用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬鞍山靈糧Vs聖羅撒
樓主: armayma
go

馬鞍山靈糧Vs聖羅撒 [複製鏈接]

armayma 發表於 17-1-21 00:52
回覆 tth317 的帖子

多謝分享!請問知不知道是k2開始谷還是k3才谷呢?怕佢太早谷 ...

我女已k3
我並不覺得學校谷。

armayma 發表於 17-1-21 00:48
回覆 Boomchatchat 的帖子

筆者是馬靈k1家長?:)

我是下年K1,亦剛放棄了St Rose.而本身有親戚剛畢業LL,所以是親戚資訊感覺實在!

2間學校各有可取之處,想必樓主一定2間都喜歡才會報考。但地區距離甚大,若是我則會選間近的。
我小朋友現讀SRL,一直在家長間,谷/唔谷2種聲音都聽到。
K1 上學期逢星期五才派3-4科功課, 下學期則每天派一科。極少親子功課,3年也沒有無測考默,只有每學期一次沒分名次的評估。
學校每月派字卡,字都是堂上會教,月底會評估。若小朋友唔識,個別老師會打電話提醒家長要溫習。
自理能力,我覺得學校教得好好,在SRL返學後,開始很多事都堅持自己做,唔識都肯試,亦見到有進步。

整體來說我覺得有規矩,有要求,不等於「唔happy」。

回覆 bebubabi429 的帖子

謝謝!

請問妳可以告知我選擇馬靈的原因嗎?小朋友性格曷什麼類型?謝謝!

回覆 Korira 的帖子

您好!多謝妳的分享呀! 我囡囡是11月B,慢熱觀察型,雖然在家係好多野講好活潑, 成隻馬騮咁, 但她出街就唔係好出聲, 要玩熟左個環境才會多些說話。
有時候會有D梗頸, 但佢會聽佢爸爸教導(爸爸和她講道理, 如果樣子惡一點她會聽教)。很多事都堅持自己做,唔識都肯試。我諗緊如果比佢讀ST ROSE, 老師嚴的話, 會唔會老師的限制令佢性格會變得更加靜呢? 苦惱中...

armayma 發表於 17-1-21 23:54

您好!多謝妳的分享呀! 我囡囡是11月B,慢熱觀察型,雖然在家係好多野講好活潑, 成隻馬騮 ...

兩校距離真遠, 除非你住在大圍啦。
我是馬靈家長, 我好欣賞學校為小朋友做既一切, 係一間極高透明度的學校。

armayma 發表於 17-1-21 23:54

您好!多謝妳的分享呀! 我囡囡是11月B,慢熱觀察型,雖然在家係好多野講好活潑, 成隻馬騮 ...

不客氣。
我當日選校時也有著和你類似的疑問,我小朋友是文靜型,怕嚴的環境會令佢更不敢表達自己。最後我還是選SRL 是考慮到似乎傳統學校的氣氛會俾到佢較大安全感,易適應。若是一些較為活動教學,需要學生主動求知的學校,我自己是覺得吸引的,但擔心對於慢熱的小朋友可能會造成壓力/被忽視。
再者,我小學也傾向選傳統學校。
言而,開學後老師很快便觀察到我小朋友的性格,亦因爲這樣給了很多小任務去增強自信,例如做組長。也隨著成長,我亦無當初咁擔心了

見樓上有家長說靈糧透明度極高,那這點SRL或會被比下去,因學校需要家長參與的部分並不多。K1 沒有觀課,家長需要報名做義工(要抽籤)才有機會於課堂時間了解上堂情況。但學校每月也有照片於網上供家長看。

armayma 發表於 17-1-21 23:51

請問妳可以告知我選擇馬靈的原因嗎?小朋友性格曷什麼類型?謝謝! ...

你好!我女是活潑好動型,蹦蹦跳跳,都算講道理的小朋友,所以初時想選SRL目的是為了可train up小女定性一點,而感覺小女有一點小聰明,更想SRL可把她這優點發展於學術方面!但LL的確透明度高,而課程教學方式新穎,確實太多人証明(包括自己親戚是用家)他們的小朋友被train up到個個愛看書,自信滿滿,表達力高,一個咁細的小朋友階段最重要培育其興趣及發展其潛力才是主導。

不選SRL,是compare with LL 的確無論英文及普通話堂堂數分配或net teacher也多過SRL。不過SRL係傳統學校,肯定學術多於一切,香港教育多年填鴨,亦看到利弊,當然我更是犧牲品,到我們呢代既小朋友也應該轉換一下新的教學模式,換換角度,希望有新轉變。其中我好相信幼稚園多親子活動係好重要,呢樣search太多兩間資料,LL一定多於SRL,甚至SRL可説沒有,所以對我來說,為了小朋友,我這大人的虛榮心必需放下,真實認真去選一間活動教學的學校給活躍的女兒,讓她開心愉快打好漫長的學習路之根基。希望幫到你!

回覆樓主:

llc ok in quality instead of 谷

Boomchatchat 發表於 17-1-22 09:26
你好!我女是活潑好動型,蹦蹦跳跳,都算講道理的小朋友,所以初時想選SRL目的是為了可train up小女定性一 ...

好同意(emoji)(emoji)
學習主動性、自信同表達力係幼兒階段真係好重要
亦相信呢啲特質會幫助小朋友將來走得更遠

多謝各位的回覆
‹ 上一主題|下一主題