用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學樂器由班制轉單對單上
go

學樂器由班制轉單對單上 [複製鏈接]

小朋友巳學單簧管年半了,大概2級程度, 想轉單對單老師上。請問找老師時,找個八級老師教,還是要找個更高級的老師教呢?
   0    0    0    0
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

引用:小朋友巳學單簧管年半了,大概2級程度,+想轉

原帖由 loverlymama 於 17-01-19 發表
小朋友巳學單簧管年半了,大概2級程度, 想轉單對單老師上。請問找老師時,找個八級老師教,還是要找個更高級的 ...
loverlymama,有演奏級程度當然係好過八級,不過,最好考慮吓:是否在班際時跟開的老師、有冇熟人介紹、小朋友喜唔喜歡佢。始終,人夾人緣,大師級也不代表什麼。

ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

回覆 FrankieFlute 的帖子

呀仔很喜歡班際的老師,教得很好又有耐性!每次上堂呀仔很開心!但我又吾好意思問佢私人教吾教和收費,如果收得貴吾找他學,我怕尷尬!
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

DoubleReeds 發表於 17-1-19 13:00
While a teacher's teaching ability may not be directly proportional to his/her playing ability, the ...

同意,但又有些猶豫⋯女的笛老師只有八級,但教得不錯,女也有進步

我一定搵個高級同讀音樂的老師教。教得好同唔好的老師對學生的影響真係差太遠。學樂器一學就最少五年六年,我情願俾貴d搵個好老師

loverlymama 發表於 17-1-19 12:28
小朋友巳學單簧管年半了,大概2級程度, 想轉單對單老師上。請問找老師時,找個八級老師教,還是要找個更高級的 ...

小朋友多大?個人認為小朋友越細,老師的愛心和耐性越比級數重要。我小朋友k3開始學樂器,在琴行多次見到d演奏級老師黑晒面鬧d幼稚園小朋友鬧到佢地眼紅紅。如果喜歡班的老師,不防問佢攞電話號碼之後再whatsapp請教小朋友想轉單對單,問他有什麼建議,多數樂器老師都會樂意回答

loverlymama  謝謝你!  發表於 17-1-28 17:30

引用:Quote:DoubleReeds+發表於+17-1-19+13:00+

原帖由 fany 於 17-01-20 發表
同意,但又有些猶豫⋯女的笛老師只有八級,但教得不錯,女也有進步
教得不錯就好了,好多老師咪又係考了八級就已經教人,之後才考演奏級。有邊個老師未經歷過新仔的階段?

ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

FrankieFlute 發表於 17-1-29 20:56
教得不錯就好了,好多老師咪又係考了八級就已經教人,之後才考演奏級。有邊個老師未經歷過新仔的階段?

...

但老師已不是新仔,已教十多年,係冇考上去

Homan604 發表於 17-1-27 21:44
我一定搵個高級同讀音樂的老師教。教得好同唔好的老師對學生的影響真係差太遠。學樂器一學就最少五年六年, ...

我非常同意。我小朋友之前找了位只有八級的長笛老師 教了半年 學壞了手勢口形等 現在找了教演奏級的老師 上了一個月已經非常明顯大不同 沒有走音漏氣 非常滿意

引用:Quote:FrankieFlute+發表於+17-1-29+20:56+

原帖由 fany 於 17-01-30 發表
但老師已不是新仔,已教十多年,係冇考上去
咁就更加冇問題了

祝學習愉快

‹ 上一主題|下一主題