用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生搶佔多區學額
樓主: elbar
go

世襲生搶佔多區學額   [複製鏈接]

monodad 發表於 17-1-23 14:08

亦甚少聽到有話計分制公平,反而必收生制度唔公平。

必收生唔使計分嗎?攞足三十餘分唔通仲唔係必收咩?

Forgetmenot999 發表於 17-1-23 16:01
必收生唔使計分嗎?攞足三十餘分唔通仲唔係必收咩?

唔明閣下想表達咩嘢,必收生係因為兄姐在該校就讀,如樓上一眾朋友所言及理解,是為了方便該家庭為照顧不同孩子於不同學校就讀安排而無需分身及疲累照顧,與計分制底下只要有父母或兄姊曾就讀或有相同宗教背景下會優先獲預定學位安排是完全兩回事。

hppa    發表於 17-1-23 17:52

傻蛋蛋 發表於 17-1-23 15:39
點解唔係宗教分, old boys old girls著手? 世襲制其中一個原因係方便父母照顧, 小朋友讀唔同學校, 唔同時 ...

因為計分制既學位有上限,但世襲位係冇,唔夠位要用大抽獎既位,問題既精結係呢度。

monodad 發表於 17-1-23 16:11
唔明閣下想表達咩嘢,必收生係因為兄姐在該校就讀,如樓上一眾朋友所言及理解,是為了方便該家庭為照顧不 ...

難道你不知甲類如哥哥或姊姊在該小學的中學部就讀,但必須是同一校址是攞足20分嗎?

se6b03 發表於 17-1-23 16:12
因為計分制既學位有上限,但世襲位係冇,唔夠位要用大抽獎既位,問題既精結係呢度。 ...

假如世襲生該年度並無超收,而且仲有位放返俾人大抽獎,咁又有冇唔公平嘅問題呢?

MC1128    發表於 17-1-23 16:55

se6b03 發表於 17-1-23 16:12
因為計分制既學位有上限,但世襲位係冇,唔夠位要用大抽獎既位,問題既精結係呢度。 ...

Forgetmenot999 發表於 17-1-23 16:20
難道你不知甲類如哥哥或姊姊在該小學的中學部就讀,但必須是同一校址是攞足20分嗎?
...

那又如何?都係方便父母照顧嘅一種安排

monodad 發表於 17-1-23 16:21

那又如何?都係方便父母照顧嘅一種安排

方便父母卻苦了一眾想為子女大抽獎的家長們,雖然與我無關,但教局其實可更優化這制度的

monodad 發表於 17-1-23 16:20
假如世襲生該年度並無超收,而且仲有位放返俾人大抽獎,咁又有冇唔公平嘅問題呢?
...

呢個就係問題,你世襲用唔晒既位唔會比返大抽獎,位係會比自行乙部計分制的,但唔夠位又借大抽獎既位。大抽獎係一早講明會有全部位既一半,咁唔該當局遵守返個規定,世襲必收生收多左,你點死都死返足夠既位比大抽獎,而唔係要家長去承受呢個惡果。

se6b03 發表於 17-1-23 16:51
呢個就係問題,你世襲用唔晒既位唔會比返大抽獎,位係會比自行乙部計分制的,但唔夠位又借大抽獎既位。大抽 ...

所以我就認為自行計分制嘅問題比必收生問題更大,最起碼所謂超收都係呢兩年嘅事,除個別男女校之外,最熱門嘅所謂神津都係超收幾個位,仲有60-80個位俾人抽(LS,SH,MPS為例),千幾二千人去抽,又果唔中都唔會因為少咗果幾個位掛?反而冇超收果年D位都要俾返自行計分制就可能值得商議囉。

elbar 發表於 17-1-21 18:25
家長為今年九月入讀小學的子女選校時避免「一窩蜂」報熱門學校。

sorry,我唔想參與公平與否的討論,只係想插咀講一講本文位專家/作者老點咗各位一樣嘢。LS今年世襲生無超收呀,只係得39個。少咗個六個抽獎位應該留嚟做“留班位”。

hppa  correct  發表於 17-1-23 17:54

Forgetmenot999 發表於 17-1-23 16:29
方便父母卻苦了一眾想為子女大抽獎的家長們,雖然與我無關,但教局其實可更優化這制度的
...

算吧,年年這個時候總有人嘈唔公平,根本冇可能滿足所有人。
教育署可以保證你子女一定有學校收,香港每一個兒童都有讀書機會。
我本人覺得世襲冇問題,係佢哋有本事,就好似之前啲家長咁講,佢哋之前都係同世襲生爭位,爭到係佢哋本事,同番兄弟姊妹同校係好好嘅安排。
唔可以因為唔抵得人哋有,自己冇就要喊唔公平。
人哋付出嘅努力你哋見唔到啫,或早你一步...

wskngai 發表於 17-1-23 17:05
sorry,我唔想參與公平與否的討論,只係想插咀講一講本文位專家/作者老點咗各位一樣嘢。LS今年世襲生無超 ...

咁即係又係大抽獎度扣起留班位,世襲超收又佔用大抽獎位,個個都向大抽獎位打主意。

se6b03 發表於 17-1-23 17:10
咁即係又係大抽獎度扣起留班位,世襲超收又佔用大抽獎位,個個都向大抽獎位打主意。 ...

所以運氣好緊要

回覆 applebot 的帖子

Agree ,各有前因莫羡人!我都好想我仔入LS,但我冇前人讀,吾通我又嘈?我咪揀過第二間囉!如果真係非入不可,裝備好自己去叩門,或者年年去考插班。再者入左神級官津係咪包生仔,一定將來入到劍橋丶牛津?

Felix223    發表於 17-1-24 14:34
hppa    發表於 17-1-23 17:55

Forgetmenot999 發表於 17-1-23 17:17
所以運氣好緊要

運氣固然緊要,但有分喺手仲緊要呀!

回覆樓主:

世襲制最 “邪惡” 應該係 “宗教分”, 其餘尚算合理。

yng007 發表於 17-1-23 19:07
世襲制最 “邪惡” 應該係 “宗教分”, 其餘尚算合理。
似乎你連乜野叫世襲都未清楚喎!宗教分係自行計分制中另一個缺陷,不過唔再花時間爭論。我主要不滿係世襲必收生佔用大抽獎位呢一點啫。制度係教育局你定嘅,但自己又唔去遵守。我舉例,抽居屋有分綠表白表,立法會選舉有分功能界別及地方直選,但係你有冇見過話綠表申請人太多,功能界別當選人太多,所以要扣除白表比例,扣除地方直選嘅議席呢?因為一早劃分好,大家都同意這制度,唔會出爾反爾。

se6b03 發表於 17-1-23 20:04
似乎你連乜野叫世襲都未清楚喎!宗教分係自行計分制中另一個缺陷,不過唔再花時間爭論。我主要不滿係世襲必 ...

其實你又咁睇,倒返轉如果超咗額嘅世襲位唔係食咗大抽獎位,而係食咗自行分配嘅學位,咁咪又係會有人覺得唔公平?問心,如果咁計,應該係先比晒世襲位先,再將餘下嘅學位除2,平均分比自行及大抽獎!

‹ 上一主題|下一主題