用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無做超大B(女仔) 係後悔選錯的?又或者選擇正確? ...
樓主: kiki1009
go

有無做超大B(女仔) 係後悔選錯的?又或者選擇正確? [複製鏈接]

BabyBookBu 發表於 17-2-3 18:27
咁培正同德望幼稚園及小學是否多抄寫?
培正同德望幼稚園都不多抄寫, 2間幼稚園都係happy school,
係到小學才開始谷, 才多抄寫
到左小學就唔會分大細B, 個個都差不多了

helenlamwong 發表於 17-2-6 10:30
回覆 964000 的帖子

噢,真架? 我女都係11月細b,因搭校車所以我唔知平時亞女同同學既相處情況。咁你小朋 ...

因為我自己接送所以知道,K1班大B已經成堆八婆仔咁,好多野八,又成日話呀邊個吾同邊個玩, 細B跟本仲係講緊簡單句子,吾太玩得埋,我觀察到細B狀態是「游下游下」咁,又冇話特別吾開心。我問我女有冇同xx玩(其中一個細B佢媽咪我都識),佢話冇因為佢係bb。

我小朋友細B,在學校又係冇乜同人玩。每次問佢同邊個最friend,實話個2個同學仔名。我問佢其他小朋友呢,佢就會話佢5同我玩⋯
但我又唔sure係咪真係大B有大B玩,細B有細B玩⋯⋯?

我諗其實睇小朋友性格,我女細b, 由pn轉去第二間學校嘅時候我都擔心識朋友嘅問題,因為佢新學校多數同學都係原校pn上嘅,但我見佢入左去都識到好多大b朋友,同埋d pn 上嘅都有一齊玩,都幾開心,不過我女本身都係多嘢講,主動揾人玩嗰類

BabyBookBu 發表於 17-2-7 00:28
我小朋友細B,在學校又係冇乜同人玩。每次問佢同邊個最friend,實話個2個同學仔名。我問佢其他小朋友呢,佢 ...

過來人,PN、K1和K2也可能有細B同細B玩或細B自己玩現象,我都不太介意,只是成長一部份,到K3能力思想分別收窄,大中細B已可一起玩,上到小一更看不到此問題。

引用:我諗其實睇小朋友性格,我女細b,+由pn轉去

原帖由 tingkit 於 17-02-07 發表
我諗其實睇小朋友性格,我女細b, 由pn轉去第二間學校嘅時候我都擔心識朋友嘅問題,因為佢新學校多數同學都 ...
同意,要看性格和教養。
我囡好喜歡同bb玩。但另一方面,以前的學校也有較年長的同學愛和她糖痴豆,更難得是轉校後也有機會相約放學一起出去玩。

964000 發表於 17-2-6 22:18
因為我自己接送所以知道,K1班大B已經成堆八婆仔咁,好多野八,又成日話呀邊個吾同邊個玩, 細B跟本仲係講 ...

Exactly, 真係成堆八妹仔,但我囡(超大B)就成日拖住個同班超細B同學,我囡大足佢一年,我囡就成日好似姐姐咁照顧佢拖住佢,佢好有成就感。我囡好talkative,同K2K3都雞啄唔斷。

因為我自己接送所以知道,K1班大B已經成堆八婆仔咁,好多野八,又成日話呀邊個吾同邊個玩, 細B跟本仲係講 ...

Exactly, 真係成堆八妹仔,但我囡(超大B)就成日拖住個同班超細B同學,我囡大足佢一年,我囡就成日好似姐姐咁照顧佢拖住佢,佢好有成就感。我囡好talkative,同K2K3都雞啄唔斷。

SKB 發表於 17-2-7 10:19
Exactly, 真係成堆八妹仔,但我囡(超大B)就成日拖住個同班超細B同學,我囡大足佢一年,我囡就成日好似姐 ...
咁 即係女仔冇後悔做超大b?

BabyBookBu 發表於 17-2-7 13:09
咁 即係女仔冇後悔做超大b?

我朋友當年是超大B女,入了大學,發現全班男仔都細個佢時,有少少後悔囉。

964000 發表於 17-2-7 18:16
我朋友當年是超大B女,入了大學,發現全班男仔都細個佢時,有少少後悔囉。
...

咪越級挑戰

我囡超大女,頭一年K1大過佢嘅同學好鍾意照顧佢同佢玩,第二年K1到我個囡去照顧細過佢嘅同學,跟同學相處沒有問題

今年我的囡兒轉校重讀PN 做超大B。上年有in K1 同PN , 其實K1 interview 成績不差,只是最後爭扎最全班最小(如果k1, 我囡可以細超過一年)還是最大(現在,一般只是幾個月)⋯最後,選擇較心儀的PN ... 結果,今年一切都好好,沒有後悔,如願以償,仍然是一個有自信喜歡上學的孩子⋯ 不過,我絕對認同要做超大B都最好找一間收生偏大的幼稚園⋯起碼距離不太大(emoji)希望幫到你
‹ 上一主題|下一主題