用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學操Pre-S1exercise來應付呈分試有用嗎?
go

數學操Pre-S1exercise來應付呈分試有用嗎?

唔該.

回覆樓主:

回覆:數學操Pre-S1exercise來應付呈分試有用嗎

邊間小學?因每間不同

jumphigh 發表於 17-1-23 09:51
呈分試是校內試,间间学校出卷的模式也不同,所以你要先了解孩子学校呈分試卷是参考HKAT試卷,TSA試卷,还 ...
咁煩..咁咪要問老師......咁以一般津校黎計, HKAT同TSA係咪深過學考課程....

我你一路學咗數研幾年, 成績無乜突破 (主因係唔小心) 同埋有新題目佢就唔係好識. 現在係另一間試堂我見佢係比PRE-S1個D佢做, 老師話佢做得幾好。我都唔知數研深點定係PRE-S1深點。。。因我都想佢學深點同見多點不同題目。。唔知轉唔轉好。。

我女小三時話考TSA好易⋯⋯

jojoplanet 發表於 17-1-23 10:00
咁煩..咁咪要問老師......咁以一般津校黎計, HKAT同TSA係咪深過學考課程....

我你一路學咗數研幾年, 成績 ...

問老師會答㗎咩

jojoplanet 發表於 17-1-23 10:00

我你一路學咗數研幾年, 成績 ...

我女又係唔小心多,除咗數學其他都係(不過數特別多)
題目唔識教完佢,下一條只換咗數字就又唔識...

jumphigh 發表於 17-1-23 10:13

HKAT会比TSA深点,但同校內課程比,始終间间學校水平不同 ...
我比我仔第一個試既卷補習老師睇, 佢話都係簡單, 但我聽聞呈分試因為要分BANDING 可能會深D...老師建議只比佢做學校既深少少怕太難佢會搞亂晒..但我又怕唔夠深到時呈分一出得深佢就死晒.....好煩呀.

志堅出版社的那間書局會有.

jumphigh 發表於 17-1-23 10:45
印象中嘉文書局有,呢个出版社真係比較難揾,因為深,較少学生会用
請問知唔知英文又那間出版社好呢?

回覆:數學操Pre-S1exercise來應付呈分試有用嗎

可看 數學差可以點。。。什麼都要夾,work就最好,吾得就轉補習社/方法/私補/操卷等

jojoplanet 發表於 17-1-23 10:30
我比我仔第一個試既卷補習老師睇, 佢話都係簡單, 但我聽聞呈分試因為要分BANDING 可能會深D...老師建議只比 ...

我問過老師,佢話呈分試佢地有教育局的指引,不是隨便學校出的

jumphigh 發表於 17-1-23 10:29
TSA係好易,所以奇怪点解d学校要操卷
HKAT既數卷亦唔難,  只係份中文卷比較需要較豐富詞彙及成 ...

HKAT未見過哦⋯⋯
得閒去睇下先

jumphigh 發表於 17-1-23 10:33
如果份呈分試卷模式跟过去試卷不同,老師应該会通知,否則便应該跟过往相若
...

咁我見家長時再問一下

bb鼠 發表於 17-1-23 12:06
我問過老師,佢話呈分試佢地有教育局的指引,不是隨便學校出的
當然係由學校出的, 只係教育局會抽查。教育局D所謂指引, 如果有學校理, 或教育局會理, 咁D小朋友就唔駛咁慘啦。

我女都話小三TSA好易,我女都有做HKTA補充練習,唔算好深,佢又係成日衰唔小心……