?

到今天年卅,匯基好似仍未寄信通知面試安排呢?有人已經收到通知嗎?

未!又話1月底前,不過全In 又唔使太擔心

回覆樓主:

如果2月11日面試,2月頭必有信,佢會 睇埋呈3考試分數來收生。

homan911 發表於 17-1-29 22:30
如果2月11日面試,2月頭必有信,佢會 睇埋呈3考試分數來收生。
睇埋呈3咪好遲,呈3 要4丶5月先有成績次弟排名喎!好多直資3月底前已有offer。

Bigmowmow 發表於 17-1-30 18:26
睇埋呈3咪好遲,呈3 要4丶5月先有成績次弟排名喎!好多直資3月底前已有offer。 ...
這學校的風格,近年來也如是。因為校長是非常非常希望收band 1學生為主,所以要睇埋呈分三的成績,才作收生決定。然後,分批寄信,而第一批取錄信件,估計只寄給band 1學生,可能因為大部分b 1生已經有其他offer,不去留位的話,到了第二、第三或更後的信,才寄給b2學生。所以,問過一下該校認識的人,他們只是叫申請人放心申請可以。當中似有玄機。(如果成績是b1邊緣的話)
當然,該校宗教氣氛濃厚,是一眾以基督教為核心的直資中學的表表者,所以有在校老師與家長分享說,要認同這一點,特別是校園生活,每一天也與基督教信仰共同呼吸。又如寄宿生活等等。
如果是基督信仰的家庭,匯基是非常好的選擇。

回覆 homan911 的帖子

以我所知, 大部份直資學校只會睇呈一, 呈二的成績, 因為再睇埋呈三, 就已經係太遲.  直資學校會趕在4月中, 交收生名單給教育局之前, 出晒offer.  
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

yvonnetsang 發表於 17-2-1 09:33
回覆 homan911 的帖子

以我所知, 大部份直資學校只會睇呈一, 呈二的成績, 因為再睇埋呈三, 就已經係太遲.  ...

+1,認同。

所以,若是b2的成績,匯基取錄的機會仍存在。因為大部分B1的,已經大部分有其他直資的offer了。

回覆 進爸爸 的帖子

根據上年, 匯基都係3月開始出offer.   所以佢同其他直資一樣, 唔會睇呈三.   
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

yvonnetsang 發表於 17-2-1 12:05
回覆 進爸爸 的帖子

根據上年, 匯基都係3月開始出offer.   所以佢同其他直資一樣, 唔會睇呈三.     ...

在今年簡介會上,校長非常強調睇埋EDB ranking ,是重點收生考慮因素,然而在3月份是否已經知道.......

homan911 發表於 17-1-29 22:30

我也相信會睇埋"呈三"來收生。

回覆 進爸爸 的帖子

以我所知, 唔知今年有無改.  
直資, 或者自行收生階段,  學校係收晒form 之後, 1月尾向教育局申請, 所有報名學生的ranking, 教育局會在3月發放資料.   其實小學每次呈分試之後, 都要將資料交去教育局, 所以教育局係有晒 (呈一 + 呈二) 的資料去排ranking.
所以中學係3月係有學生ranking 去做收生考慮.  
而自行收生階段/直資, 都要係4月中交收生名單給教育局. 在大抽獎之前, 抽起已有學位的學生.
呈三的成績, 主要影響大抽獎.  

我睇返上年的post,  3月中已經出咗兩批offer,  另外亦有人收reject letter.

yvonnetsang 發表於 17-2-1 13:21
我睇返上年的post,  3月中已經出咗兩批offer,  另外亦有人收reject letter.

這樣就好了

今天剛收到面試信,請大家留意信箱呀!
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

引用:今天剛收到面試信,請大家留意信箱呀!

原帖由 loverlymama 於 17-02-01 發表
我都收到信

Chowying 發表於 17-2-1 14:24
我都收到信

幾時面試?

ptm  2月11日見  發表於 17-2-1 20:06

loverlymama 發表於 17-2-1 13:54

撞時間,比唔比改呢?

引用:Quote:Chowying+發表於+17-2-1+14:24+ 我都

原帖由 Dor1013 於 17-02-01 發表
幾時面試?
下午1點幾個 round, 好好彩,咩都冇撞

請問滙基是否只見一次interview 便可?
因我見要in 2小時,和要見埋家長

Chowying 發表於 17-2-1 14:24
我都收到信

+1。謝謝各位。
‹ 上一主題|下一主題