用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師叫唔好報自己中學
樓主: ANNAFRIEND
go

老師叫唔好報自己中學 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-1-22 14:15
你睇吓St Mary, MCS同St Paul Covent 既Pre-S1成績就明白

我都大约估到你講呢幾間,如果好似您所講仲有SPCC、DGS、MPS、SSGPS、St Jo、界限街男校(大约10%B3學生)等等……不過我既意思係讀書唔係單方面,您同我题及既學校已經好努力做到大部份學生维持B1、B2成績,所以如果讀咗6年,大部份同學可以憑成績升上直屬中學,而自己卻成為B3學生唔可以直升就真係與人無尤鳥。

ANNAFRIEND 發表於 17-1-22 14:04
你講得好岩,不過事實係令人難以接受,我都明白那家長心情,以佢小朋友成績,真係唔知可以考邊間,band 3學 ...
其實應該早點去考些校風好的直資而作兩手準備,事實是難接受,但是為著自己子女著想,也要接受。小學沒錯、直屬中學也沒錯、小朋友沒錯、家長也沒錯。正面是應該當初早點有打算,我相信該小朋友成績不會是突然在呈一和呈二考得不好或失手。應該成績一直也在此範圍的。家長有些時候太一廂情願想中學收回。到了直資截了止,要填自行表時,老師又說出了事實,家長好像變成進退兩難。

你睇吓St Mary, MCS同St Paul Covent 既Pre-S1成績就明白

呢三間pre-S1成績其實如何?

王家爸爸  年報有提  發表於 17-1-22 21:29

ysnmama 發表於 17-1-22 16:23
其實應該早點去考些校風好的直資而作兩手準備,事實是難接受,但是為著自己子女著想,也要接受。小學沒錯、 ...
完全是你所說的一樣

遲下轉哂直資,只收小學部真正band one生保成績。

ANNAFRIEND 發表於 17-1-22 18:26
遲下轉哂直資,只收小學部真正band one生保成績。
天主教學校通常不熱衷於轉直資。基本上除咗聖保祿天主教一間仲有可能外,其餘天主教學校,轉直資機會極低。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-23 08:18
天主教學校通常不熱衷於轉直資。基本上除咗聖保祿天主教一間仲有可能外,其餘天主教學校,轉直資機會極低。 ...
我地曾幾何時也以為學校想轉直資,當時我小朋友小四,都擔心如果到時轉左直資,中學收返原校學生門檻就高好多。幸好最後是我們多疑。亦慶幸我小朋友在小五及小六的呈一成績尚可,未有令我失望,家長日老師已明言返原校絕無問題。不過我就絕對體會被勸退家長的心情,那種徬徨及無助羅。由小五到小六,心情總是戰戰兢兢,唔怕一萬,只怕萬一,考試既野冇包生仔。呈分試絕對折磨家長同小朋友,現在只希望快些完成,黎個總結,讓小朋友們展開新的一頁。

littlelamma 發表於 17-1-21 12:12
自己教了六年的學生,教得唔好所以唔收,學校只用篩選的方法keep住好成績,不是想教好學生,這樣的學校, ...
位, 就係得咁多。如果唔係計成績, 咁你覺得中學部點樣收小學部學生至係有教無類呢? 人家成績比你好, 學校收你唔收人哋, 咁你又覺得公平嗎? 除非一條龍, 就算好似培正咁, 用晒自行同叩門位, 都收唔返晒小學部既B2生, 更何況係b3生。我相信樓主學校既B2生一樣要抽, 收唔晒, 咁老師叫B3生响自行唔好浪費咗個位, 去搵間更合適既學校, 老師有錯嗎? 如果家長覺得老師咁講係好hurt, 就要怪自己作為家長既都唔熟悉遊戲規則, 自己小朋友係B3都會以為可以有機會入返直屬中學。我諗小朋友成績唔好唔係一朝一夕既事嚟, 既然自己小朋友成績唔好, 應該一早有定plan B, 唔可以煮到嚟至食咁被動。

ysnmama 發表於 17-1-22 16:23
其實應該早點去考些校風好的直資而作兩手準備,事實是難接受,但是為著自己子女著想,也要接受。小學沒錯、 ...
所以最錯既係家長, 沒有認清情況, 做好兩手準備。如果小朋友一直係B2水平, 直屬係有機會入唔到, 家長應該一早作準備, 考慮下邊間直資合適, 或邊間官津合適, 而唔係一廂情願以為小朋友有一天可以成績突然變好, 或中學部多幾個位可以多收學生。老師說出事實, 家長進退兩難, 到底是誰之過?

引用:Quote:littlelamma+發表於+17-1-21+12:12+

原帖由 little_yolky 於 17-01-23 發表
位, 就係得咁多。如果唔係計成績, 咁你覺得中學部點樣收小學部學生至係有教無類呢? 人家成績比你好, 學校收 ...
雖然仔女小學沒有直屬中學,班主任派自行報名表時,都說一早已通知學生排名,P5學期初已叫大家努力,多做資料搜集,今天家長問班主任,孩子B3怎辦,老師說她都無能為力,雖然家長聽到心裡不舒服,但卻是事實。

little_yolky 發表於 17-1-23 15:37
所以最錯既係家長, 沒有認清情況, 做好兩手準備。如果小朋友一直係B2水平, 直屬係有機會入唔到, 家長應該一 ...

我小朋友的小學没有直屬/聯繫/龍中學, 但我覺得最重要是讀好書, 打好中英數底, 如band1生, 考中學不會太驚, 如是band 2生, 就算入了band 1英中, 都有機讀不來

MariaTsui 發表於 17-1-23 16:39
雖然仔女小學沒有直屬中學,班主任派自行報名表時,都說一早已通知學生排名,P5學期初已叫大家努力,多做資 ...
如果係B3生, 就只好看看小朋友興趣响邊, 努力栽培了。都係果句, 搵間合適既學校。唔好下下覺得自己小朋友一定要入B1至係啱。

王家爸爸 發表於 17-1-20 17:50
講真,難道要個老師呃佢話照報都有機會?  
人哋做得老師,俾得意見俾學生,都要過到自己嗰關,道 ...

其實不信任老師或學校,按自己主觀願望的人,往往浪費了自行階段的選擇,而統一是好大機會飛出30志願外。

簽名被屏蔽

引用:Quote:ANNAFRIEND+發表於+17-1-20+15:34+

原帖由 littlelamma 於 17-01-21 發表
自己教了六年的學生,教得唔好所以唔收,學校只用篩選的方法keep住好成績,不是想教好學生,這樣的學校, ...
遊戲…………就係甘玩!
直属中學不夠位…………你想學校点收學生?
當中學能完全收哂小學d學生,最top那班,一定跳船!
個遊戲…………甘多年來,都係甘玩,成績好……你選校,成績吾好……校選你!

引用:Quote:littlelamma+發表於+17-1-21+12:12+

原帖由 little_yolky 於 17-01-23 發表
位, 就係得咁多。如果唔係計成績, 咁你覺得中學部點樣收小學部學生至係有教無類呢? 人家成績比你好, 學校收 ...
Agreed, 怎可怪學校呢?

‹ 上一主題|下一主題