用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港神託會培基書院面試內容及形式
go

香港神託會培基書院面試內容及形式 [複製鏈接]

培基只有 1 次面試,只會 Shortlist 約700人面試,面試時要帶手冊及中,英,數 3 科的功課給老師查看。

74    0    0    0

培基面試分兩部份:1) 小組討論 ; 2) 老師面見

1)小組討論
4人一組, 6分鐘討論1條題目

題目1:學校舉辦籌款幫學校起新校舍,有 3 樣活動要決定用邊 1 款活動
1)洗車
2)饑饉35
3)赤腳行

網友補充:
題目2:問冬天煲什麼燙水最好? 如果你表姐結婚,你會送什麼給她做禮物?

網友補充 (阿女睇完網友補充後佢記得返少少再補充):
題目3:在巴士上有人問你借手提電話, 你會怎樣? (呢條阿女話小組討論前老師逐個問題問考生,每個考生題目都唔同,我女都係問呢條)

係小組討論期間,有另外一組老師睇考生嘅手冊及功課

2)老師面見 (1考生對1老師, 但分中文及英文老師,去兩個班房考)
i)英文

a) 朗讀一篇詩 (只需朗讀,無問題問)
b) 一幅圖畫,老師根據幅圖畫問問題

網友補充:
- 英文問平時喜歡做什麼? 再問做運動有什麼好處?
- 英文問將來想做乜職業

P.S. 英文只考以上兩樣野就考完,無英文 self introduction, why do you choose our school....

ii)中文
a) 一篇古文:  我女嗰篇古文出自《列子.黃帝篇》

「海上之人有好漚鳥者,每旦之海上,從漚鳥游,漚鳥之至者百住而不止。其父曰:『吾聞漚鳥皆從汝游,汝取來,吾玩之。』明日之海上,漚鳥舞而不下也, 故 曰 ,至言去言,至為無為.齊智之所知,則淺矣」

問 1:文中主人翁鍾意咩野動物?ANS: 海鷗
問 2:文中主人翁幾時到海邊? ANS: 早
問 3:問題阿女唔記得,但阿女只記得佢解釋一次全篇古文意思。(可能就係網友補充嘅 "有咩啟示" 嗰條題目?)
問 4:有咩啓示 (網友補充)

海上漚鳥
故事裡是說,海鷗喜歡跟人玩,是因為他沒有心機。
如果存著心機跟別人來往,其實連海鷗都會知道的

後來引伸出一個成語鷗鳥忘機https://tw.answers.yahoo.com/question/index?qid=20071108000016KK10013&p=%E6%B5%B7%E4%B8%8A%E5%A5%BD%E6%BC%9A%E9%B3%A5

問 5:你鍾意咩野動物?ANS: 自由答案

b) 一首古詩: 我女嗰篇 《楊萬里 小池》

泉眼無聲惜細流,樹陰照水愛晴柔。
小荷才露尖尖角,早有蜻蜓立上頭。

阿女話唔記得問題

網友補充:
第一條問題: 根據這篇文章 你可推論出這是一個什麼樣的場景。
第二個問題: 你覺得這首詩的作者的性格是怎樣的?請加以解釋。

P.S. 中文不用朗讀,亦沒有白話文文章,只考古文及古詩

培基今年無考時事題,但前兩年有問的。數學以前及依家都無考過。

ssskwan  古文部分,佢問我個女有咩啓示😂  發表於 17-1-21 18:54

題目 update 了,有遺漏,其他網友幫忙提供

simbafelix    發表於 17-1-22 21:38

鷗鳥忘機呢個成語,我都係今日阿女考完後係網上不斷搜尋才第一次聽及第一次學咋,真係才疏學淺, 不要見笑

b3410  我都係第一次聽聞  發表於 17-1-21 21:48

我女講:古詩第一條問題: 根據這篇文章 你可推論出這是一個什麼樣的場景。
第二個問題: 你覺得這首詩的作者的性格是怎樣的?請加以解釋。

小時了了 發表於 17-1-21 21:43
鷗鳥忘機呢個成語,我都係今日阿女考完後係網上不斷搜尋才第一次聽及第一次學咋,真係才疏學淺, 不要見笑 ...

你中文題目對小學生真係好深

你女記到咁多真唔勁。

4月底前通知,但手上offer 19/4已比名教局,可以點?

根據住年經驗,培基大約一兩星期會出offer
希望快d出,唔想日日擔心

ssskwan    發表於 17-1-22 14:46

littlelamma 發表於 17-1-22 07:52
你中文題目對小學生真係好深

你女記到咁多真唔勁。

我女唔係記得好多咋,

文言文嗰篇佢只記得2個字:"漚鳥",我根據呢2個字上網係咁搜尋後俾阿女睇係咪呢篇,佢話係先至知阿女考咩咋。

另一首詩,阿女只係識講" 楊萬里"嘅 "小池",我又係上網係咁搜尋先至知係咩!

