用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ISA past papers
go

ISA past papers [複製鏈接]

請問有冇人知 ISA 嘅 past papers 可以係邊度揾到,想比囝囝試吓做。
   1    0    0    0

回覆:CurrySo 的帖子

ISA正正係冇得預備,才可以客觀地反映學生當時之能力。
如果人為地預習(唔用操練咁負面),扭曲左结果,分數拉高左,除了自我感覺良好外,其實有咩作用?

完全唔明點解要係屋企做ISA paper. 想睇下小朋友能力? 其實香港國際學校平均都會比isa的平均值高, 因ISA係包括全世界好多國際學校, 所以就算係睇到個result係above average, 係香港都唔代表物野. 而且個別學校有自己考核申請者, 考ISA就算好, 都唔代表考入學試好. 重未聽過學校會操ISA, , 所以理論上應冇ISA paper流落出來.  我亦從未聽過有任個家長注重ISA, 最多都係事後知道result就算.

回覆 oooray 的帖子

我想比個仔試吓做 ISA papers,唔係因為緊張佢 ISA 嘅成績, 只係想趁放假比d適合返佢year 3 程度嘅練習比佢做吓嗻。出面書局英文數學練習都係local 課程範圍,我諗未必啱佢做。各位relax, 我不是一個重成績嘅媽媽,小朋友對學習有興趣先係最重要,沒有得催谷的。想做 ISA papers 都係我仔自己要求的,咁我覺得鍾意咪做吓囉,冇問題㗎。

回覆 elmostoney 的帖子

#4 已答

CurrySo 發表於 17-1-21 01:47

我想比個仔試吓做 ISA papers,唔係因為緊張佢 ISA 嘅成績, 只係想趁放假比d適合返佢y ...

其實Year 3 放假還有很多學習方式,如大量閲讀、寫讀書報告、寫拜年/旅行日記;另外有好多如world class arena maths test等比賽就真是有pass paper or sample questions, 找這些玩也無妨。

引用:回覆+oooray+的帖子 我想比個仔試吓做+ISA

原帖由 CurrySo 於 17-01-21 發表

我想比個仔試吓做 ISA papers,唔係因為緊張佢 ISA 嘅成績, 只係想趁放假比d適合返佢y ...
year 3 想做練習, 坊間都有d maths exercise 係啱。你去書局逛下。另外, 每年書展, 你可睇睇星加坡d課外練習。

同意Radiomama所言, 其實多睇書, 自己寫下野幫助比做ISA練習更大, 如做math,好多其他習作可買的。真真正正的個人感受,我個女睇好多好多書,阿仔睇得少,女((Y6)比仔(Y5)的英文好九條街,知識,寫作能力同理解能力都高好多,阿仔問題今次終於爆發,所有同英文科有關的成績都唔掂,所以而家真係唔到佢揀,要睇書。操練容易,但要係IS讀得好,操練係一環,更重要係閱讀,我個仔D數都好架,呢D有得操。
睇書的成效出得慢,但持久. 我個女都係到呢年先見佢真係爆出來, 但佢沉迷睇書就由好細時開始.  佢而家不論做project, 寫詩寫文章, research等做出來做似模似樣. 我個仔細年半, 仲係一團糟.  除左數同學寫中文字, 係小學我睇唔出有物野要操.

I remember there is some sample paper that could be found in their website.  
‹ 上一主題|下一主題