用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科問題
樓主: bestwish
go

中四選科問題 [複製鏈接]

YDLFATHER 發表於 17-3-18 00:59
ECON  Vs HIST 边個易讀哋過來人請指教

我覺得History易讀,因為只夠背,背熟哂就易高分。而Econ BAFS 呢d科要concept好清晰,只要少少睇唔通就死得,冇得死背。

YDLFATHER  多謝!  發表於 17-3-18 21:07

YDLFATHER 發表於 17-3-18 00:59
ECON  Vs HIST 边個易讀哋過來人請指教
我見dse統計 hist 7拾幾8拾可摘星,而 econ 8拾幾9拾摘星,相比之下 econ 取高分比較多,所以應該 econ比較易讀。

YDLFATHER  TKS!  發表於 17-3-19 00:25

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-18 21:36
我見dse統計 hist 7拾幾8拾可摘星,而 econ 8拾幾9拾摘星,相比之下 econ 取高分比較多,所以應該 econ比較 ...
我都覺得去到高中,文科唔至背咁簡單,要做比較分析,要有POINT先得,有時明明覺得自己答得好好,出來結果卻錯晒。

我女大學best friend,女神校讀ENG LIT, 佢話係學校佢呢科算幾好成績,點知DSE出來得2.

October. 發表於 17-3-18 21:53
我都覺得去到高中,文科唔至背咁簡單,要做比較分析,要有POINT先得,有時明明覺得自己答得好好,出來結果卻 ...
係架,有啲科的確好似易讀但其實很難高分。正如中文(死亡之卷)極難高分,所以6x分已經摘星啦。

October.  仲要份份卷都高分先得,是但一分卷無咁好,就拖低分數。  發表於 17-3-19 12:29

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-18 21:58
係架,有啲科的確好似易讀但其實很難高分。正如中文(死亡之卷)極難高分,所以6x分已經摘星啦。
...

下,6x分已有星?

bestwish 發表於 17-3-19 00:41
下,6x分已有星?
係,你女冇話你知 ? 通常老師都會話比佢地知。我第一次聽呀仔講時都以為自己聽錯

最後決定, 我仔揀BIO, 放棄HIST同BAFS

洋蔥頭媽咪 發表於 17-3-18 21:36
我見dse統計 hist 7拾幾8拾可摘星,而 econ 8拾幾9拾摘星,相比之下 econ 取高分比較多,所以應該 econ比較 ...

見隔離版有人講, 差不多架咋

miffyumiffy 發表於 17-3-20 15:40
見隔離版有人講, 差不多架咋

呢個講緊 econ & bio , 而我答樓上網友係 hist  & econ. 再講佢係講拎5嘅大約百份比,而我係講緊大約幾多分可以拎倒5,你留意下表達緊嘅嘢係唔同架。

分數高才能拎5以上,證明較多人可以取得高分,亦意味著該科理應相對較易讀(果科難就普遍唔會太高分e.g. 中文)。當然資料只供參考啦!
‹ 上一主題|下一主題