小時了了 發表於 17-1-22 16:23
我女唔係記得好多咋,

文言文嗰篇佢只記得2個字:"漚鳥",我根據呢2個字上網係咁搜尋後俾阿女睇係咪呢篇 ...
我阿仔都係呢兩篇,不過佢淨係記得一篇講"鳥",一篇有咩"尖尖",完全都唔知佢講咩
不過當我俾妳post 出來的兩篇俾佢睇, 佢就話係呀係呀, 係呢兩篇呀 !
佢完全唔知兩篇嘢講咩, 老師問咗佢6條問題, 佢全憑創意答晒 (當然係答錯晒)
最後佢話老師同佢講好欣賞佢積極回答問題

ssskwan    發表於 17-1-22 19:53

你哋小朋友好叻, 可以講返咁詳細, 我家小姐只係話一篇文言文, 一首古詩, 內容係咩都唔知!

simbafelix  我家公子都係一樣, 淨係話 "鳥" (文言文)  和 "尖尖" (古詩), 我聽到佢講都覺得好好笑   發表於 17-1-23 11:35

回覆樓主:

呀囡考完話中文問海歐果篇古文,佢話知大意講乜。

英文就要讀一篇文章,佢話好易,都唔知係咪真。

小組問問題,有問冬天煲什麼燙水最好? 如果你表姐結婚,你會送什麼給她做禮物?

GGfiona 發表於 17-1-21 21:59
我女講:古詩
第一條問題: 根據這篇文章 你可推論出這是一個什麼樣的場景。

我將妳呢兩條題目問返阿女係咪問呢兩題, 第一題阿女無印象唔記得, 第二題阿女話好似係. 因為佢話佢答嗰作者好細心, 因為 "蜻蜓立上頭" 成日都有及發生架啦, 但只有作者睇到及寫到出來.

另外, 阿女考完時佢話佢睇過及聽過楊萬里 "小池"呢首詩. 我不惑問佢妳係邊到睇及學返來, 阿女又講唔出. 今朝再係網上搜尋先至發現呢首詩原來係我成日係 EK 推薦嘅教育局製作嘅 "積累與感興:小學古詩文誦讀材料選編(修訂)" 100 首詩內第85 首, 而我由阿女小四時開始同普通話補習老師夾用呢個誦讀材料學普通話, 原來阿女係普通話補習老師學過呢首詩

積累與感興:小學古詩文誦讀材料選編(修訂): http://resources.hkedcity.net/resource_detail.php?rid=1878848613
第85首 楊萬里 "小池"

賞析重點
楊萬里善於寫生,他的詩猶如攝影機,能迅速攫取自然景物、人物活動的瞬間動靜,準確地表現出來。這首小詩便是一個典型的例子。

詩人運用非常靈活輕快的筆調,描繪了一幅充滿生機、異常有趣的畫面:這是一個有 源頭活水的小池,泉眼讓水悄悄地緩緩流出,像是捨不得泉水流走似的。池邊的樹木,把自己枝繁葉茂的樹蔭投影在清澈的池面上,彷彿依戀 那晴光下柔和的水波。剛長出來的荷葉,葉面捲 ,未及舒展,好像一個尖尖的小角,調皮的蜻蜓已急不及待地站立在上面歇息。

詩的第一、二句,把讀者帶進了一個清新自在、情味盎然的境界。第一句的「泉眼」、「細流」,本是小池常見的自然景象,但詩人用了一個「惜」字,便巧妙地寫出二者的親密關係,並且賦與人的情感:泉眼默默地將涓涓細流注入小池之中,是多麼的依依不捨。第二句寫「樹陰」、「池水」,詩人又用了一個「愛」字,好像綠樹以池水作鏡子,展現它的綽約丰姿。「惜」、「愛」二字運用了擬人手法,不僅為畫面增添趣味,而且還滲透 作者靜觀自得的心情。

詩的第三、四句寫池中景物,「小」與「尖尖」兩個形容詞極為普通,但用在這裏卻精妙非常,使得荷葉和蜻蜓顯得小巧玲瓏,天真可愛,亦與詩題的「小池」非常配合。一個「才露」,活現了剛剛從水中探出頭來的嫩綠荷葉的狀態;一個「早……立」,使畫面靜中有動,蜻蜓的出現,為小池帶來了活力和生氣。這兩句把小小蜻蜓立於尖角荷葉上這一和諧的情景,形容盡致,由此亦可見詩人的觀察入微。

這首詩所描繪的泉水、樹影、小荷、蜻蜓均是人們常見的景物,但詩人卻巧妙地用清新靈活的筆調,捕捉那富於大自然寧靜之美的畫面,構成了這篇氣韻生動、情趣盎然的佳作。

白日依山盡, 黃河入海流。 欲窮千里目, 更上一層樓《登鸛雀樓》王之渙

我記得舊年有前輩網友面試完後講過培基舊年係第一年考古詩, 我印象中舊年係考《登鸛雀樓》王之渙, 呢首又係 "積累與感興:小學古詩文誦讀材料選編(修訂)"裏面有嘅其中一首詩

好深
小朋友好叻!!
祝你們好快收到取錄消息

英文有問將來想做乜職業

英文問我阿仔平時喜歡做什麼, 我仔答運動, 就再問做運動有什麼好處

問題補充一下:
有在巴士上有人問你借手提電話, 你會怎樣?

nicolelouie 發表於 17-1-25 14:09
問題補充一下:
有在巴士上有人問你借手提電話, 你會怎樣?
請問是中文還是英文問 ?

回覆 simbafelix 的帖子

是用中文問。
‹ 上一主題|下一主題